fbpx

Moški znova v središču pozornosti

arhiv

Celje, 28. novembra 2001 – Letošnja kampanja pod geslom "Zamislil sem se… Kaj pa ti?" ob svetovnem dnevu boja proti aidsu osvetljuje številne načine, na…

Celje, 28. novembra 2001 – Letošnja kampanja pod geslom “Zamislil sem se… Kaj pa ti?” ob svetovnem dnevu boja proti aidsu osvetljuje številne načine, na katere lahko moški prispevajo k obvladovanju epidemije aidsa.

Moški so v središču pozornosti tudi zato, ker se s svojim vedenjem bolj izpostavljajo tveganju za okužbo s HIV. Pomembni ukrepi za omejevanje širjenja virusa HIV, sporočajo iz Zavoda za zdravstveno varstvo Celje, se nanašajo na preventivne dejavnosti, na zagotavljanje informacij, vzgojo in izobraževanje, na možnosti anonimnega testiranja in na dobro obravnavo okuženih in obolelih.

Na Inštitutu za varovanje zdravja Republike Slovenije so od leta 1986 do konca septembra letos uradno zabeležili 94 primerov aidsa iz vse Slovenije: 81 primerov pri odraslih moških, 11 pri odraslih ženskah, ter 2 primera pri otrocih.

Med prijavljenimi primeri aidsa je bilo največ oseb z bivališčem v Ljubljani (36), iz celjske regije pa je bilo do tega datuma prijavljenih 8 primerov aidsa.

V Sloveniji je bilo doslej prijavljenih še dodatnih 83 primerov diagnosticirane okužbe z virusom HIV brez razvitega obolenja aidsa, 66 pri odraslih moških, 16 pri odraslih ženskah in pri 1 deklici. Iz celjske regije je bilo do tega datuma prijavljenih 8 primerov okuženih s HIV brez razvitega obolenja.

Več si lahko preberete v člankih:

Dodatne informacije:

  • mag. Alenka Skaza, dr.med., specialistka epidemiologije,
  • Zavod za zdravstveno varstvo Celje,
    tel: 03/42 51 120.

Sledite nam