fbpx

40 dni brez alkohola – predstavitev akcije

Zavod MON

V znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi bolezni, ki so posledica alkohola, zaradi nesreč na cestah in zaradi nasilja v družinah. Podrobnosti in dodatne vsebine: www.brezalkohola.si   Spodbuda 40 dni brez alkohola predstavlja simbol skupnih…

V znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi bolezni, ki so posledica alkohola, zaradi nesreč na cestah in zaradi nasilja v družinah.

Podrobnosti in dodatne vsebine: www.brezalkohola.si

Spodbuda 40 dni brez alkohola predstavlja simbol skupnih prizadevanj za zmanjšanje posledic prekomernega uživanja alkohola. S pridružitvijo pobudi “40 dni brez alkohola” lahko udeleženci simbolno izrazijo solidarnost z vsemi, ki se trudijo rešiti iz sveta zasvojenosti z alkoholom in z vsemi, ki trpijo zaradi bolezni, ki so posledica alkohola, zaradi nesreč na cestah in zaradi nasilja v družinah. Samo s skupnimi močmi lahko naredimo svet prijetnejši!

Tragične posledice prekomernega uživanja alkohola

Veliko družin se srečuje s hudimi stiskami in posledicami zaradi bližnjih ali sorodnikov, ki prekomerno pijejo. Strokovnjaki ocenjujejo, da je v Sloveniji kar 170.000 oseb, ki imajo težave z alkoholom. V letih od 1991 do 2007 je kar vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom povzročil voznik pod vplivom alkohola. Samo v njih je umrlo 1877 ljudi in bilo povzročeno za 1,4 milijarde  EUR  družbene škode. V Sloveniji je bilo v letu 2005 zaradi alkoholu pripisljivih bolezni in zastrupitev z alkoholom 89.509 dni odsotnosti z dela. Nastala škoda zaradi odsotnosti je znašala 3,4 mio EUR. Umrlo je 499 oseb, najmlajša je imela 14,5 let.

Možnosti sodelovanja med 21. februarjem in 7. aprilom:

  • popolna odpoved alkoholu v znamenje solidarnosti, osebno ali kot družina,
  • brez ponudbe alkohola na srečanjih ali prireditvah. Vsak dan je pomemben, vsak dan šteje!

Možnosti sodelovanja preko celega leta:

  • ko vozimo, ne pijmo alkoholnih pijač
  • ne pijmo pri delu z ljudmi, napravami in orodjem – tudi doma

Dodatne vsebine, strokovni članki in možnosti sodelovanja so na voljo na spletni strani: www.brezalkohola.si v rubriki “Dejstva o posledicah prekomernega pitja alkohola”.

Več informacij:

Slovenska karitas >>>
Kontaktna oseba: [email protected]
/* */

tel. : 041-821-834, 01/300-59-60

Zavod Med.Over.Net >>>
Kontaktna oseba: [email protected]
/* */

tel: 01/520-50-50, 040/46 43 40

Direkcija RS za ceste – Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu >>>
Kontaktna oseba: [email protected]
/* */

tel: 01/300-91-70


Sledite nam