fbpx

Zdravstveno varna šola

Zavod MON

USTANOVA – FUNDACIJA ZA POMOČ OTROKOM v sodelovanju s KATEDRO ZA DRUŽINSKO MEDICINO MEDICINSKE FAKULTETE V MARIBORU dne 24. aprila pričenja z akcijo ¨ZDRAVSTVENO VARNA ŠOLA¨ V tokratnem projektu smo se v ustanovi usmerili na…

USTANOVA – FUNDACIJA ZA POMOČ OTROKOM v sodelovanju s KATEDRO ZA DRUŽINSKO MEDICINO MEDICINSKE FAKULTETE V MARIBORU dne 24. aprila pričenja z akcijo ¨ZDRAVSTVENO VARNA ŠOLA¨

V tokratnem projektu smo se v ustanovi usmerili na problematiko zagotavljanja zdravstvene varnosti otrok v osnovnih šolah. Glede na dejstva, da naša zakonodaja posebej te varnosti ne predpisuje (za učence naj bi bili namenjeni zakoni: Zakon o varstvu pri delu , Pravilnik o pravicah in dolžnostih učencev v osnovni šoli, Pravilnik o varovanju zdravja pri delu otrok, mladostnikov in mladih oseb, Zakon o osnovni šoli ), smo se odločili, da posežemo na to področje ter s projektom, ki se bo začel z nakupom in donacijo mobilnih torb za Prvo Pomoč, ki bodo namenjeni nudenju primerne in osnovnošolskim otrokom prilagojene prve pomoči.

Stanje na osnovnih šolah po Sloveniji je z zalogo in omarico Prve pomoči zelo različno ter predvsem odvisno od internega pravilnika vsake šole ter šolskih delavcev samih. Tako na mnogih šolah, kot tudi v predpisih, kaj naj prva pomoč vsebuje ni niti termometra za merjenje temperature, v opremi ni kakovostnejših obližev, želatinastih obkladkov, vanje bi morda sodili tudi ženski vložki za dekleta, kaka fiziološka raztopina za čiščenje rane, še posebej, kadar naj bi se ta kovček s prvo pomočjo, ki seveda na šoli ne sme biti edini, vzelo s seboj na daljše izlete. Kot je jasno razvidno iz pravilnika o organizaciji, materialu in opremi…, naj bi bila ena omarica za prvo pomoč namenjena 50 delavcem, torej, če pogledamo pravilnik ene izmed zelo redkih osnovnih šol, ki ima ta pravilnik objavljen na spletu ter javno dostopen, potem se za delavce šteje tudi učence.

Dejansko stanje na šolah pa je glede na našo raziskavo sledeče: osnovne šole imajo omarice za PP v tajništvu oz. zbornici ter v učilnici (kabinetu) za tehnično oz. telesno vzgojo, nekatere šole imajo omarico pri bazenu, če ga imajo, nekatere tudi v kabinetu za biologijo oz. kemijo (in ne v tehničnem kabinetu), nekatere šole imajo omarico v kuhinji, nekatere šole pa imajo tudi torbo za PP, ki jo vzamejo s seboj v šolo v naravi ter včasih na izlete. Mnoge Osnovne Šole imajo premalo opreme za PP, mnoge izmed šol imajo opremo staro, uporabljajo še tiste zelene, stare torbe.

Nam pa Varnost otrok pomeni veliko! Zato želimo tako učencem, učiteljem, kot tudi staršem otrok omogočiti kakovostno Prvo Pomoč otrok. V ta namen smo povabili k sodelovanju, Katedro za družinsko medicino Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, ki je avtorsko pripravila zelo premišljen spisek opreme prve pomoči primerne ter potrebne prav za osnovnošolske otroke ter navodila oz. pravilnik za ukrepanje ob nezgodi.

