fbpx

Kulinarično srečanje onkoloških bolnikov

Zavod MON

30. novembra 2006 je v kuhinji Miele Trzinu pri Ljubljani potekalo prvo kulinarično srečanje onkoloških bolnikov – Ob zdravi hrani in vzpodbudbi besedi zdravnika . Glavni namen srečanja so bili druženje bolnikov z rakom in tudi tistih,…

30. novembra 2006 je v kuhinji Miele Trzinu pri Ljubljani potekalo prvo kulinarično srečanje onkoloških bolnikov –
Ob zdravi hrani in vzpodbudbi besedi zdravnika.

Glavni namen srečanja so bili druženje bolnikov z rakom in tudi tistih, ki so bolezen že premagali, ozaveščanje in izobraževanje o pravilni prehrani zdravega človeka in bolnika z rakom, ter možnost pogovora onkoloških bolnikov z zdravnikom o različnih vprašanjih, za katera v ordinaciji včasih zmanjka časa ali pa jih bolniki pozabijo zastaviti.

Organizatorja – Društvo bolnikov z limfomom in Zavod Med.Over.Net sta na srečanje povabila zdravstveno osebje iz Onkološkega inštituta. Srečanja so se udeležili:

  • doc. dr. Branko Zakotnik, predstojnik internistične onkologije
  • mag. Nada Kozjek Rotovnik, dr.med. – specialistka za prehrano onkoloških
  • dr. Lorna Zaletel Zadravec, dr.med., specialistka radioterapije na OI
  • mag. Tanja Južnič Šetina, dr.med. – specialistka internistka na oddelku za limfome OI
  • Urška Lipič in Alice Dolinšek Hribar – medicinski sestri oddelka H1 z OI.

V uvodnem delu je Primož Cimerman, direktor Zavoda Med.Over.Net pozdravil pogum vseh sodelujočih, ki so se udeležili srečanja in izrazil zadovoljstvo ob dogodku, ki je sledil. Kristina Modic iz Društva bolnikov z limfomom je povedala, kako se je rodila ideja za prvo onkološko kulinarično srečanje.

Sledilo je predavanje mag. Nade Kozjek Rotovnik, dr.med, specialistke za prehrano onkoloških bolnikov. Pripravila je odličnen prikaz pomembnosti pravilne prehrane v besedi in sliki. Povedala je, da pravilna (pre)hrana in način prehranjevanja pomembno vpliva na zdravljenje in izid zdravljenja raka. Poudarila je tudi velik pomen uživanja Omega 3 maščobnih kislin za bolnika z rakom ter razložila vzroke za izgubo telesne teže pri bolnikih z rakom.
Predavanje dr. Kozjek Rotovnikove je bilo za udeležence zelo zanimivo, kar je bilo vidno tudi skozi mnoga dodatna vprašanja, ki so kasneje, med kuhanjem in pogovori, kar deževala iz udeležencev srečanja.

Po zaključenem predavanju se je dogajanje preselilo za kuhinjski pult. Udeleženci so se razdelili po skupinicah in uživali v pripravi in serviranju jedi. Kuharska mentorica, gospa Danica Bivec iz podjetja Miele je sestavila zdrav jedilnik.
Kuhali in preizkušali so bučno juho, polnjene paprike z ajdovo kašo ter polnjena jabolka z orehovim nadevom, skuhana v parni pečici.

Zdravniki onkologi so se ponovno izkazali kot prijetni in zelo čuteči ljudje, saj so med kuhanjem z veseljem prisluhnili vprašanjem udeležencem srečanja.

Ob koncu druženja, ki je trajalo dobre tri ure je bilo navdušenje zares izjemno. Udeleženci so izrazili željo, da bi srečanje čim prej ponovili. Predstavnici organizatorjev, Kristina Modic iz Društva bolnikov z limfomom in Andreja Verovšek, vodja projektov v Zavodu Med.Over.Net pa sta se obvezali, da bodo srečanje zgodaj spomladi ponovili.

Za dodatne informacije o dogodku ali vsebini predavanja dr. Kozjek Rotovnike se lahko obrnete na:
Kristina Modic:
[email protected]
/* */
ali gsm: 031 – 643 – 122
Andreja Verovšek
[email protected]
/* */
 ali gsm: 040 – 46 43 40

Kristina Modic
Društvo bolnikov z limfomom

Andreja Verovšek
Zavod Med.Over.Net

Srečanje so omogočili: Miele, Schering in Roche. Hvala!!! In še nekaj utrinkov iz srečanja:


Uvodni pozdrav Primoža


                            Predavanje mag. Nade Kozjek Rotovnik, dr.med


                                                              Priprava nadevanih jabolk


                                   Končno degustiramo, jemo, pijemo … njam…

Ljubljana, 30.11.2006


Sledite nam