fbpx

OGNJIČ

arhiv

Glavna učinka cvetov ognjiča sta protivnetno delovanje in pospešitev celjenja ran oziroma granulatorno delovanje. Za zunanjo uporabo sta pomembna tudi protimikrobno in vazoprotektivno delovanje. Narava…

Glavna učinka cvetov ognjiča sta protivnetno delovanje in pospešitev celjenja ran oziroma granulatorno delovanje. Za zunanjo uporabo sta pomembna tudi protimikrobno in vazoprotektivno delovanje.

Narava protivnetnih učinkovin dolgo ni bila znana. Saponini in polisaharidi imajo nekaj protivnetne aktivnosti, vendar pa je danes dokazano, da imajo lipofilne učinkovine ključno vlogo pri protivnetnem delovanju pripravkov iz cvetov ognjiča.

Ognjičevo mazilo se je zelo dobro izkazalo tudi pri celjenju okuženih ran, kar si lahko razlagamo s protimikrobno aktivnostjo eteričnega olja, čeprav le-ta ni odločilna za celjenje.

Glede na to, da so karotenoidi in njihovi razgradni produkti kemijsko podobni vitaminu A, ki pospešuje granulacijo tkiva, bi bili le-ti lahko odgovorni za pospeševanje celjenja ran.

Različni vodno-alkoholi izvlečki imajo protibakterijsko aktivnost, predvsem proti grampozitivnim bakterijam. 10% metanolni izvleček deluje fungistatično. 70% tinktura cvetov ognjiča pa zavira rast herpes simpleks virusa.

Za razliko od ostalih predstavnic družine nebinovk, cvetovi ognjiča ne povzročajo alergičnih reakcij.

Cvetovi ognjiča praktično ne povzročajo alergičnih reakcij, za razliko od ostalih rastlin, ki so predstavnice družine nebinovk (npr. arnika). To je verjetno posledica odsotnosti seskviterpenskih laktonov v cvetovih ognjiča. Te spojine so namreč znani povzročitelji kontaktnih alergij.

Več o zdravilnih rastlinah in njihovih učinkih si lahko preberete na spletni strani: www.herbika.si


Sorodne vsebine

Sledite nam