fbpx

Dojenje dvojčkov, trojčkov ali več

Zdravje in bolezni, Žensko zdravje

Reakcija na novico, da boste imeli več kot enega otroka Ko matere med nosečnostjo izvejo za novico, da nosijo pod srcem več kot enega otroka,…

Reakcija na novico, da boste imeli več kot enega otroka

Ko matere med nosečnostjo izvejo za novico, da nosijo pod srcem več kot enega otroka, so lahko zelo srečne, navdušene, obenem pa so osuple, prestrašene in jih močno skrbi, kako bodo zmogle kar z dvema dojenčkoma hkrati. Zgodnja diagnoza večplodne nosečnosti je velika prednost, saj ima mati tako čas, da se na idejo o več dojenčkih hkrati privadi in organizira.

Nataša: Ko sem zvedela, da nosim dvojčka, sem bila presrečna. Možu sem že z ultrazvoka poslala sms: “Čestitam. Čestitam.” Bila sva res veselo presenečena, očitno sva si jih oba po tihem želela. Mož ima dvojčke tudi v družini.

Nekatere raziskave, ki so preučevale nosečnice z enim plodom in nosečnice z več plodi, so pokazale, da ni bistvenih razlik v čustvenem doživljanju nosečnosti. Večplodna nosečnost je za telo matere precej večji napor kot nosečnost z enim plodom (Thorpe, 1995). K temu prispevajo tudi poseben status večplodne nosečnosti, več nosečniških komplikacij, krajši čas nosečnosti (dvojčki se praviloma rodijo prezgodaj) in materina realna pričakovanja.

Večplodne nosečnosti so pogosto bolj rizične, pri porodih je več komplikacij. Tudi povsem zdrave nosečnice, ki nosijo več plodov morajo več počivati, imajo več laboratorijskih preiskav in lahko računajo na višja porodna tveganja. Nosečnost z dvojčki močno poveča možnosti za carski rez.

Jana: Nosečnost je potekala brez večjih težav, sem pa bila vsakih 14 dni na UZ zaradi nevarnosti „zajedanja“; (enojajčni dvojčici).

Zdrava, prej močno aktivna nosečnica, ki nosi več plodov ima lahko težave pri navajanju na več počitka. Večja je verjetnost, da bo morala del nosečnosti preležati, kar lahko prispeva k depresiji, večjim skrbem in spremembam dnevne rutine.

George: Med samo nosečnostjo pa sem seveda pretežno mirovala, 3 mesece pred porodom pa bila hospitalizirana, za vsak slučaj. Pa je šlo vse kot po maslu in sem ju skoraj donosila.

Matere dvojčkov in trojčkov se še pogosteje srečujejo z miti, da dojenje dveh ali več otrok ni možno, da naj se ne trudijo in da naj hranijo otroke po steklenički. Večina teh predlogov je zagotovo dobronamernih, toda za uspešno dojenje več otrok hkrati je nadvse pomembno vedenje, da je dojenje dvojčkov, trojčkov povsem mogoče in da k dobremu dojenju lahko zelo prispeva pomoč sorodnikov, partnerja, sosed, prijateljic, ki lahko pomagajo skrbeti za otroka, tako da je edina skrb mamice ta, da prve tedne samo doji.

Mojca: O dojenju dvojčkov mi je veliko povedala patronažna sestra, ki jo poznam. Prebirala sem literaturo (knjige, internet). Dojiti sem si zelo želela, tako da nisem imela nobenih problemov. O tem, da se dvojčkov ne da dojiti nisem slišala. So me pa spraševali, če si predstavljam kako naj bi to izgledalo. No, kasneje, so bili navdušeni nad mojo blazino za dojenje dvojčkov. Brez te blazine bi pa res težko obe naenkrat dojila.

Nosečnost in porod z dvojčki matere bolj izčrpa, potrebujejo dalj časa za okrevanje in veliko dodatne pomoči v gospodinjstvu in pri skrbi za otroke. Za tiste, ki pomagate materam z dvojčki pa je zelo pomembno, da ji vseeno prepustijo odločitve in je ne obravnavajo kot invalida, saj lahko takšno ravnanje še poveča depresijo in občutke nesposobnosti, nezmožnosti. Mamice z dvojčki kar pogumno povejte svojim „pomočnikom“ kaj želite in potrebujete.

