fbpx

Prednosti ekoloških izdelkov

Prehrana, Zanimivo, Življenjski slog

Ekološki izdelki so pridelani in predelani na naraven način, zato imajo višjo prehransko vrednost in so kakovostnejši.

Ekološki izdelki so pridelani in predelani na naraven način in zato imajo višjo prehransko vrednost. So brez dodatkov kemičnih sestavin, ki uničijo večino vitaminov, mineralov in vsega ostalega, kar nam je narava namenila, da bi zadovoljila naše potrebe. Ekološka živila so pridelana in predelana brez uporabe pesticidov, konzervansov, umetnih ojačevalcev okusa, barvil, stabilizatorjev in gensko spremenjenih organizmov.

Rastline rastejo na zdravih tleh, ki niso izčrpana zaradi intenzivne pridelave ter niso onesnažena s pesticidi in umetnimi gnojili.

Ekološka živila imajo posebno aromo in polnost okusa in so izjemno vitalna. Ohranijo se dalj časa, saj vsebujejo lastne snovi za varovanje pred vplivi iz okolja.

Za pokušnjo in nakup ekoloških pridelkov obstaja veliko razlogov. Ekološko pridelana živila so zdrava kakovostna živila, polnovrednega okusa, ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov in celoten postopek od njive do prodajnih polic je kontroliran. Z nakupom ekoloških pridelkov spodbujamo ekološko pridelavo in predelavo ter tako tudi pripomoremo k varovanju našega okolja.

Ekološka živila so nujno potrebna oblika prehrane pri vseh bolezenskih stanjih od prehlada do najbolj resnih obolenj. V času bolezni telesu nudijo nujno potrebne hranilne snovi in antioksidante ter ga ne obremenjujejo s kemičnimi dodatki, ki bi lahko še dodatno ogrožali zaradi bolezni zmanjšano odpornost.


Ekološka živila so pomembna tudi pri otrocih v fazi odraščanja. Potreba po vitaminih, mineralih, kakovostnih ogljikovih hidratih, beljakovinah in maščobah je velika, saj se v tem obdobju postavljajo temelji za vse življenje, kar pa lahko ustrezno zadovoljimo z ekološkimi živili.

Leta 2003 so na univerzi Washington v Seattlu naredili študijo, ki je zelo spodbudna, za vse, ki si prizadevajo za bolj zdravo življenje. Dokazali so, da že v petih dneh, po začetku uživanja eko prehrane, v urinu testiranih otrok niso našli sledi pesticidov. Takoj po vrnitvi na konvencionalno prehrano, pa so se vrednosti pesticidov izmerjenih v urinu ponovno zvišale. Šolarji, ki so začeli uživati hrano brez kemičnih dodatkov, so močno izboljšali učni uspeh, znižala pa se je tudi stopnja agresivnosti in hiperaktivnosti.

Več: http://www.biosi.si/


Sledite nam