fbpx

Ne samo v mesnico, tudi v ribarnico zavijmo!

Prehrana, Življenjski slog

Jed iz svežih rib otroci radi pojedo, seveda, če je lepo, okusno in varno pripravljena.

Ozrimo se najprej po svežih ribah!

80E8C504-50CB-11E1-8EFB-E45F66B94067

Jed iz svežih rib otroci radi pojedo, seveda, če je lepo, okusno in varno pripravljena. Rib ni težko očistiti, še manj pripraviti. Imajo manj vezivnega tkiva kakor meso drugih živali in so zato zelo lahko prebavljive, tudi če jih jemo za večerjo.

Ribe vsebujejo beljakovine, ki pospešujejo kvalitetno rast dolgih kosti in pomagajo pri tvorbi rdečih krvničk, bogate so tudi z vitamini, ki jih otroci potrebujejo bolj kot odrasli.

Ribja jed mora biti na jedilniku za otroke najmanj enkrat na teden, raje dvakrat ali trikrat. Paziti pa moramo, da v ribji jedi ni niti najmanjše koščice.

Kupujemo jih lahko po višji ali nižji ceni, zato so dosegljive za vsak žep.

Na primer: v enem kilogramu svežih sardelic je približno 24 komadov. Če jih tako očistimo, da jim odstranimo glavo in hrbtno kost in nato ocvremo v testu ali drobtinah, dobimo 24 malih zrezkov, ki nas stanejo približno tri goveje ali svinjske zrezke. To pomeni, da za štiričlansko družino lahko kupimo samo pol kilograma sardelic, pa bo vseeno imel vsak tri zrezke.

V mnogih ribarnicah vam rade volje ribe tudi očistijo. Škoda, da jih po čiščenju ne splaknejo v morski vodi, kjer je to mogoče, ali vsaj v slanici. Iz lastnih izkušenj vem, da ima prostor, v katerem pripravljamo tako očiščene ribe, manj značilen vonj po ribah in tudi ribja jed je okusnejša. Lahko pa ribo, ko jo očistimo, le dobro obrišemo, da ne pride v stik s sladko vodo.
Analize mnogih avtorjev so dokazale, da so ribe v dnevnih obrokih zelo pomemben dejavnik pri ohranjanju in utrjevanju zdravja.

Avtorica: Emilija Pavlič
Povzeto po knjigi
Za otroke kuhajmo zdravo


Sledite nam