fbpx

Človeški motor

Prehrana, Življenjski slog

Mateja Hafner, dr.med.   Dr. Stephen R. Van Schoyck Večina mojih pacientov me presenečeno pogleda, ko primerjam uravnavanje njihove teže z izgorevanjem avtomobilskega motorja. Predvsem…

 Mateja Hafner, dr.med. 

Dr. Stephen R. Van Schoyck
Večina mojih pacientov me presenečeno pogleda, ko primerjam uravnavanje njihove teže z izgorevanjem avtomobilskega motorja. Predvsem ženskam se zdi za malo in niso preveč navdušene nad primerjavo njihovih teles z bencinskim motorjem. Kakorkoli že, to je primerjava, ki je smiselna in pacienti jo cenijo, ko ugotovijo njeno pomembnost pri nadzoru telesne teže.

Pri človeškem telesu se energija porablja podobno kot pri bencinskem motorju. Telo ima mišice in možgane zato, da delajo in mislijo. In ti potrebujejo za delovanje gorivo, pravo gorivo pa omogoča velike razlike v delovanju organizma. Če uporabljate napačno gorivo, avto ne bo deloval, telo pa tudi ne. S pravim gorivom, bo oboje delovalo z najvišjo učinkovitostjo. Ko gorivo izgori, ga obema zmanjka. Če pa vzamete preveč goriva, bosta oba potrebovala dodaten tank.

Človeški motor je čudovito narejen. Tako kot v avtomobilskem motorju prihaja do izgorevanja v prostorih, tudi gorivo v telesu izgoreva v celicah. Deli celice, imenovane mitohondriji, so individualne peči v telesu. Ta peč uporablja dve osnovni vrsti goriv. Primarno gorivo, ki je glukoza (sladkor), prihaja v telo s hrano. Drugo gorivo, ketoni, nastanejo iz shranjene telesne maščobe. Telo uporablja ti dve energiji za to, da lahko ustvari biokemične reakcije, ki so povezane z rastjo, gibanjem in mišljenjem.

Celotna energija, ki je potrebna za vse te kemične procese, se imenuje bazalni metabolizem (BM). Bazalni metabolizem je podoben idealni hitrosti avtomobila. Človeški motor deluje neprestano, več kot dela, več energije porabi. Mišice delujejo kot pospeševalci. So aktivno tkivo, ki potrebuje dodatno energijo za premikanje telesa na neki razdalji. Težje kot je telo in večja kot je razdalja, toliko večja bo zahteva organizma po energiji. Medtem, ko telo zahteva večjo količino energije, predstavlja BM samo del celotne energije in se ne spreminja s količino dela. Samo začasno pa lahko narase pod določenimi pogoji, kot je segrevanje telesa v mrazu, vročina ali za kratek čas po zelo intenzivni vadbi. Izven teh posebnih okoliščin ostaja BM nespremenjen.

Telesno delo lahko izrazimo v enotah imenovanih kilokalorije (1000 kalorij). Kalorija je energija, ki jo potrebujemo za segretje ene stopinje Celzija. To je znanstvena mera, ki jo uporabljajo po celem svetu za izračunavanje energije pri kemičnih reakcijah. Energijska potreba bazalnega metabolizma je izražena v kalorijah na dan. Delo, ki ga mišice opravijo med telovadbo ali dnevnimi aktivnostimi, lahko tudi merimo v kalorijah. Na primer, za hojo, ki jo opravi v 1600 metrih, porabi povprečen človek 100 kalorij.

Obstaja več direktnih in indirektnih metod za izračun idealne hitrosti človeškega motorja ali bazalnega metabolizma. Nekatere meritve so direktne, z določanjem celotne telesne toplote. Indirektne meritve pa slonijo na izmenjavi plinov, to pomeni vdihanega kisika in izdihanega ogljikovega dioksida. Obstajajo pa tudi matematični izračuni, ki prikažejo približen BM na osnovi telesne višine, teže in starosti.

