fbpx

Norice, vodene koze ali varičela

arhiv

Norice, vodene koze ali varičela so zelo nalezljiva otroška bolezen. Otroška jo imenujemo zato, ker kar 90% bolnikov preboli norice v otroštvu, pred dopolnjenim 15….

Norice, vodene koze ali varičela so zelo nalezljiva otroška bolezen.

Otroška jo imenujemo zato, ker kar 90% bolnikov preboli norice v otroštvu, pred dopolnjenim 15. letom starosti.

Sicer pa neimuna oseba lahko zboli v katerikoli starosti, od novorojenčka do pozne starosti.

Prebolela bolezen zapušča doživljenjsko imunost, ki praviloma ščiti pred ponovno okužbo. Norice se ponovijo le izjemoma.

Kako prepoznamo norice?

 • Za bolezen je značilen mehurčast izpuščaj. Najprej je opazna drobna rdeča lisa na kateri se po nekaj urah oblikuje ovalen mehurček z bistro vsebino, ki po enem dnevu ali dveh postane motna, površina mehurčka pa se na sredini vgrezne.

  V nekaj dneh se mehurček posuši v hrastico, ki po 1 do 3 tednih odpade.

  Bolezen spremlja povišana telesna temperatura, ki nastopi že pred pojavom prvih izpuščajev in spremlja tudi vsak nov zagon.

  Dan ali dva pred začetkom bolezni se lahko pojavijo tudi predhodne težave, kot so slabo počutje, glavobol in bolečine v žrelu.

Povzročitelj, prenos bolezni in kužnost

 • Povzročitelj bolezni je virus varicella-zoster (VZV) iz skupine herpesvirusov.

  Edini gostitelj virusa je človek. Virus se prenaša s kužnimi kapljicami, po zraku ali z neposrednim stikom. V telo vstopi preko sluznice zgornjih dihal ali očesnih veznic.

  Od okužbe do pojava bolezenskih znakov traja običajno 10 do 23 dni, povprečno od 12 do17 dni.

  Bolnik je kužen 2 dni pred pojavom izpuščaja in 5 dni po zadnjem zagonu izpuščaja.

  Bolnik, ki ima po koži hraste, ni več kužen.

  Pri bolnikih z imunsko pomanjkljivostjo je inkubacijska doba lahko tudi daljša kot 23 dni, bolniki pa so tudi dalj časa kužni.

  Po preboleli bolezni ostaja VZV v telesu v mirujoči obliki v živčnih ganglijih. Kadar pride do ponovne notranje aktivacije virusa, se pojavi t.i. herpes-zoster ali pasavec (skupina mehurčastih izpuščajev, ki so razporejeni v poteku enega živca).

Norice v nosečnosti

 • Če se mati okuži v prvi polovici nosečnosti, v 2 % lahko virus preko posteljice preide v plod in povzroči nastanek kožnih brazgotin, nepravilno oblikovanje udov, okvare možgan, vida, sluha.

  Okvare ploda zaradi noric so zelo redke, ker večina žensk preboli norice že v otroštvu in ker virus slabo prehaja preko posteljice na plod.

  Če mati zboli za noricami v obdobju 5 dni pred porodom do 2 dni po njem, bo novorojenček dobil norice med 5. do 10. dnem po rojstvu, pričakuje se težak potek bolezni.

  Če pa mati zboli od 16 do 5 dni pred porodom, njena zaščitna protitelesa že preidejo preko posteljice in zaščitijo plod, novorojenček pa zboli pred 4. dnem po rojstvu z blago obliko noric.

Zdravljenje

 • Pri sicer zdravih otrocih je potrebno le blažiti nadležno srbenje, zniževati vročino in skrbeti za higieno kože in nohtov.

  Za blažitev srbenja uporabljamo antihistaminike.

  Otroka lahko tuširamo, odsvetuje pa se namakanje v kadi.

Preprečevanje

 • Prenos bolezni na zdrave sprejemljive posameznike preprečimo z izolacijo bolnika.

Sledite nam