fbpx

STOP! LAHKO SE ZGODI TUDI TEBI!

arhiv

Združenje proti spolnemu zlorabljanju si že od leta 1997 prizadeva, da se celostno spremeni pogled, odnos in s tem sankcioniranje zločinov spolnega nasilja, še posebej…

Združenje proti spolnemu zlorabljanju si že od leta 1997 prizadeva, da se celostno spremeni pogled, odnos in s tem sankcioniranje zločinov spolnega nasilja, še posebej pa spolnih napadov na otroke, zaščita katerih je osnovna dejavnostZdruženja.

Takrat smo v zvezi s tem parlamentu poslali poziv, podprt z 9000 podpisi. Skupaj z nekaterimi drugimi nevladnimi organizacijami smo bili do sedaj uspešni pri nekaterih predlogih za spremembo kazenske zakonodaje, toda naše zavzemanje za zvišanje kazenskih sankcij še ni uspelo.

V tem trenutku je čas tudi za ponovno krepitev te zahteve. Poleg tega, da se za zvišanje kazni za storilce vseh oblik spolne nedotakljivosti zavzema ena od parlamentarnih strank, je javna pobuda za to izšla tudi v reviji Ona. Verjamemo, da je v skupni akciji moč. Zato predlagamo, da se tudi sedaj v čim večjem številu pridružimo zahtevam:

  • Za zvišanje zagroženih kazni za vsa kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost
  • za zvišanje zagrožene kazni za kaznivo dejanje Spolnega napada na osebo mlajšo od 15 let, namesto šestih mesecev do petih let, najmanj 3 leta do 20 let zaporne kazni. To pogojuje tudi zastaranje delikta, ki bi po tem predlogu zastaral šele po 40 letih.
  • Obenem zahtevamo, da vlada ratificira evropsko Konvencijo o odškodnini za žrtve nasilnih kaznivih dejanj, po kateri je tudi država, ob določenih pogojih, dolžna izplačati odškodnino žrtvam teh dejanj.

Če se strinjate s predlogi, izpolnjen obrazec pošljite po pošti ali po faksu na Združenje proti spolnemu zlorabljanju, Masarykova 23, Ljubljana, faks 01 43 13 341.

Prosimo vas tudi za pomoč pri pridobitvi čim večjega števila državljank in državljanov, ki so pripravljeni podpreti pobudo.

Podpise bomo izročili predsedniku Državnega zbora Republike Slovenije Borutu Pahorju.

ZDRUŽENJE PROTI SPOLNEMU ZLORABLJANJU
Masarykova 23
1000 Ljubljana
tel., fax: 01 43 13 341


Sorodne vsebine

Sledite nam