fbpx

Risanke na poti v bolnišnice – na RtvSlo.si

Zavod MON

6. marec 2007 RTV SLO ZA OTROKE Otroci in mladostniki z rakom so zagotovo medvedki, z novimi risankami in otroškimi filmi pa bodo postali prava Medvedja dežela. V tednu boja proti roku se je končala…

6. marec 2007
RTV SLO ZA OTROKE

Otroci in mladostniki z rakom so zagotovo medvedki, z novimi risankami in otroškimi filmi pa bodo postali prava Medvedja dežela.

V tednu boja proti roku se je končala akcija »DVD za medvedka« – akcija zbiranja risank in filmov za hemato-onkološki oddelek Pediatrične klinike in druge otroške oddelke po Sloveniji.

Pobudo za akcijo je sprožila Petra Tomc Šavora, moderatorka foruma »Otroci s posebnimi potrebami«, v sodelovanju z moderatorko Kristino Modic.

Namen akcije je bil narediti nekaj za bolne otroke, ki dneve, včasih pa tudi tedne in mesece dolgo ležijo na hemato-onkološkem oddelku. Jim je uspelo z akcijo skrajšati bolnišnične dni in jim popestriti  kakšen dan?

V mesecu in pol, kolikor dolgo je akcija trajala, so zbrali 993 DVD-jev in 1.500 evrov, namenjenim nakupu risank in filmov po lastnem izboru. Obdarili so Pediatrično kliniko v Ljubljani, veseli obrazi pa jih bodo pričakali tudi v Novem mestu, Valdoltri, na Ptuju, v Šempetru pri Gorici in Brežicah. Štirim bolnišnicam bodo poleg DVD-jev podarili tudi predvajalnike, saj jih do zdaj niso imeli.

DVD-ji so bili predani na novinarski konferenci 6. 3. 2007 predstavnikoma Pediatrične klinike v Ljubljani, predstojniku oddelka doc. dr. Janezu Jazbecu (na sliki levo), dr. med., in psihologinji  mag. Martini Bürger Lazar.


Foto: Snežana Petrovič

Doc. dr. Janez Jazbec je spregovoril o specifikah in težavah, s katerimi se soočajo na oddelku. Vsako leto namreč v bolnišnici sprejmejo 50 novih bolnikov, a na srečo, kot pravi doc. dr. Janez Jazbec, veliko otrok, ki zbolijo za rakom, tudi ozdravi in nadaljuje pot v srečno otroštvo. Zaposleni na oddelku otrokom zapolnijo bolnišnične ure z raznimi delavnicami in tekmovanji. Trudijo se, da bi otrok ohranil lepe spomine na bolnišnico kljub številnim cevkam, pikanju in bolečinam.

Z gledanjem risank in otroških filmov otrok vstopi v svet pravljičnih bitij in domišljije in se poistoveti z mogočnimi junaki, kar so tudi otroci hemato-onkološkega oddelka.

ZAHVALA ZAVODA:
Zavod Med.Over.Net se zahvaljuje vsem, ki so sodelovali v akciji, in sporoča, da so risanke in filmi prišli v prave roke.

več >>> RTV SLO


Sledite nam