fbpx

156 na novo vpisanih Slovencev v register darovalcev kostnega mozga oz. krvotvornih matičnih celic

Bolezni, Zdravje in bolezni

Bled, 29. november 2007 Igor Smolej, 36 let, bolnik z limfomom, potrebuje darovalca krvotvornih matičnih celic oz. kostnega mozga. Igor se zaveda, kako pomembno je,…

Bled, 29. november 2007

Igor Smolej, 36 let, bolnik z limfomom, potrebuje darovalca krvotvornih matičnih celic oz. kostnega mozga. Igor se zaveda, kako pomembno je, da bi mu čim prej našli darovalca, saj ima tako vse možnosti, da se pozdravi. Med tem, ko čaka na ustreznega darovalca, ki bi mu podaril novo možnost zdravljenja limfoma, raka limfatičnega sistema, je 29. novembra organiziral javni vpis v register kostnega mozga.

Takole je oktobra zapisal v povabilo prijateljem in širši javnosti k vpisu v register darovalcev kostnega mozga: »Nekako upam, da se zdravljenje moje bolezni počasi približuje koncu. Sledi mi še nekaj preiskav in obiskov pri zdravnikih, ki se bodo na podlagi zbranih izvidov odločili, kako naprej. Avgusta 2006 sem zbolel za rakom limfatičnega sistema  oz. limfomom kakor se ta bolezen krajše imenuje. Za menoj je 11 ciklusov kemoterapij, 9 obsevanj in transplantacija lastnih krvotvornih matičnih celic ali kostnega mozga. Ker rezultati preteklih preiskav niso bili povsem negativni, me čaka še ena presaditev. Ker lastnih celic nimam več »v rezervi«, bom nujno potreboval darovalca.
Če se odločiš za to humano dejanje, se ti že sedaj zahvaljujem. Vsi se moramo zavedati, da bolezen nikoli ne izbira. Tudi sam do lanskega leta nisem bil več kot petkrat pri zdravniku. Sedaj je moje zdravje postalo odvisno od zdravnikov in tudi od človeka, katerega kostni mozeg oziroma krvotvorne matične celice bodo prave za nadaljnje zdravljenje… Hvala, Igor
«


Pobudnik akcije Igor

Igor se povezal z Zavodom RS za transfuzijsko medicino. Predstavniki Zavoda so tako prišli na Bled in odlično izpeljali vpis. Srečanje je začel Igor, ki je predstavil svoje soočanje z boleznijo in boj za življenje. Mag. Miha Tonejc, dr. med. je odlično predstavil, kako poteka darovanje krvotvornih matičnih celic. Drugi dve zdravnici sta se z vsakim udeležencem na kratko pogovorili o njegovem zdravju ter pregledali vprašalnike in pisne privolitve, ki so jih morali udeleženci vpisa v register pazljivo prebrati in izpolniti. Gospa Cvetka Flajs pa je popisovala udeležnce in vsakemu izročila epruvetko, s katero je odšel v priročni začasni laboratorij, kjer so tri medicinske sestre jemale kri. Ob koncu vpisa je na izhodu iz hotela udeležence čakal Igor in jih pogostil s slaščicami in pijačo. Pogostitev in celotno organizacijo mu je omogočilo vodstvo Kompas hotela Bled.

V Slovenskem združenju bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L smo Igorju priskočili na pomoč. Na Bledu smo med vpisom v register darovalcev kostnega mozga ozaveščali o bolezni kot je limfom in vsem, ki so se vpisali v register, podarili v spomin t-shirt z ozaveščevalno vsebino ter letake.

Spodaj je zapisana Igorjeva zahvala vsem, ki ste se na Bledu udeležili vpisa v register darovalcev kostnega mozga in povabilo vsem, ki še oklevate:

»Lansko poletje sem zbolel za limfomom. Po več kot enoletnem zdravljenju bolezen še ni povsem pod kontrolo. Zdravniki so se odločili za ponovno transplantacijo krvotvornih matičnih celic oz. kostnega mozga. Ker so mi lastne celice presadili že junija letos, sedaj za popolno ozdravitev potrebujem še darovalca.
Zato sem v četrtek, 29.11.2007 v Kompas hotelu na Bledu organiziral skupinski vpis v register darovalcev kostnega mozga – krvotvornih matičnih celic. Mojemu vabilu se je odzvalo kar 156 ljudi. Po predavanju dr. Tonejca iz Zavoda za transfuzijsko medicino iz Ljubljane in po obisku zdravnika se jih je v register vpisalo 139, sedemnajst pa so jih zaradi zdravstvenih razlogov morali zavrniti.”

Vpis v register pomeni, da izpolnite kratek zdravstveni vprašalnik in oddate epruveto krvi. Na Zavodu za transfuzijo potem vzorec pregledajo, če ustreza krvi iskalca. V kolikor je temu tako, vas pokličejo v Ljubljano, kjer oddate še nekaj krvi za dodatne analize. Če se izkaže, da je kri prava, morate zopet v Ljubljano kjer dokončno opravite postopek zbiranja krvotvornih matičnih celic. S tem humanim dejanjem ste nekomu vsaj podaljšali, če ne celo rešili življenje.

Ob tej priložnosti bi se rad še enkrat zahvalil vsem, ki so se odzvali mojemu vabilu in se odločili za to plemenito dejanje.

Igor je svoj govor na srečanju na Bledu zaključil takole:

“DAR JE NAMENJEN DAROVALCU,
ZATO SE VRNE PREDVSEM NJEMU
SAMEMU – NIKDAR NI ZAMAN.”

Mary Jane Ryan

Postopek darovanja >>>


Predstavniki Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Zapisala: Kristina Modic


Sledite nam