Prednosti dojenja dvojčkov

Prednosti dojenja dvojčkov ali več otrok so prav tako izražene kot prednosti dojenja enega samega otroka, tako za mater, kot za otroka:

  1. Dojenje krči maternico, kar je za matere dvojčkov še posebej pomembno, saj je njihova maternica še dodatno povečana.
  2. Z dojenje poskrbimo, da je mati z vsakim od otrok vsak dan veliko časa v blizkem telesnem stiku, kar zelo pozitivno deluje na občutke povezanosti matere in otrok. Mnoge matere dvojčkov opažajo, da jim je eden od otrok bližji kot drugi, še posebej, če je od dvojčkov po porodu fizično ločena. Z dojenjem mati poskrbi za veliko kožnega stika in nošnjo otroka, kar pomaga pri razvoju bolj ljubečega odnosa.
  3. Dojenje privarčuje osem do deset ur časa tedensko. Ta predpostavka temelji na dejstvu, da se dojenčka včasih dojita oba hkrati, včasih pa ločeno. V prihranek časa se šteje tudi čas, ki bi ga mati porabila za kupovanje in pripravo prilagojenega mleka ter sterilizacijo in pripravo stekleničk.
  4. Hormoni, ki se izločajo med dojenjem sproščajo mater. To dejstvo je še posebej pomembno, kadar ima mati opravka z dvema jokajočima dojenčkoma hkrati.
  5. Človeško mleko, najboljša možna hrana za dojenčke, je bogato z imunološkimi dejaniki proti boleznim. Številne znanstvene raziskave so dokazale, da so dojeni otroci bolj zdravi.
  6. Materino mleko je vedno in takoj na voljo. Dojenčki manj jokajo, ker ni potrebno počakati na pripravo mlečne formule.
  7. Zelo visok denarni prihranek. Doječe matere dvojčkov ali trojčkov prihranijo dva do trikrat več denarja. Primerjave so pokazale, da starši dojenih otrok privarčujejo več kot 1.600 Eur v prvem letu.

Priprave na dojenje dvojčkov v nosečnosti

Mati, ki pričakuje več kot enega otroka ima precej višje prehrambene potrebe kot nosečnica, ki nosi le enega otroka. Kakovostna in pravilna prehrana matere med nosečnostjo je ključni faktor pri dobrem in pravilnem razvoju otrok in višji porodni teži. Toda materi, ki je noseča z dvojčki verjetno ni lahko pojesti tako velike količine hrane. Pomembno je, da bodoča mati uživa več manjših obrokov kakovostne prehrane preko dneva, uživa hrano z višjo prehrambeno vrednostjo in izloči iz svoje prehrane živila s praznimi kalorijami.

Nosečnice z dvojčki v času nosečnosti v primerjavi z nosečnicami, ki nosijo enega otroka, lahko v nosečnosti celo dvojno povečajo telesno težo. Ker se dvojčki velikokrat rodijo prezgodaj, je kakovostna prehranjenost zelo pomembna zaradi višje porodne teže dojenčkov in s tem povečane možnosti za zdrav razvoj in boljši začetek življenja.

Idealno je, če mati lahko rodi kar najbolj naravno, vaginalno in brez sredstev proti bolečinam.

Nataša: Porod je bil super, običajna pot, en za drugim, brez praske. Vendar 6 tednov prezgodaj. Otroka sta imela dihalno stisko in sta bila kar hudo prizadeta, seveda na oddelku za intenzivno nego (en od njiju celo na umetnih pljučih). Vse kar sem lahko storila za njiju, je, da sem zanju izbrizgavala svoje mleko.

Že v času nosečnosti si organizirajte pomoč v gospodinjstvu za prve tedne po porodu. Poiščite si ljudi, ki vas imajo radi, ki podpirajo vaše odločitve in izbire. Ljudi, za katere veste, da bodo kritični ali vsiljivi z nasveti, ne vabite.

Že v času nosečnosti se podučite o iztiskanju mleka, saj imajo matere dvojčkov ali več otrok precej večjo verjetnost, da bodo v prvih dneh ločene od svojih otrok. Pomembno je tudi, da veste, da mleka prve dni po porodu ni veliko, ponavadi se mlečna zaloga znatno poveča šele tretji, četrti dan po porodu.