Mišična aktivnost in BM sta samo dva procesa, ki od telesnega motorja zahtevata energijo. Energijo prav tako potrebujemo za razgradnjo hrane, ki jo pojemo. Hrana vsebuje tri energijske vire: ogljikove hidrate, proteine in maščobe. Te se razgradijo v glukozo, aminokisline in maščobne kisline, ki jih telo absorbira. Uporabili boste testno dieto z izgorevanjem v četrtem poglavju, da boste določili dnevno potrebo energije, ki je vsota energije, katero porabimo za bazalni metabolizem, mišično aktivnost tekom dneva in prebavo.

TELESNA STOPNJA IZGOREVANJA

Glede na porabo energije tekom celega dneva telo določa, koliko hrane moramo pojesti. Prav tako kot ljudje, se tudi avtomobilski motorji razlikujejo. Nekateri prevozijo kilometre z enim litrom, drugi so precej bolj požrešni. Pri avtomobilih imenujemo to povprečna poraba goriva. Podobno kot pri avtomobilih obstaja tudi pri ljudeh povprečna poraba goriva. V telesu je to odvisno od človekove metabolne (presnovne) stopnje.

Spominjam se pacientke, ki ni mogla razumeti, zakaj se neprestano redi. Povedala mi je, da je toliko ali celo manj kot njene prijatelice. Nikoli ni imela prigrizkov, vedno je popila samo kozarec vina, medtem ko so drugi popili dva ali tri, vedno je naročila hrano, ki je imela najmanj kalorij in nikoli ni jedla sladic. Zaključila je, da se zredi že ob samem vohanju hrane. Imela je zelo učinkovito povprečno porabo goriva. Z malo goriva je lahko naredila dolgo pot.

Vsak posameznik pri določeni starosti porabi določeno število kalorij na uro. To potrebo po energiji imenujem telesna stopnja izgorevanja. Vključuje energijo za BM, prebavo in mišično aktivnost preko celega dneva. Ne vključuje pa energije, ki jo porabimo pri telesni vadbi ali intenzivnem fizičnem delu. Vaša stopnja izgorevanja se razlikuje med dnevom in nočjo. Presnova, razgradnja hrane in telesna stopnja izgorevanja prispevajo k energijskim potrebam tekom dneva. Ponoči, ko ni nobene aktivnosti razen spanja in minimalne prebave, je telesna stopnja izgorevanja praktično enaka vašemu bazalnemu metabolizmu.
Če je metabolizem kot motor, potem je hrana gorivo, ki poganja naš motor. Prehrana, je prav tako kot bencin, gorivo z različno vrednostjo. Moč bencina se določa glede na njegovo oktansko število in kot se gorivu dodaja oktan, da se mu poveča moč, tako lahko tudi hrano razvrstimo glede na njeno stopnjo izgorevanja.

Stopnja izgorevanja hrane se določa glede na to, kako hitro se pretvori v energijo.Vso hrano, ki jo zaužijemo, telo razgradi na na manjše enote, da jih lahko absorbira. Hrana se razgrajuje z različno hitrostjo in to je odvisno od njene kompleksnosti. Ogljikovi hidrati priskrbijo glukozo, najpomembnejšo telesno gorivo v najkrajšem možnem času in na najmanj težaven način. Ogljikovi hidrtai so sestavljeni iz enot glukoze, ki se lahko enostavno ločijo v molekule glukoze, pripravljene za absorbcijo v kri. Ker je ta proces izredno hiter, imajo ogljikovi hidrati tisto, kar jaz imenujem hitra stopnja izgorevanja.
Proteini vsebujejo aminokisline, ki so med seboj različno povezane. Aminokisline, ki jih telo potrebuje, absorbira v kri, presežke pa spremeni v glukozo. Veliko mojih pacientov je presenečenih, ko izvejo, da dodatne proteine telo spremeni v sladkor. Proteini imajo srednjo stopnjo izgorevanja.

Maščobe potrebuje največ časa za predelavo v energijo. Proces pretvorbe je trikrat daljši kot pri glukozi. Tako maščoba predstavlja najpočasnejše gorivo. To je rezultat kompleksnih kemičnih procesov, ki so potrebni za pretvorbo maščob iz hrane v ketone, ki se uporabi kot gorivo ali shranjena maščoba.

