fbpx

Kaj je limfom?

Bolezni, Zdravje in bolezni

¤  Limfom je splošen izraz za raka, ki se razvije v limfatičnem sistemu. Razvije se, ko pride do napake v proizvodnji limfocitov, tipu belih krvnih…

¤  Limfom je splošen izraz za raka, ki se razvije v limfatičnem sistemu. Razvije se, ko pride do napake v proizvodnji limfocitov, tipu belih krvnih celic, ki pomagajo v boju proti infekcijam. To povzroči nenormalne celice, ki postanejo rakave.

¤  Tako kot normalni limfociti tudi rakavi lahko zrastejo v različnih delih telesa: v bezgavkah, vranici, kostnem mozgu, krvi in tudi v drugih organih.

¤  Obstaja 35 različnih tipov limfoma, ki jih je registrirala Svetovna zdravstvena organizacija, ki razvršča limfome. Obstaja pet podtipov Hodgkinovega limfoma, ostalih trideset pa spada med ne-Hodgkinove limfome.

¤  Hodgkinov limfom je redka vrsta raka medtem, ko je ne-Hodgkin limfom bolj pogost.

¤  Limfom je eno najhitrje naraščajočih malignih obolenj. 

¤  Točen vzrok limfoma je neznan. Nekaj vrst limfoma je ozdravljivih, ostali pa žal ne.

KAJ JE LIMFATIČNI SISTEM?

¤  Limfatični sistem je prostrano omrežje žil, podobnih krvnim žilam, ki se razveja v vsa tkiva v telesu. Žile vsebujejo limfo, brezbarvno, vodeno tekočino, ki prenaša bele krvne celice (limfocite). Limfociti so del našega telesnega imunskega sistema in se borijo proti infekcijam in raku.

¤  Limfna tekočina vsebuje beljakovine in maščobe ter limfocite, ki tečejo skozi limfatični sistem. Bezgavke imajo vlogo filtrov, ki čistijo limfno tekočino, odstranjujejo bakterije, viruse in druge tujke.

¤  Obstajata dve glavni vrsti limfocitov: B-celični in T-celični. B-celični pomagajo ščititi telo pred bakterijami tako, da proizvajajo protitelesa, ki jih napadajo in uničujejo. T-celični pa  pomagajo telesu v boju proti virusnim okužbam ter uničujejo nenormalne ali rakave celice.

Slika:

  • underarm lymph nodes = bezgavke pod pazduho
  • neck lymph nodes = vratne bezgavke
  • lymph vessels = limfne žile
  • diaphragm = prepona
  • liver = jetra
  • spleen = vranica
  • groin lymph nodes = bezgavke v dimljah

VRSTE LIMFOMA

Ne-Hodgkinov limfom

¤  Čeprav imajo različne vrste ne-Hodgkinovega limfoma nekaj podobnosti, se razlikujejo v tem, kako izgleda rakava celica pod mikroskopom, kako celica raste in kako tumor napada telo.
 
¤  Ne-Hodgkinov limfom je vsebolj pogosta oblika rakana svetu, tudi v Sloveniji.

¤  Ocenjeno je, da bo v letu 2008 diagnosticiranih okrog 250 novih primerov bolezni v Sloveniji.

¤  Ne-Hodgkinov limfom ima eno od največjih stopenj rasti pojavnosti po celem svetu, ki je od leta 1970 porasla kar za trideset odstotkov.

¤  Pogosti simptomi ne-Hodgkinovega limfoma: neboleče otekle bezgavke na vratu, pod pazduhami in v dimljah, nepojasnjeno povišana telesna temeratura, nepojasnjena izguba telesne teže, nočno potenje, nenehno srbenje po celem telesu, kašelj in zadihanost, splošna utrujenost in pomanjkanje energije.

Hodgkinov limfom

¤  Pri Hodgkinovem limfomu so običajno prisotne nenormalne celice, imenovane Reed-Sternbergove celice.

¤  Ocenjeno je, da bo v letu 2008 diagnosticiranih okrog 50 novih primerov bolezni v Sloveniji.
  
¤  Pogosti simptomi Hodgkinovega limfoma: neboleče otekle bezgavke na vratu, pod pazduhami in v dimljah, nepojasnjeno povišana telesna temeratura, nepojasnjena izguba telesne teže, nočno potenje, nenehno srbenje po celem telesu, kašelj in zadihanost, splošna utrujenost in pomanjkanje energije.

Za več informacij pišite ali pokličite:

SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L
Povšetova 37, 1000 Ljubljana
031 – 643- 122
[email protected]


Sledite nam