Nataša: Internet je bil zame najboljši vir informacij ter knjigi: „Dojenje in materinstvo iz srcaa Ksenje Šoster Olmer in „Dojenček, vse kar moramo vedeti o otrokovem prvem letu“. Posebnih priprav nisem imela, ker se je prva hči lepo dojila in se mi je zdelo, da bom zmogla tudi dva. Šla pa sem obiskati en par, ki je imel dvojčke, da sem se prepričala, kako je v resnici. Čeprav mi to ni preveč pomagalo, ker imamo očitno različne poglede na življenje – jaz sem se organizirala popolnoma drugače. Seveda sem se povsod srečevala s predsodki, da se dveh pa itak ne da dojiti. Sama sem bila prepričana, da ju bom vsaj nekaj mesecev – danes vem, da sem se zmotila – dojiti se da dvojčke do kadar želiš /želijo sami…

Prilagajanje na življenje z dvojčki

Nataša: Želela sem si biti neodvisna in sem se hitro „zverzirala“ tako, da sem bila lahko sama z njima brez težav. Večina pravi, da so težki prvi tedni, meni se ni zdelo tako, saj sta otroka pridno jedla in spala in sem imela vmes celo kaj časa zase. Pri starosti 10 mesecev in tja do leta in pol se mi je zdelo najnapornejše, saj sta otroka cel dan zahtevala vso mojo pozornost. Takrat sem se odločila tudi za pomoč babic in varušk – ki mi še danes pridejo zelo prav (otroka sta stara 2 leti).

Kadar se dvojčki rodijo nepričakovano (da, tudi to se kljub UZ preiskavam še vedno občasno zgodi) je značilno, da imajo matere s prvorojenim otrokom bližji, bolj materinski odnos. Možno je, da mati lahko vidi prvorojenca kot zaželenega otroka, drugega otroka pa kot vsiljivca.

Tudi če že prej veste, da pričakujete dvojčke, se kaj lahko zgodi, da eden od otrok ostane v porodnišnici, z drugim pa greste vi lahko domov. Mati takrat lahko z otrokom doma naveže bolj pristen stik kot z otrokom, ki je v bolnici in ga nehote vidi kot tujca. Matere se teh občutkov včasih ne zavedajo ali jih kategorično zanikajo, toda matere dvojčkov pogosto poročajo o tem, da se je eden od otrok lepo in brez problemov dojil, drugi pa se ni hotel ali se z materjo nista ujela in je bil drugi otrok tako hranjen po steklenički.

Matere dvojčkov pogosto močno skrbijo ambivalentna čustva do svojih otrok, pomembno je, da se zavedate da sčasoma ta čustva izginejo. V tem času raje kot da imate zaradi tega občutke krivde, posvečajte dodatno pozornost dojenčku s katerim si niste tako blizu. Veliko se pogovarjajte z njim, se ga dotikajte, božajte, masirajte, glejte ga v oči, nosite ga v ruti ali slingu, skupaj se kopajta in dojita.

Matere, ki že imajo starejše otroke, ki so bili rojeni posamezno se morda bojijo, da z dvojčki ne morejo navezati tako intenzivnega intimnega odnosa kot z drugimi otroci. Tudi ta občutja so normalna. Popolnoma naravno je, da je potrebno več časa in energije, da se zaljubimo v dva otroka hkrati kot v enega samega. Pomembno je, da se zavedate, da se bo povezanost z otrokoma sčasoma bolje razvijala.

Nekatere matere, še posebej tiste, ki so bile z dejstvom, da bodo imele dvojčke, seznanjene že v najzgodnejši nosečnosti, lahko vidijo oba otroka kot eno enoto skupaj in šele mnogo kasneje vidijo v njih individualne osebnosti. Matere tako otroka enako oblačijo ali jim dajo podobno zveneča imena. Tudi to je popolnoma normalno. Ta pristop se bo naravno spremenil v času, ko bosta otroka odraščala.

