fbpx

Svetovni teden boja proti raku

arhiv

Naenkrat se pojavi vrsta novih življenjskih vprašanj in na mnoga ni jasnih odgovorov. Negotovost in strah… In vendar obstaja tudi pot z boleznijo. Dostojanstveno hoditi…

Naenkrat se pojavi vrsta novih življenjskih vprašanj in na mnoga ni jasnih odgovorov.

Negotovost in strah… In vendar obstaja tudi pot z boleznijo.

Dostojanstveno hoditi po njej, pa je zares junaško. Na tej poti smo spoznali že mnoge vzglede poguma, junaštva ter odkrivanja globljih vrednot življenja in sreče. Mnogi so uspešno sledili svojemu klicu in nalogi. Z zaupanjem in upanjem so se dejavno vključili v proces zdravljenja in – uspeli!

Pri obvladovanju bolezenskih težav je medsebojna podpora in izmenjava izkušenj zelo dragocena pomoč ter koristno dopolnilo medicinskega zdravljenja in zdravstvene nege.

V Sloveniji se lahko bolniki z rakom, njihovi svojci in prijatelji po pomoč obrnejo na Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, ki je bilo ustanovljeno leta 1986 s sedežem na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Društvo združuje bolnike z rakom, njihove svojce in prijatelje, zdravstvene strokovnjake ter vse, ki želijo prispevati svoj delež pomoči pri reševanju problemov, s katerimi se srečujejo bolniki in njihove družine.

Društvo je pravna oseba in zastopa interese bolnikov ter pomaga pri uveljavljanju pravic s področja zdravstvenega varstva in predvsem tistih, ki izhajajo iz Zakona o zdravstvenem zavarovanju.

Clij je boljša kakovost življenja za vse bolnike.

V sodelovanju z vsemi zdravstvenimi organizacijami želi društvo prispevati svoj delež in pomagati bolnikom na poti od prvega soočanja z diagnozo rak, prek zdravljenja do celostne rehabilitacije. Poleg telesne prizadetosti doživlja bolnik z rakom različne duševne stiske, ki jih pogljabljajo socialni problemi, številne omejitve in odrekanja.

Ne ostanite s svojo bolečino sami! Prostovoljci, ki imajo izkušnje z rakom Vam lahko pomagajo. Društvo v ta namen organizira šolanje prostovoljcev za individualno in skupinsko delo. Bolnike pa vzpodbuja, da se povezujejo v skupine za samopomoč po vrsti obolenja, ali drugih skupinah, interesih in ciljih.

Strokovni svet društva združuje različne strokovnjake, ki koordinirajo prostovoljno delo, skrbijo za usposabljanje prostovoljcev in supervizijo dela ter nudijo strokovno pomoč na različnih področjih delovanja društva, predvsem pri širjenju znanja o raku in svetovanju bolnikom.

Društvo onkoloških bolnikov vam pomaga in svetuje tudi na Med. Over. Net-u.

Vaša vprašanja o raku, kako obvladovati bolezen in težave, kakšna je pot k okrevanju in kako se z boleznijo soočiti lahko postavite na forumu Društva onkoloških bolnikov Slovenije.


Sorodne vsebine

Sledite nam