fbpx

Za dobro počutje, lahkotnost in uživanje ob hrani

Prehrana, Življenjski slog

Tudi če nismo življenjsko odvisni od diet in različnih prepovedi, nam že dolgo ni več vseeno, kaj od mesa vtaknemo v pečico in postavimo na…

Tudi če nismo življenjsko odvisni od diet in različnih prepovedi, nam že dolgo ni več vseeno, kaj od mesa vtaknemo v pečico in postavimo na mizo. Svoje je naredilo širjenje BSE, t. i. bolezni norih krav, ki kljub povečanemu nadzoru ni obšlo tudi Slovenije. Svoje je prispevala tudi rast ozaveščenosti o pomenu prehrane za zdravo in kakovostno življenje. Ko gre za meso, se danes vse bolj ravnamo po načelih: doma pridelano, sveže ali varno hranjeno oz. konzervirano, čim manj mastno. Skupni imenovalec tega je – zdravo!

 Ko v pestri ponudbi mesa iščemo najboljše, ko hočemo zanesljivo kupiti kakovostno in zdravo meso ali mesne izdelke, se lahko zanesemo na znak VARUJE ZDRAVJE. Da bi izvedeli, kaj je novega pri proizvajalcih mesa in varovalnih živil iz perutninskega mesa, smo za kratek pogovor prosili dr. Cirila Vargo, dr. vet. med., vodjo službe kakovosti v Perutnini Ptuj d. d. in Vlasto Škafar, univ. dipl. inž. živ.tehnol., direktorico PC Mesna industrija Zalog.

 

Piščančji rezanci v jogurtovi omaki, brokoli z mandeljni –
del jedilnika, ki je pridobil znak VARUJE ZDRAVJE.


dr. Ciril Varga, dr. vet. med., Perutnina Ptuj, d. d.

Za srce: Vaše podjetje izdeluje največ mesnih izdelkov z znakom VARUJE ZDRAVJE. To so izdelki visoke kakovosti, kar potrjujejo tudi vsakoletne nenapovedane kontrole živil s tem znakom. Kakšne so vaše temeljne usmeritve pri proizvodnji mesnih izdelkov? Ali nameravate ponuditi kupcem še več zdravju prijaznih izdelkov?
Varga: Perutnina Ptuj, d. d. se je pred leti odločila, da razširi proizvodnjo mesnih izdelkov. Potrošnikom smo želeli ponuditi več mesnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob. Po razgovorih z vodstvom Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije smo se odločili pripraviti nekaj vrst proizvodov z nižjo vsebnostjo maščob in jih prijaviti za pridobitev znaka VARUJE ZDRAVJE. To so bile izkoščene piščančje prsi brez kože, piščančji ražnjiči brez slanine in piščančje prsi v ovitku. S tem smo želeli po svoje prispevati k izboljšanju prehrane vseh tistih, ki zaradi kakršnih koli razgovor ne smejo ali ne želijo uživati hrane z višjo vsebnostjo maščob. S pripojitvijo Jate Zalog se je ponudba teh izdelkov znatno povečala.

Za srce: Kako zagotavljate tako nizko vsebnost maščob – manj kot tri odstotke – v mesnih izdelkih z znakom VARUJE ZDRAVJE?
Varga: V celotno proizvodnjo smo že pred leti uvedli sistem spremljanja (t. i. HACCP). To pomeni, da spremljamo celotni tehnološki proces proizvodnje, ocenjujemo kakovost živih živali ter opravimo tudi končno senzorično oceno. Nizko vsebnost maščob v mesnih izdelkih v znakom VARUJE ZDRAVJE zagotavljamo s pravilno izbiro ustreznih surovin, torej pustih kosov mesa (npr. piščančje prsi). Imamo tudi redni nadzor, pri katerem ugotavljamo mikrobiološko kakovost in kemično sestavo posameznih izdelkov.

Za srce: Kaj je v zadnjem času novega v proizvodnji in ponudbi varovalnih živil iz puranjega in piščančjega mesa? Ali so cenovne razlike v primerjavi z mesnimi izdelki, ki vsebujejo več maščobe?
Varga: V zadnjem času smo največ pozornosti posvetili ostrejšemu nadzoru kakovosti živil iz puranjega in piščančjega mesa. Res je, ti izdelki so nekaj dražji v primerjavi z izdelki, ki vsebujejo več maščobe. Ne zaradi stroškov proizvodnje in embalaže, ti so enaki kot pri proizvodnji ostalih izdelkov. Razlika v ceni nastane zaradi izbire in uporabe najbolj kakovostnega mesa z manjšo vsebnostjo maščob ter večjih stroškov zaradi nadzora in analiz.

  
Restavracija Perutnine Ptuj na Ptuju, kjer lahko poizkusite katerega izmed treh jedilnikov, ki so pridobili znak VARUJE ZDRAVJE zaradi nizke vsebnosti maščobe, nasičenih maščob, holesterola, soli in zaradi nizke energijske vrednosti.

Za srce: Kaj pa razmere na tržišču? Ali se je prodaja živil z znakom VARUJE ZDRAVJE v zadnjih letih povečala? Ali se kupci bolj zanimajo za tovrstne izdelke, oziroma ali se je ozaveščenost ljudi glede zdrave prehrane kaj spremenila?
Varga: Prodaja živil z znakom VARUJE ZDRAVJE postopno narašča, prav tako ozaveščenost potrošnikov in trgovcev, ki tržijo naše izdelke tega programa. S povečanjem prodajnega prostora in ponudbe vodilnih trgovcev pričakujemo v prihodnje še večjo potrošnjo izdelkov z znakom varovalnega živila.

