fbpx

Zakaj h ginekologu med nosečnostjo?

arhiv

Pregled pred zanositvijo Pravi pristop k odgovornemu materinstvu se začne še pred spočetjem. Sem sodi tudi pregled ali posvet pred zanositvijo. V pogovoru nam boste…

Pregled pred zanositvijo

Pravi pristop k odgovornemu materinstvu se začne še pred spočetjem. Sem sodi tudi pregled ali posvet pred zanositvijo.

V pogovoru nam boste zaupali družinsko in osebno zgodovino bolezni. Posebne pozornosti bodo deležne nosečnice s kroničnimi boleznimi, pri katerih je potrebno nosečnost zares dobro načrtovati, pogosto v sodelovanju s specialisti drugih strok.

Tak primer so kronične ledvične bolezni in kronično zvišan krvni tlak. Pri ženskah z epilepsijo je treba še pred nosečnostjo preiti na zdravila, ki plodu najmanj škodijo, če je le mogoče na eno samo zdravilo.

Pri ženskah s sladkorno boleznijo je nujno ob zanositvi in v prvih mesecih nosečnosti zelo dobro urejati sladkor v krvi. Tako bo razvojnih nepravilnosti pri njihovih otrocih bistveno manj.

Ženskam, ki so prebolele rdečke ali so bile cepljene proti njim, protiteles v krvi ne bomo določali, saj vemo, da jih imajo.

Vsem ostalim tako preiskavo priporočamo, in če se izkaže, da svojih protiteles nimajo, priporočamo ponovitev preiskave ob sumu na svežo okužbo kadarkoli v nosečnosti. Podobno velja tudi za prednosečniško določanje protiteles za toksoplazmo.

Ženskam, ki bodo ob porodu starejše od 37 let, je ginekolog dolžan pojasniti tveganje za rojstvo genetsko prizadetega otroka in jim predstaviti kariotipizacijo (kromosomsko preiskavo) ploda. Prav je, da svetuje prenehanje kajenja in opustitev drugih škodljivih načinov življenja, odločitev (in izvedba) pa bo morala vendarle biti vaša.

Večkrat smo že zapisali, da pomanjkanje folne kisline lahko povzroči napake na nevralni cevi ploda, zato priporočamo njeno jemanje v dnevnem odmerku 0,4 mg še pred zanositvijo, kot tudi do (vsaj) dopolnjenega 12. tedna nosečnosti.

In nenazadnje, ginekologa lahko povprašate tudi o “tehničnih” podrobnostih spolnega odnosa in zanositve, saj tovrstne težave niso tako redke. Še posebej ne pri parih, kjer so obema bile “tiste reči” predstavljene na primeru rožic in čebelic. Upam, da se vas bo večina strinjala, da nekaj razlik vendarle obstaja.

Vir: članek iz revije Moj malček

V naslednjih člankih, ki jih je za revijo Moj malček napisal asist. dr. sci. Leon Meglič, dr. med.,spec. ginekolog in porodničar v ljubljanski porodnišnici, si lahko preberete vse o pregledih in preiskavah, ki jih je potrebno opraviti v času nosečnosti.


Sledite nam