fbpx

Kako se lahko ‘zunaj’ hranimo srcu prijazno?

Prehrana, Življenjski slog

Velikokrat se hranimo v obratih javne prehrane, v restavracijah, gostilnah. Kako izbrati hrano, ki je "srcu prijazna"?

Velikokrat se hranimo v obratih javne prehrane, v restavracijah, gostilnah … Kako izbrati hrano, ki je “srcu prijazna”? Kdo nam zagotavlja, da obrok, ki ga bomo naročili, ne bo vseboval preveč maščob, nasičenih maščobnih kislin in holesterola? Žal razmere v slovenskih lokalih niso take, da bi bila varovalna hrana eden izmed standardov kakovostne ponudbe.

Znak varovalnega obroka, ki ga podeljuje Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, si je v dveh letih, odkar ta 72D4E8A8-9DB0-11E1-8C1E-4FAE65B94067možnost obstaja, pridobil samo en obrok v gostišču Arvaj v Kranju. Le kje so zdravilišča, podjetja, ki vsako leto na gostinskih zborih tekmujejo v pripravi varovalne hrane, ter številni gostinski in hotelski obrati, ki pretirano poudarjajo svojo skrb za gosta?! O varovalnih obrokih za zdaj (še) ne razmišljajo. Z motivacijo, da gost to zahteva, ponujajo večinoma velike porcije jedi, ki vsebujejo veliko maščob, nasičenih maščob, holesterola, kuhinjske soli, beljakovin in energije ter le malo zelenjave. Jedilni listi, polni zvenečih imen in eksotičnih jedi, ne vsebujejo podatkov, ki jih za izbiro varovalne hrane potrebujemo, še manj pa se lahko zanesemo na strežno osebje.

Kljub temu pa je tudi v gostinskih lokalih mogoče dobiti jedi, ki so po svoji sestavi primerne za varovalno prehrano in si lahko zamislimo ustrezen obrok. Ker te jedi niso posebej označene, zahteva izbor jedi za varovalno prehrano kar veliko poznavanje priprave hrane, izbora surovin in količin jedil, ki še zagotavljajo uravnoteženo prehrano. Veliko lažje bi bilo, če bi imela jed vsaj naštete glavne sestavine in hranilne vrednosti.

Kadar jeste zunaj, upoštevajte naslednje:

 • Če je le mogoče, si izberite lokal, za katerega veste, da ponuja varovalni obrok ali pa vsaj jedi, iz katerih si lahko sami sestavite varovalni obrok.
 • Pri naročanju povprašajte, kako je hrana pripravljena. Številni gostinski delavci bi izpolnili posebne zahteve gostov pri pripravi hrane, če bi le-ti tako željo povedali. Na primer: če je na jedilniku ocvrta riba, prosite, naj vam jo dušijo ali spečejo. Zahtevate tudi lahko, da vam z mesa odstranijo vso vidno maščobo, s perutnine pa kožo.
 • Nadzirajte količine servirane hrane. Če se vam zdijo obroki preveliki (normativi za mesne jedi “a la carte” so običajno večji, kot so priporočila za varovalno prehrano), zahtevajte manjše porcije.
 • Za zajtrk se izogibajte jajčnih jedi, mesnih jedi z veliko skrite maščobe, mastnih sirov in peciva iz listnatega testa. Primerne jedi pa so müsli, polnozrnati kruh ter pekarsko pecivo z večjo količino prehranskih vlaknin, pusta skuta in namazi, narejeni iz puste skute, mesnine, ki nosijo znak varovalnega živila, ter sadje. V hotelu zahtevajte, da vam v zajtrkovalnici ponudijo tudi taka živila in da to primerno označijo.
 • Izbirajte jedi, za katere veste, da so pripravljene z malo maščobe (glejte preglednico z izrazi, ki opisujejo načine priprave z veliko ali malo maščobe).
 • Poskrbite, da bo vaš obrok vseboval dovolj zelenjave. Naročite si skuhano in surovo zelenjavo, veliko porcijo ali dve porciji solate, če ima lokal solatni bife, ga dobro izkoristite.
 • Izogibajte se kruha z maslom ali pašteto, ki ga ponekod postrežejo kot pogrinjek (da lažje čakate na naročeni obrok). Primeren pogrinjek je surova zelenjava ali namaz iz puste skute.
 • Obrok (kosilo ali večerjo) začnite z zelenjavnim krožnikom, solato ali nemastno juho. Izogibajte se kremnih juh, ker po navadi vsebujejo več maščob in soli.
 • Za glavno jed izbirajte med perutnino (brez kože), ribami, nemastnimi kosi mlade govedine ali divjačino. Primernejši kot meso, zrezano na koščke ali mleto, je kos mesa (zrezek, rezina pečenke), ker lahko preverite, ali je pust.
 • Za prilogo ne naročajte ocvrtega krompirja (pomfrija).
 • Zahtevajte, da se mesne omake in solatni preliv postrežejo posebej. Tako lahko sami določite, koliko tega boste pojedli.
 • Izbirajte si manj mastne solatne prelive iz olivnega olja, skoparite s prelivi.
 • Če želite jesti pice, izberite take z zelenjavno oblogo (papriko, gobami, čebulo), in ne mastnim sirom in mesninami.
 • Namesto sladice pojejte kak sadež.

Priprava z več maščobe: gratinirano, v sirovi omaki, s parmezanom, z maslom, masleno, panirano in ocvrto, enolončnica, s smetano, ocvrto, francosko cvrtje, smetanova omaka, globoko cvrenje, mesna omaka, haše,holandska omaka, po holandsko, 354163D8-D634-11E1-A90C-C9BD65B94067pašteta, burek, pita

Priprava z malo maščobe: naravno, v lastnem soku, pečeno, kuhano, z limoninim sokom ali vinom, na žaru, pusto, poširano, dušeno

Tudi v restavracijah s hitro pripravljeno hrano si lahko izberete primeren obrok, vendar:

 • Izberite si raje solate, ki jih zmerno začinite, po možnosti z “lahkim” prelivom.
 • Namesto ocvrtega piščanca ali ocvrtega ribjega sendviča si naročite raje piščanca na žaru, pečenega piščanca ali ribji sendvič.
 • Izogibajte se mastnim dodatkom, kot so majoneza, sir, slanina in specialne omake. Izberite si raje gorčico, paradižnik, zeleno solato, kisle kumarice in čebulo.
 • Namesto pomfrija si izberite raje pečen krompir.
 • Naročite si mali hamburger namesto “jumbo” ali specialnega burgerja ali sendviča.
 • Izogibajte se visokokaloričnih pijač. Namesto običajnih brezalkoholnih pijač pijte mineralno vodo ali lahke brezalkoholne pijače.

Piše: Maruša Pavčič, univ. dipl. inž.


Sledite nam