fbpx

Zdrava in uravnotežena prehrana v nosečnosti

arhiv

Že naše babice so rade dejale, da mora nosečnica jesti za dva! A to ne pomeni dvojne količine zaužite hrane, pač pa dvojno skrb in…

Že naše babice so rade dejale, da mora nosečnica jesti za dva! A to ne pomeni dvojne količine zaužite hrane, pač pa dvojno skrb in dvojno motiviranost za uvajanje zdravih prehranskih navad v naš vsakdanjik. Pripravljeni smo spremeniti svoje ustaljene navade v korist otroku, saj mu želimo le najboljše. Posegamo po živilih, ki nam ne ugajajo najbolj, a vemo, da so potrebna za njegovo rast in razvoj. Idealno bi bilo, ko bi že v času, ko jemo za enega, načrtovali za dva!

Prehranjujmo se zdravo!

Vsak dan popijmo dovolj tekočine (6-8 kozarcev vode), maščobe in sladkor uporabljajmo varčno. Sadje in zelenjava vsebujeta vitamine (A in C), minerale, ogljikove hidrate in vlaknine. Žitarice so bogate z vitamini B, železom, vlakninami in ogljikovimi hidrati. Mleko in mlečni izdelki vsebujejo kalcij, beljakovine in vitamin B2, meso pa je bogat vir beljakovin, niacina, vitamina B1 in železa.

Ne zanašajmo se na to, da nam bo telo samo povedalo, kaj, kdaj in koliko jesti! Začetek nosečnosti običajno spremljata slabost in bruhanje, sledijo obdobja volčje lakote in neustavljive želje po določeni vrsti hrane (običajno so to sladke in slane jedi), katerim lahko sledi popolno nezanimanje za hrano. Nosečnost ni čas, primeren za izpuščanje posameznih obrokov ali za preizkušanje najrazličnejših shujševalnih diet. Trije glavni obroki in dve malici zagotavljata dobro počutje nosečnici in plodu. Če nimamo apetita, se hranimo po točno določenem urniku. Kar dobra polovica nosečnic občuti izrazito razliko v okusu in vonju hrane zlasti v prvih mesecih nosečnosti, okoli 70% nosečnic ima izkušnje s slabostjo in polovica z bruhanjem. V tolažbo so nam lahko rezultati raziskav, ki ugotavljajo, da je pri nosečnicah, ki imajo težave s slabostjo in bruhanjem, za 30% manj splavov kot pri nosečnicah, ki teh težav nimajo.

V katerih živilih se nahaja folna kislina?

Bogat vir folne kisline so zelena listnata zelenjava, brokoli, stročnice, orehi, pomaranče in obogateni žitni izdelki.

Vir:www.mojmalcek


Sledite nam