Tanja: Neprespane noči in vsaj delno spremembo življenja pa tako ali tako vzameš v zakup – z enim ali pa z dvema dojenčkoma. Da poenostavim: na splošno se mi zdi jadikovanje novopečenih staršev bolj odraz nepripravljenosti na dejanske spremembe in s tem povezane osebne svobode in jih kot take jemljem v zakup. Ljudje smo pač različni. Ampak dejstvo je, da se takrat, ko prvič postaneš starš življenje obrne na glavo, pa naj bo z enim ali dvema otrokoma. Midva sva zadeve brez nepotrebnih odrekanj zvozila (namenoma) sama, brez pomoči babic, dedkov… Z dvojčki se to definitivno da. Za razliko od recimo trojčkov, kjer po mojem mnenju nujno potrebuješ neko zunanjo pomoč in izključno zato si trojčkov ne bi želela. Ker se mi zdi, da potem družina ne more zafunkcionirat kot prava družina že od začetka

Osnove dojenja dvojčkov ali trojčkov

Pomembno je, da mati dvojčkov ali trojčkov ve, da pri dojenju veljajo zakoni ponudbe – povpraševanja. Bolj pogosto se bodo otroci dojili, več bo mleka. Če je mati zaradi zdravstvenih težav ločena od otroka ali otrok, je pomembno, da v času ločitve mleko iztiska najmanj 8 do 10 krat dnevno (Meier 2001). Iztisnjeno mleko lahko tudi zamrznete in shranite za kasnejšo uporabo.

Tanja: Porod je bil sprožen v 37. tednu, zaradi diskordantne rasti dvojčic. Najprej smo zadevo hoteli speljati po naravni poti, vendar so mi po 9-ih urah naredili carski rez. Razlog je bil ne-napredovanje poroda. Domov smo šle že 6. dan, ker sta bili punci zdravi in ker sta pridno pridobivali na teži. Dojenje je steklo 2. dan.

Če sta dojenčka zdrava, naj mati v porodnišnici zaprosi zdravstveno osebje, da ima otroka ves čas ob sebi ali da ju prinesejo za dojenje za vsa hranjenja.

Uporaba umetnih cucljev in dud lahko ovira otrokovo učenje učinkovitega in pravilnega dojenja in ovira nastajanje mlečne zaloge pri materi (Righard 1998). Tudi če otroci že dobivajo dodatek mlečne formule po steklenički, je dojenje še vedno možno in ni nič izgubljenega. Če otroci slabo napredujejo in morajo prejemati dodatek mlečne formule, je dobro, da veste, da je možno hraniti dojenčka tudi na druge načine – z žličko, kapalko, s prstnim hranjenjem ali posebnimi pripomočki.

Nekatere matere dvojčkov kaj hitro ugotovijo, da jim bolj ustreza dojenje obeh otrok hkrati, nekaterim pa bolj ustreza ločeno dojenje. Če ima otrok težave pri pristavljanju in sesanju, je najboljše, da se mati posveti le enemu otroku hkrati. Dojenje obeh otrok hkrati ponavadi postane lažje takrat, ko sta dvojčka že malce večja in se znata že dobro dojiti. Dojenje obeh otrok hkrati pa ima tudi zelo pomembno prednost (poleg prihranka časa) v tem, da je povečanje ravni hormona prolaktina pri takem dojenju precej višje, kar pozitivno deluje tudi proizvodnjo mleka. To je še posebej pomembno pri materi, ki želi povečati svojo mlečno zalogo.

Tanja: Ena od deklic je dva dneva praktično prespala zato sva za dojenje porabili malce več uvajanja, z drugo deklico je dojenje steklo od začetka. Odločila sem se, da vsaj med dojenjem deklici potrebujeta celo mamo zato sem jih dojila izmenično, eno za drugo. Kar je bilo glede na dejstvo, da smo bile po izteku očetovskega dopusta pretežen del dneva same, precej psihično naporno. Predvsem zaradi tega, ker sem ob vsakem podoju čakala, kdaj bo začela protestirati ta druga in tako zadeva ni bila ravno sproščujoča.

Včasih se otroka nočeta dojiti oba ob istem času, hkrati. Nekatere matere raje dojijo enega otroka za drugim zato, ker le tako lahko namenijo vsakemu od otrok nedeljeno pozornost.

