fbpx

10. evropski dan darovanja

Zavod MON

Slovenija je 18. oktobra 2008 v Ljubljani gostila 10. evropski dan darovanja. Na ta dan se zberejo bolniki, njihovi sorodniki, sorodniki darovalcev, strokovna in politična javnost iz vse Evrope, da bi se zahvalili vsem darovalcem, podprli vse…

Slovenija je 18. oktobra 2008 v Ljubljani gostila 10. evropski dan darovanja.

Na ta dan se zberejo bolniki, njihovi sorodniki, sorodniki darovalcev, strokovna in politična javnost iz vse Evrope, da bi se zahvalili vsem darovalcem, podprli vse bolnike in vzbudili v soljudeh čut za nesebičnost, nepridobitnost ter pomoč sočloveku v stiski.

Organizatorji prireditve so bili Zavod RS za presaditve organov in tkiv Slovenija-transplant, Slovensko društvo Transplant, Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije ZDLBS, Evropski odbor za presaditev organov pri Svetu Evrope in Evropski direktorat za nadzor nad kakovostjo zdravil. Častni pokrovitelj prireditve je Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.

Praznovanje evropskega dneva darovanja in zdravljenja s presaditvijo je posvečeno plemeniti in nesebični pomoči soljudem, ki so v stiski. Ob tej priložnosti želimo informirati tako strokovno kot nestrokovno javnost, medije in politično javnost o potrebah in postopkih na področju darovanja in presajanja kot načina zdravljenja. Sočasno želimo izraziti zahvalo vsem, ki so svojo pripravljenost za darovanje že uresničili. Zahvala gre vsem, tako živim darovalcem kot sorodnikom umrlih darovalcev, ki so pristali na darovanje ob smrti svojih najbližjih. Ob tem dnevu želimo izraziti podporo tudi vsem bolnikom, ki na presaditev še čakajo.

To je nenazadnje priložnost, da se zahvalimo  strokovnim ekipam in posameznikom  UKC Ljubljana in devetim slovenskim donorskim bolnišnicam, centralnim in bolnišničnim koordinatorjem, laboratorijema za ugotavljanje tkivne skladnosti in določanje virusnih markerjev ter  registru Slovenija Donor na  Zavodu RS za transfuzijsko medicino, Medicinski fakulteti, voznikom reševalnih vozil Pacient, letališčema Jože Pučnik in Maribor,  policistom na mejnih prehodih in letališčih, pilotom, uradnikom, varnostnikom, informatikom ter drugim posameznikom in nenazadnje  prostovoljcem v zdravstvenih ustanovah, lekarnah in Rdečem križu Slovenije, ki sodelujejo v programu Darovalec na kartici zdravstvenega zavarovanja. Brez vseh vas program presaditev v Sloveniji ne bi tekel tako dobro, presaditev pa bi bila manj priznan in uspešen način zdravljenja.

Namen evropskega in svetovnega dne  darovanja je torej dvigniti pripravljenost za darovanje in s tem pomagati čim več bolnikom v stiski. Program presaditev za namen zdravljenja lahko izvajamo le v sredini, kjer še cenijo načela solidarnosti, nesebičnosti, sočutja in nepridobitnosti.

V okviru tega dneva so potekale različne prireditve:

 • Strokovni program (Hotel Lev) s predavanji (več >>>)
 • Tek za življenje in radost v Parku Tivoli
 • Predstavitev društev in organizacij

Na prireditvi so se na stojnicah predstavile številne organizacije. Na voljo so ponudile publikacije na temo darovanja in
zdravljenja s presaditvijo in posvet z udeleženci o izkušnjah na novo podarjenega življenja.

 Predstavitve so se udeležili:

 • Slovenija-transplant
 • Rdeči križ Slovenije
 • Zveza društev dializnih bolnikov Slovenije
 • Društvo Transplant
 • Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi
 • Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo
 • Register Slovenija Donor
 • Educell
 • Med.over.net
 • Društvo Živa in
 • Društvo ledvičnih bolnikov Dolenjske

Več utrinkov iz prireditve lahko pogledate v galeriji >>>

Nekaj izjav udeležencev, ki jih je zbrala Lea Lampret iz Slovenija-transplant:

“Čestitke za uspešno opravljeno “garaško” delo. Za oblikovalski podvig, za trdo delo v organizaciji in za izjemno dobro izpeljan “evropski dogodek.”
“Bilo je zelo dobro organizirano – vse čestitke za to. Veseli smo, da smo prišli in sodelovali z vami.”
“Čestitam vam za dobro izpeljano prireditev, na kateri je “pokalo” od pozitivne energije. “

zapisala:
Andreja Verovšek
Zavod Med.Over.Net
01/520 50 50


Sledite nam