fbpx

Katero sadje je bolj zdravo?

Prehrana, Življenjski slog

Najboljše je sadje iz okolja, kjer živimo, ki dozori ob določenem letnem času in ni škropljeno.

gozdni sadeži

Najboljše je tisto sadje iz okolja, kjer sicer živimo, ki dozori ob določenem letnem času in ni škropljeno. Le zakaj kar povprek vsi škropijo? Veliko ljudi je že osveščenih, odgovornih in nič več ne uporabljajo strupenih škropiv, ampak samo naravna ali pa sploh nič. Pridelek je res nekoliko manjši, je pa toliko bolj zdrav.

Na prvem mestu je gotovo domače, neškropljeno jabolko. Otrokom ga domiselno ponudimo, da osvojijo okus po domačem. Sadni sladkor, ki ga jabolko vsebuje, kri hitro vsrka in tako telo hitro pride do energije. Jabolko vsebuje tudi veliko balastnih snovi, ki koristno vplivajo na prebavo, zato je priporočljivo jabolka pojesti cela, z olupkom in pečkami vred.
2BBF6FE0-9B41-11E1-BF5C-4FAE65B94067

Veliko je takih sort jabolk, ki so skoraj že izginile v pozabo. Marsikdo se bo spomnil, kako okusna jabolka je jedel v svojem otroštvu, kot so: goriška sevka, krivopecelj, bobovec, brinjevka, mešančka in še mnogo drugih, glede na zemljepisna območja v Sloveniji. Mnogo dvajsetletnikov ali celo tridesetletnikov, da o otrocih niti ne govorimo, sploh ne ve, kakšnega videza in okusa je naravno pridelano jabolko, ki je zraslo brez kemičnega škropljenja. In ker ne vedo, da se tako jabolko precej razlikuje od škropljenih, se zgražajo, ko ga prerežejo, ker na svetlobi hitro potemni in tudi olupek je trši. Takih jabolk je zelo malo na trgu, pa čeprav je narava še vedno radodarna, vendar jih ljudje, po krivici in zaradi neznanja o njihovi neizmerni koristnosti za zdravje, še vedno odklanjajo. Kar pa se mi zdi že skoraj nerazumljivo, je to, da jih celo na kmetih mlajše generacije ne jedo več, ampak mnogi kupujejo za ozimnico škropljena jabolka, medtem, ko v resnici bolj zdrava, domača gnijejo v hramu.

Nikdar ne bom pozabila primera iz svoje prakse. Pred leti, ko je bila obilna letina domačih, neškropljenih jabolk, smo se odločili, da bomo otroke naučiti jesti taka, bolj zdrava jabolka. Iskali smo jih in jih tudi našli. Nekoč jih je pripeljal nek starejši kmet, s postrani obrnjenim klobukom in malo za šalo, malo zares, si je dal vrečo jabolk na ramo in me prosil, če jih lahko podari otrokom. Rekel je: “Mislil sem, da bom prej umrl, kot dočakal, da bodo mestni otroci jedli taka jabolka, saj jih še kmečki bolj malo cenijo. V času, ko sem bil jaz otrok, so bila taka jabolka za otroke domače zdravilo.”

Še vedno slišimo pregovor: “Eno jabolko na dan, odžene vse bolezni stran!”

Avtorica: Emilija Pavlič
Povzeto po knjigi
Za otroke kuhajmo zdravo


Sledite nam