Če mati dvojčkov poskuša dojiti oba otroka hkrati in ugotovi, da je to zanjo težko, si lahko pomaga z dodatnimi blazinami, da se udobneje namesti in podpre otroka pri prsih. Najprej namestite enega otroka, drugega imejte poleg na drugi strani. nato namestite blazine in nanje še drugega otroka. Na začetku boste potrebovali kar nekaj časa za poskušanje, da boste našli položaje, ki bodo ustrezali vsem. Mnogo mater dvojčkov pohvali uporabnost posebne blazine za dojenje dvojčkov, ki lahko močno olajša hkratno dojenje.

Za dojenje dvojčkov, oba hkrati obstaja kar nekaj različnih položajev. Dobro je tudi, da ima mati pri roki nekoga, ki ji bo ob nameščanju v položaj za dojenje pomagal pristaviti otroka. Priskrbite si več blazin, namestite jih pod roke, noge in pod otroka, da vam bo kar najbolj udobno.

Položaji za hkratno dojenje dvojčkov so:

Kombinacija položaja „zibelke“ in položaja „ameriške nogometne žoge“

Usedite se vzravnano. Prvega otroka položite prek naročja v t.i. položaj „zibelke“, drugega otroka pa vzporedno z njim na drugo dojko, v položaju „ameriške nogometne žoge“, njegova glavica je podprta s trebuščkom prvega otroka. Pod svoje komolce in pod otroka namestite blazine, da vam bo udobno. Ta položaja sta zelo dobra pri otrocih, ki imajo težave pri pristavljanju.

Križ-kraž položaj

Usedite se vzravnano. Oba otroka sta povprek preko materinega naročja v položaju „zibelke“ prekrižana drug prek drugega. Prvi otrok je stisnjen k materi, drugi otrok pa k prvemu otroku. Glavici otrok sta v višini materinih podlakti, tako da sta njuni glavici rahlo nagnjeni nazaj v času pristavljanja. Blazina pod materinim komolcem pomaga podpirati spodnjega otroka.

Vzporedni položaj

Sedite se vzravnano, otroka sta obrnjena v isto smer, vzporedno drug ob drugemu. Eden od otrok je v položaju „zibelke“, povprek čez materin trebuh. drugi otrok je s pomočjo blazin postavljen vzporedno, mati pa mu z roko podpira glavico.

Dvojni položaj (ameriške) nogometne žoge

Sedite vzravnano. Oba otroka sta v položaju ameriške nogometne žoge, pod ritkami sta podprta z blazinami ob materinih bokih. Višje kot namestite blazine, višje bosta otroka, lažje bo za vaš hrbet. Materi bo lažje tudi, če bo nogi dvignila na nižji stolček ali pručko. ta položaj je še posebej udoben za matere, ki so imele carski rez, ker teža otrok ne pritiska na rano.

Otroka ob strani

Sedite vzravnano. Dojenčka ležita materi ob strani, na boku, tako da gledata drug proti drugemu, nogici imata pri materi v naročju. Mati naj si za oporo namesti blazine za hrbet in pod otrokovi glavici. V tem položaju ima mati lahko celo prosti roki!

V – položaj

Mati napol leži, napol sedi plosko na hrbtu, glavo si podpre z blazinami. Glavici otrok sta ob straneh prsi, zariti vanje, njuni telesi oblikujeta črko V, ko se v materinem naročju dotikata s koleni. Ta položaj je še posebej udoben za nočna dojenja.

Trebušni položaj

Mati leži na trebuhu, opira se na komolce. Otroka ležita vzporedno pod njo na hrbtu.

Težave pri dojenju dvojčkov

Boleče bradavice

Matere dvojčkov se pogosteje srečujejo z bolečimi bradavicami. Najpogostejši vzrok za ranjene bradavice je nepravilno pristavljanje in nepravilno sesanje dojenčka pri prsih.

Preden se otroka pristavita k prsim, se prepričajte, da čimbolj široko odpreta usteca, takrat ju stisnite čimbližje k sebi. Otroka vodite k bradavici od spodaj navzgor in proti centru, tako da zajameta kar največji del areole globoko v usta s spodnjo čeljustjo.