Za srce: Kaj pa večji kupci, kot so šole, vrtci, domovi starejših občanov, bolnišnice, Klinični center? Ali povprašujejo po izdelkih z manj maščobe? Želijo svojim oskrbovancem ponuditi kvalitetnejše izdelke, ki omogočajo zdravo prehrano?
Varga: Tudi v tej skupini (šole, vrtci, bolnišnice) potrošnja teh izdelkov narašča. Z njimi velikokrat izmenjujemo strokovna mnenja in se skupaj odločamo o najprimernejšem živilu za posamezno skupino potrošnikov.

Za srce: Ali je v prehransko bolj ozaveščenih državah več povpraševanja po mesu najvišje kakovosti in varovalnih živilih?
Varga: Na izvoznih tržiščih predstavlja prodaja teh vrst živil pomemben delež v prodaji celotne palete živil. Ozaveščenost potrošnikov je visoka in nenehno narašča. Glede na nekoliko višji cenovni razred živil z znakom VARUJE ZDRAVJE je potrošnja praviloma povezana tudi z višino kupne moči, kar je razlog za povečano potrošnjo predvsem v državah zahodne Evrope.

Za srce: Restavracija Perutnine na Ptuju ima tri jedilnike označene z znakom VARUJE ZDRAVJE? Kakšne so značilnosti teh jedilnikov?
Varga: Jedilniki z oznako VARUJE ZDRAVJE zagotavljajo kakovostno, nizko kalorično hrano, obrok z nizko vsebnostjo maščobe, nasičenih maščobnih kislin, holesterola in soli. Primerni so za vse obiskovalce, ki uživajo v lepo in okusno pripravljenem, zdravju prijaznem obroku, za tiste, ki pazijo na telesno težo ali imajo težave zaradi sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja.

Vlasta Škafar, univ. dipl. inž. živ. tehnologije, PC Mesna industrija Zalog

Za srce: Podjetji Perutnina Ptuj, d. d., in Jata, d. d., sta pred časom združili svoje moči. Že prej sta obe ponujali veliko mesnih izdelkov z znakom VARUJE ZDRAVJE. Kaj je prinesla združitev na tem področju?
Škafar: Združeni lahko ponudimo še širšo paleto perutninskih izdelkov. S tem želimo porabnikom, ki bolj skrbijo za svoje zdravje, omogočiti dobro počutje in lahkotno uživanje ob hrani. Stalno razvijamo izdelke, ki sledijo priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije in trendom v sodobnem prehranjevanju. Rezultat so številni izdelki z zmanjšano vsebnostjo maščob, med katerimi se jih mnogo ponaša z znakom VARUJE ZDRAVJE. Ti izdelki vsebujejo manj kot tri odstotke celokupnih maščob in manj kot poldrugi odstotek nasičenih maščobnih kislin. Proizvodni center Mesna industrija Zalog je v okviru skupine Perutnina Ptuj specializiran za proizvodnjo in predelavo puranjega mesa. Izbrani kosi zračno hlajenega puranjega mesa so pridobljeni z ročnim izkoščevanjem iz najbolj kakovostnih delov trupa (prsi, stegno). Znak VARUJE ZDRAVJE nosijo: puranji file, puranji file – zrezek, puranji file – meso v kosih in puranje nabodalo, ki je začinjeno in pripravljeno za peko.

  
Stroga kontrola kakovosti zagotavlja varne in zdrave živilske izdelke.

Za srce: Kako zagotavljate tako nizko vsebnost maščobe v mesnih izdelkih z znakom VARUJE ZDRAVJE?
Škafar: Za zagotavljanje nizke vsebnosti maščobe je pomembno predvsem izbrati zelo puste kose mesa. Vsi ti izdelki so izključno iz perutninskega mesa brez dodatka maščob, in so zato primerni za tiste uporabnike, ki izbirajo nižjekalorično in lažje prebavljivo meso, kot tudi za tiste, ki imajo težave zaradi bolezni srca in žilja ali sladkorne bolezni. Puranji izdelki z znakom VARUJE ZDRAVJE so izdelani iz kosov mesa, ki ima minimalno vsebnost maščobe (file, stegno) brez dodatka maščobe, vsi so tudi toplotno obdelani. Golica – bela hrenovka iz piščančjega fileja je nedimljena in brez ovoja. Pred serviranjem jo je treba samo pogreti. Beli šink in Hlebček – prsi sta prav tako izdelana iz fileja, razlikujeta pa se po obliki. Puranja šunka premera 90 mm za delikatese in premera 60 mm v mini izvedbi ter puranji šink vsebujeta meso fileja in meso iz izbranih puranjih stegen. Prekajeni file je poltrajen suhomesnati izdelek iz oblikovanega anatomskega dela izkoščenih puranjih prsi; je toplotno obdelan, prehransko visokokakovosten izdelek z vsebnostjo beljakovin do 24 odstotkov.

 Pogovora sta pripravila
Nataša Jan in Dušan Rogelj


Sledite nam


Kako preprečiti okužbe kirurške rane?