To je avtorsko delo katedre in nas in poskrbeli bomo, da bo viselo v vsakem prostoru šole, kjer so možne nezgode, seveda v dogovoru s pristojnimi ministrstvi. Vsaki šoli bomo lahko le z vašim sodelovanjem zagotovili novo mobilno torbo prve pomoči, namenjeno stotim učencem, ki bo vsebovala vso predpisano opremo po priporočilu vodstva Katedre za družinsko medicino Medicinske fakultete Univerze v Mariboru (ki je spisek pripravila v sodelovanju s strokovnjaki, ki se ukvarjajo s prvo pomočjo otrokom). V podjetju 3 DIM so nam že sestavili prvo torbo, katero smo 14.05.2007 predstavili na tiskovni konferenci v City Parku Ljubljana.  V kompletu torbe je oprema namenjena izključno otrokom, v opremi pa so tudi sicer neobičajne stvari, ki v osnovnih kompletih za PP niso prisotne npr. maska z nepovratnim ventilom za umetno dihanje, mrežice, da se gaza ne prime rane, fiziološka raztopina za umivanje ran v naravi, razkužilo, termometer, celo higienski vložki za dekleta.

Za uspešno izvedbo projekta ter zagotovitev dobre varnosti v vse nevarnejših šolah, ki se soočajo tudi z vse več nasilja ter še vedno mnoge tudi z različnimi neprimernimi nevarnostmi (nepregledna obojestranska nihajna vrata brez ene linice, da bi otrok videl, če je kdo na drugi strani ), potrebujemo Vašo pomoč pri nakupu novih kakovostnih torb za Prvo pomoč namenjeno osnovnošolskim učencem. K sodelovanju v akciji smo povabili tudi Ministrstvi za Zdravje in Šolstvo, na pomanjkljivosti v zakonodaji pa smo opozorili tudi vse naše poslanke in poslance. K sodelovanju v akciji smo povabili tudi medije, tako radijske, časopisne, televizijske ter spletne portale.

Obenem smo za pomoč pri nakupu kovčkov zaprosili tudi vseh 205 Občin v Sloveniji…
Skupaj NAM BO USPELO, saj moramo poskrbeti za naše otroke in jim zagotoviti Varno šolanje. Po zakonu o varstvu pri delu bi skoraj vsi osnovnošolski otroci lahko zavrnili šolanje, ker jim šole ne nudijo primerne varnosti, odgovornost s podpisom v začetku vsakega šolskega leta za tekoče leto prevzemamo starši sami, kljub temu, da nas ni ob otroku. In to ni prav, če bi se odločali otroci sami in če bi bili seznanjeni z nevarnostmi, s katerimi so mnogokrat seznanjeni na neprimeren, stresen način, bi Vam bili iz srca hvaležni in bi se odločili za pomoč. Ker ne morejo, je to naša dolžnost.

Podjetja, Občine, poslance, ….ki boste prispevali sredstva za nakup torb PP bomo objavili na spletu ter v objavah našega radijskega medijskega pokrovitelja. K sodelovanju lahko pristopite s ponosom, saj bomo uredili zelo pomembno stvar, ki je razpuščena ter celo nevarna. Otroci nas potrebujejo in če smo zaščitili celo travo, na katero v javnosti ne sme urinirati niti ledvični bolnik, saj plača kazen, potem nas je lahko zares sram, če ne bomo poskrbeli za zaščito našega največjega bogastva – otrok!

Zaključek akcije donacije kovčkov: zaključek akcije je predviden v začetku meseca Junija ( glede na tudi Vaš odziv) po vsej verjetnosti na eni izmed največjih Osnovnih Šol, prejemnic torbe. Tja bodo povabljeni generalni pokrovitelji, ravnatelji vseh šol, sodelavci organizatorja prireditve, predstavniki vseh treh ministrstev, poslanci, vsi sodelujoči župani, donatorji sredstev za nakup opreme ter torb , dobavitelji, ter predstavniki otrok vseh šol prejemnic. Za organizacijo programa prireditve bomo delno poskrbeli tudi mi v sodelovanju z omenjeno šolo. Pa seveda, da ne pozabimo predstavnikov vseh sodelujočih medijev.

Projekt s to prireditvijo ne bo zaključen. Nadaljeval se bo jeseni. 


Sledite nam