TELESNA STOPNJA IZGOREVANJA IN NADZOR TELESNE TEŽE

Veliko dejavnikov vpliva na vašo telesno stopnjo izgorevanja. Vaša osebna telesna stopnja izgorevanja se spreminja tekom celega življenja. Na primer, dnevna potreba telesa po energiji se z leti spreminja. Za hormone je prav tako znano, da vplivajo na stopnjo izgorevanja. Nosečnost in menopavza vplivata na stopnjo izgorevanja pri ženskah.
Imel sem pacientko, Alice, ki je k meni prišla po štirih shujševalnih programih v desetih letih. Po vsaki je končala tako, da se je več zredila kot shujšala. Nikoli ni imela problemov s težo, dokler ni vstopila v štirideseta leta in od takrat ji je šlo samo na slabše. Alice je prišla k meni prepričana, da so njeni problemi s telesno težo posledica spremenjenih prehranjevalnih navad in gibanja.

Ni razumela, da je izvor povišanja teže biološki, dokler ji nisem zmeril stopnjo izgorevanja in ugotovil, da je nižji od normale. Njena stopnja izgorevanja se je spremenila kot odgovor na nižanje hormonov v menopavzi, tako so bile njene prehranjevalne navade primerne za mlajša leta in zato se je tudi redila. Pomagal sem ji, da se je privadila na to dejstvo in udobno zaživela s svojo novo zmerno telesno težo.
Stopnja izgorevanja se spreminja tudi zaradi sprememb v telesni masi. Vsak človek ima svojo naravno telesno težo. Naravno telesno težo razlagam kot težo, ki jo imate, če jeste toliko kot povprečna oseba za vaša leta in spol. Lahko, tako kot veliko mojih pacientov, jeste normalno, vendar tehtate več kot vaši prijatelji. Vaše telo ima mehanizem, ki varuje vašo telesno težo vključno z določeno količino maščobe. Ko se trudite, da bi bili lažji, kot je vaša naravna telesna teža, bo vaše telo odgovorilo z znižanjem stopnje izgorevanja. To omogoča telesu, da obdrži telesno težo in gorivo v svojem rezervnem tanku. S povišanjem telesne teže se poviša tudi stopnja izgorevanja. Na tak način se telo brani pred višanjem telesne teže od normale. Ta mehanizem se imenuje nastavitvena točka telesa. Če je potrebno, telo spremeni stopnjo izgorevanja, da obnovi naravno težo.

Spominjam se pacienta, Mika, ki se je boril s težo celo življenje. Ko je prišel k meni, je bil po razpredelnicah pretežak za 67 kilogramov in že štirikrat v življenju je shujšal za 45 kilogramov. Vsakič je pridobil več teže, kot jo je izgubil. Ko sem mu meril stopnjo izgorevanja in ji sledil med enim njegovih hujšanj, sem ugotovil, da mu je pri vsaki dieti značilno padla. Ko je izgubil 27 kilogramov, je njegova stopnja izgorevanja padla na nivo, ki jo jaz še priporočam za moške, to je 1800 kalorij na dan. To je bil pomemben podatek za Mika. V preteklosti bi šel pod to točko, zato da bi shujšal polnih 45 kilogramov. S takim početjem je njegova stopnja izgorevanja padla na 1400 kalorij na dan ali manj. Tako majhno uživanje kalorij ni realno in zahteva dolgoročno odpovedovanje. Mike je spoznal, da izguba tistih dodatnih 18 kilogramov ne bi bila v njegovo dobro. Ko je shujšal za 27 kilogramov, se je začel počutiti dobro s svojo novo težo in tudi nihanj v teži se je lahko izognil z 1800 kalorijami na dan. Ker njegova teža še ni bila idealna, si je želel zmanjšati nevarnost za zdravje z intenzivno in redno vadbo.

Članek pripravila: Mateja Hafner, dr.med

Vsi, ki se ubadate s prekomerno težo, ste vabljeni v forum Hujšanje.

Inštitut za preventivno medicino


Sledite nam