Med dojenjem se prepričajte, da otroka nimata obrnjene glavice proti ramenom. Naredimo preizkus – poskusite pogoltniti slino, ko imate glavo naravnost. Gre lepo. Sedaj pa glavo obrnite proti ramenu in poskusite pogoltniti. Gre težko. Pomembno je, da imata otroka glavico obrnjeno naravnost v dojko in ne proti ramenom.

Če otroka dojite in jima dodajate mlečno formulo še po steklenički, je možno, da lahko bolečina in ranjenost bradavic traja tudi več kot en mesec. Sesanje po steklenički je tehnično popolnoma drugačno kot sesanje pri prsih, pri prsih otrok dobesedno molze, stekleničko pa sesa. Pri tem uporablja različne mišice v ustih, zato otrok lahko pri prsih sesa nepravilno, kar povzroča bolečino in rane. Poskusite otroka dopolnilno hraniti z drugimi metodami (po žlički, iz kozarčka, s kapalko, s prsti, s posebnimi pripomočki).

Če otroka lepo pridobivata pri teži, je dobro, da ju hranite na njuno željo in potrebo. Če otroka ali eden od otrok slabše pridobiva(ta) pri teži, ju bo potrebno dojiti pogosteje in preveriti pravilnost dojenja. Pomembno je, da veste, da mati proizvede toliko mleka, koliko ga zahtevata otroka (zakon ponudbe – povpraševanja). Nekatere matere opažajo, da se lahko eden od otrok doji pogosteje kot drugi.

Obstajata dva načina pristavljanju otrok k prsim. Nekatere matere nikoli ne razmišljajo, katero dojko mora dobiti kateri otrok. Enostavno ponudijo tisto dojko ki je v tistem trenutku bolj polna in težka tistemu dojenčku, ki je bolj lačen. Nekatere matere dojijo vsakega otroka na svoji dojki cel dan in naslednji dan zamenjajo strani dojenja. Preklapljanje na različni strani prsi je dobro zato, ker nudi otrokoma različne smeri stimulacije. Nekatere matere dvojčkov pa po nekaj tednih opažajo, da si vsak od dvojčkov izbere svojo priljubljeno stran. Slaba plat tega je, da otrokove oči tako niso optimalno stimulirane z dveh različnih strani.

Če eden od otrok sesa bolj šibko, je zelo pomembno, da redno preklapljate med dojkama, le tako lahko dobro stimulirate tudi tvorbo mleka in mlečno zalogo na obeh dojkah.

Nekatere mamice skrbno zapisujejo število in čas trajanja podojev ter skrbno spremljajo otrokove polulane in pokakane pleničke. Tako dobijo vsak dan sproti potrditev, da otroka dobivata dovolj hrane. Če oba otroka nekaj tednov dobro pridobivata, zapisovanje ni več smiselno, opustite ga. Če eden od otrok ne napreduje dobro, je zapisovanje zelo pomembno, saj tako iz vzorca in časa ter količine hranjenj ter seveda spremljanjem polulanih in pokakanih plenic lažje ugotovite, kje je problem. Življenje z dvojčki je lahko divji tempo in če je eden od otrok bolj zaspan in lenušček pri hranjenju, je kaj hitro mogoče, da se ne doji dovolj pogosto ali dovolj dolgo za njegove potrebe.

Nataša: Res pa je, da je imel en od dečkov razvojne težave, ki pa jih je s pomočjo veliko nevrofizioterapije, masaže, dojenja, handlinga in pozitivnega pristopa uspešno prerasel. Včasih se seveda vprašam, da če bi bil enojček, najbrž ne bi prišlo do prezgodnjega poroda in teh težav ne bi bilo. Ampak, danes, ko gledam kako se mala dva igrata drug z drugim, objemata in včasih seveda tudi zlasata, sem res srečna, da mi je bila dana ta velika dvojna sreča.

Članek napisala:
Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International: “Zahvaljujem se mamicam Nataši, Mojci, Tanji, Jani, Nadi in Georgi, ki so sodelovale s svojimi izkušnjami pri pisanju tega članka.”

Literatura:
Breastfeeding Answer Book, 2003
Breastfeeding Twins, 1998

Za mnenja in nasvete, obiščite forum Dojenje.


Sledite nam