fbpx

Premalo poznal zdravilo

arhiv

v ravnanju 55-letnega ginekologa in porodničarja dr. Branislava Franjiča iz Ljubljane v primeru smrti novorojenca iz Bohinja in da bo ta zdravnik delo pri njih…

v ravnanju 55-letnega ginekologa in porodničarja dr. Branislava Franjiča iz Ljubljane v primeru smrti novorojenca iz Bohinja in da bo ta zdravnik delo pri njih opravljal naprej. Novorojenec se je rodil 25. aprila letos na Jesenicah in umrl pet dni kasneje v ljubljanski bolnišnici, kriminalisti pa so zdravnika avgusta ovadili na osnovi izvida sodne obdukcije, dokumentacije in pogovorov z zaposlenimi.

Porodničar iz Ljubljane, ki je v jeseniški bolnišnici zaposlen pogodbeno, je v zapletenem porodu, katerega potek je včeraj podrobno opisal prof. dr. Božo Kralj, vodja strokovnega kolegija, predpisal zdravilo prostin 15 M, ki se je v tem primeru izkazalo za sporno. “Dežurni zdravnik je imel premalo izkušenj s tem zdravilom, s katerim je želel pospešiti odpiranje materničnega ustja, potem ko porod ni napredoval. Prostin 15 M deluje predvsem na krčenje maternice v celoti. Maternica se je prekomerno skrčila in dobro uro kasneje je dežurni zdravnik ugotovil takšno poslabšanje srčnih utripov pri plodu, da carski rez ni bil več mogoč.”

Več: Dnevnik


Sledite nam