fbpx

Problem v zdravstvu, ki se tiče nas vseh!

Zavod MON

Ginekologi Ginekološke klinike v Ljubljani odhajajo v zasebno prakso. Kje so vzroki za to, je poskušal pojasniti mag. Stanko Pušenjak, dr.med., ginekolog in porodničar. Maja tb – pacientka dr. Pušenjaka je spraševala svojega ginekologa: "Kaj bo z…

Ginekologi Ginekološke klinike v Ljubljani odhajajo v zasebno prakso. Kje so vzroki za to, je poskušal pojasniti mag. Stanko Pušenjak, dr.med., ginekolog in porodničar.

Maja tb – pacientka dr. Pušenjaka je spraševala svojega ginekologa: “Kaj bo z nami, ki smo bile vaše pacientke v Leonišču? Hvala za trud.”

“Žal ne vem in enak problem bo še za 30.000 ostalih opredeljenih “leoniških” pacientk. Bodisi boste “sledile” svojim zdravnikom, kjer bomo pač delali in sprejeli pogoje, pod katerimi bomo delali, ali pa boste morale najti nadomestilo drugod,” je razočarano povedal dr. Pušenjak, ter pojasnil, zakaj odhaja.

“Odhajam zato, ker je okolje, v katerem sem delal in sem v dopoldnskem času še vedno primoran delati, nestimulativno, tako po opremi kot po ostalih delovanih pogojih in ker ni na obzorju opaziti nobenega aktivnega interesa po izboljšanju. Poleg tega pa je po zakonu do 31.12.2006 potekajoča oblika dela itak nelegalna, saj smo v KC zaposleni zdravniki delali na podlagi pravno spornih podjemnih pogodb za dopolnilno delo v KC, kjer smo kot javni uslužbenci že redno zaposleni.Takšna oblika dela je z zakonom jasno prepovedana. Če jo izvršna veja oblasti tolerira, pa le zato, ker neumnosti zakonodajne veje oblasti ni sposobna obvladovati. V tej igri nejasnosti in “lovljenja v kalnem” nisem več pripravljen sodelovati in se mi zdi škoda lastnih živcev ter energije, ker mi tega preprosto ni več treba.”

“Ali to velja za vse “leoniške” pacientke?! kako pa vemo, kam “odhaja” naš ginekolog?” (Maša)

“Ob prvem naročanju boste izvedeli, kako najdete svojega ginekologa, tisti, ki smo svojo ambulanto “preselili”, pa načrtujemo svoje pacientke obvestiti tudi pisno po pošti,” odgovarja dr. Pušenjak.

 

Linka6: “Če prav razumem, boste vi in vaši kolegi v dopoldanskem času ohranili svojo ambulanto v Leonišču, popoldansko pa boste opravljani samoplačniško v CGPD? Koliko ginekologov iz Leonišča pa bo tako naredilo?”

Dr. Pušenjak odgovarja: “Točnega števila ne poznam, ker verjetno nekateri odhajajo še drugam, v skupini, s katero odhajam sam pa nas bo vsaj 6.”

Uporabniki, predvsem ženske ugotavljajo, da je stvar zaskrbljujoča in samo še ena na nizu zmanjševanja kakovosti zdravja in pravic pacientov.
Več o tem lahko preberete na forumu Starševski čvek: 
>>>

Dr. Pušenjak pa dodaja o o problemu pove nekaj več:

Stvar je zelo preprosta: če bi vseh 300 delujočih ginekologov in verjetno še katerih predstavnikov kake druge specialistične veje medicine v Sloveniji povzdignilo svoj glas ali bi celo prišli s transparenti pred parlament, bi se nam verjetno celo vsa vesolna Slovenija smejala, pa nas ne bi iz najrazličenjkših “lastnih interesov” bilo verjetno niti 100. Če bi namesto nas protestiralo vsaj 15.000 prizadetih žensk ali pa bi vse, ki imajo kakšen vpliv, storile le delček tega, pa bi lahko nastala “zdravstveno-politična afera stoletja”. Zato je žal res, da nima nobenega smisla, da se zdravniki stalno nekaj šopirimo v imenu svojih pacientov izpostavljamo, potem pa se vsa razprava sprevrže le v “gostilniško debato” o tem ali si kot poklicna skupina sploh zaslužimo svojo plačo ali ne. Naj že enkrat končno protestirajo tisti, ki jih zadeva najbolj prizadane in ki menijo, da nas potrebujejo. Meni se zdi škoda vsake minute, zapravljene na brezplodnih sestankih, kjer v nedogled razpravljajo, kaj je treba storiti, da bi bilo to in ono boljše, ko pa se nabolj kompetentnih in onih, ki smo v neposrednem stiku s pacienti nikoli ničesar ne vpraša in ko se pravila igre kar naprej spreminjajo tako, kot pokaže dnevnopolitični barometer oziroma kakor ta hip ustreza vladajoči politiki, ki se ni ne v prejšnjem ne v tem sistemu nikoli vprašala, kaj določen zakon ali administrativni ukrep prinaša konkretnim ljudem v realnem živeljenju. …ali na kratko: “dost mam!In tako bo v najkrajšem času razmišljal vsakdo, kdor želi dobro delati, pa za to ne dobi ustreznih pogojev za delo ali pa si deli prostor s kolegi, ki zgolj hodijo v službo.
Mimogrede naj vam zaupam še to, da so sredstva, ki so namenjena koncesijskim storitvam tudi tako oderuško odmerjena in zanje zavarovalnica zahteva toliko, da bodo po mojih grobih ocenah kmalu obsedele na kocesijah kar same, saj so večinoma čista izguba. Zgolj iz koncesijskih sredstev namreč niti slučajno ni mogoče vdrževati vseh potrebnih elementov dobre medicine kot so ustrezno izbrana in servisirana medicinska oprema, prostori in infrastruktura, potrošni materijal in oprema, sodobno in stalno obnavljano znanje, vsi potrebni in dovolj kakovostni člani zdravstvenega tima, komunikacijske in dokumentacijske potrebe, laboratoriji, zavarovalnine proti odškodninam in še marsikaj. Pri tem, da nam predpisujejo skoraj vsak gib naj bi mi “gospodarili”. Kakšna nesramna neumnost! Kot bi lahko lutke v gledališču “gospodarile”! Res smešno! Slej ko prej si bomo vsi skupaj morali priznati, da je medicina, ki jo pričakujemo, dražja od tistega, kar ji namenjamo in kasneje ko bomo to spoznali, večji bodo “penali” za napake iz sedanjosti, preteklosti in kot kaže še vedno, celo bližnji prihodnosti.”

Andreja Verovšek
01/520 50 50
[email protected]
/* */


Sledite nam