fbpx

Kako izbiramo meso in mesne izdelke

Prehrana, Življenjski slog

Strokovnjaki za zdravo prehranjevanje svetujejo, naj otroci zaužijejo zmerne količine mesa.

Meso

30473FC8-4F08-11E1-9E8B-E45F66B94067

Strokovnjaki za zdravo prehranjevanje svetujejo, naj otroci zaužijejo zmerne količine mesa, ker dobijo v mesu poleg beljakovin še železo in vitamine iz B skupine.

Ko kupujemo meso, izberimo najboljšo kvaliteto. Na tehtnici naj bo le čisto meso, brez loja in slabših delov. Raje kupimo malo manj, pa dobro. Na koncu bomo ugotovili, da je bil nakup cenejši in kvalitetnejši, čeprav je bila teža manjša. Tako se bomo izognili škodljivi maščobi.

Meso za otroke naj bo vedno sveže, ne zamrznjeno. Kot vemo, je najprimernejše meso svežih rib, kunčje, telečje, kozličkovo, perutninsko, svinjsko, mlado goveje meso in jagnjetina.

Porabo mesnih industrijsko pripravljenih izdelkov lahko brez škode zmanjšamo

Ker skoraj vsi industrijsko pripravljeni izdelki vsebujejo škodljive konzervanse in aditive ter veliko težke maščobe, niso priporočljivi za prehrano otrok in mladostnikov Mnogi so povrhu še v pločevinasti embalaži. Namesto te hrane jim ponudimo več mlečnih, sadnih in zelenjavnih jedi, jedi iz žitaric in stročnic ter ribjih jedi. Ta vrsta hrane je podlaga za otrokovo zdravo rast, skladen razvoj in tudi boljše učne uspehe.

Kvaliteto hrane zelo poslabšajo tudi nezdravi napitki, ki jih ponavadi otroci zaužijejo ob mesninah. Tudi ti so običajno v pločevinkah.

Avtorica: Emilija Pavlič
Povzeto po knjigi
Za otroke kuhajmo zdravo


Sledite nam


Kako preprečiti okužbe kirurške rane?