fbpx

Česen

arhiv

Česen vsebuje številne koristne snovi, med drugim vitamin A in C, kalij, fosfor, žveplo, selen in številne aminokisline. Med najpomembnejšimi je alicin, žveplova spojina, ki…

Česen vsebuje številne koristne snovi, med drugim vitamin A in C, kalij, fosfor, žveplo, selen in številne aminokisline. Med najpomembnejšimi je alicin, žveplova spojina, ki nastane, če česen narežemo ali zdrobimo. Alicin daje česnu izrazit vonj in okus. O morebitnih zdravju koristnih učinkih česna so do sedaj opravili več kot tisoč raziskav. Nekatere so znanstveno korektne in nesporne, druge ne. Nekatere zanimive rezultate je česen pokazal pri boleznih srca in ožilja. V zadnjih dveh desetletjih so se nabrali dokazi, da česen zvišuje dobri holesterol, slabega pa znižuje. Raziskava leta 1993 je pokazala, da pol stroka na dan zniža holesterol v krvi za kar 9%.
Dober je tudi za kri, saj žveplove spojine, ki so v česnu zmanjšujejo lepljivost trombocitov in tako zmanjšujejo možnost nastanka krvnih strdkov. Strdki kot vemo lahko zamašijo arterije in povzročijo srčni infarkt ali možgansko kap. Epidemiološke raziskave pa so pokazale, da je v predelih kjer uživajo več česna manj obolenj za rakom na črevesju in debelem črevesu.
Česen učinkuje tudi protibakterijsko, saj zavira delovanje nekaterih encimov, ki pomagajo kužnim klicam, da preživijo v telesu.
Strokovnjaki priporočajo uživanje svežega česna, saj le tako zaužijete celotno sestavo hranil, ki jih vsebuje. Opozoriti pa je potrebno, naj česna ne uživajo tisti, ki redno jemljejo acetilicilno kislino (aspirin in sorodna zdravila), ter zdravila proti strjevanju krvi.
Česna prav tako ne uporabljajte kot nadomestek zdravil proti zvišanemu holesterolu in visokemu krvnemu tlaku!

Veliko več o prehrani si lahko ogledate na strani Med.Over.Neta


Sledite nam