fbpx

Virtualni svet v številkah

Zavod MON

Zdravstvene in socialne virtualne posvetovalnice se združujejo v velemesto, ki poleg strokovne pomoči nudi možnosti izmenjave mnenj in izkušenj v tematskih klepetalnicah. Tudi zaradi tega interaktivno virtualno velemesto dobiva vedno pomembnejšo vlogo pri vprašanjih kakovosti…

Zdravstvene in socialne virtualne posvetovalnice se združujejo v velemesto, ki poleg strokovne pomoči nudi možnosti izmenjave mnenj in izkušenj v tematskih klepetalnicah. Tudi zaradi tega interaktivno virtualno velemesto dobiva vedno pomembnejšo vlogo pri vprašanjih kakovosti življenja in odnosa do zdravja. Življenjski stil, ki ga predstavlja in predlaga sodobni internetni sistem Med.Over.Net (krajše MON) postaja del družbeno pomembnega življenja.

Sodobni človek je žrtev množice sporočil in priporočil. Zaradi poplave informacij je zmeden in ne ve več, kaj od priporočenega je dobro in kaj je le plod oglaševalskih potez. V sedemnajstih letih delovanja, dodajanja strokovne vsebine v obliki člankov, ter strokovnih zdravstvenih in socialnih nasvetov, si je spletni portal med.over.net pridobil zaupanje tako strokovnih institucij, zdravnikov specialistov in organizacij, kot tudi uporabnikov.

Dnevna statistika

Vsak dan MON obišče povprečno 50.000 ljudi, ki preberejo 350.000 internetnih strani, kar pomeni 1.050.000 klasičnih knjižnih strani, to je 4.200 povprečnih knjig dnevno!
Uporabniki vsak dan postavijo strokovnjakom povprečno 100 vprašanj in med seboj izmenjajo 2.000 sporočil. To so aktivni uporabniki, ki predstavljajo približno 10 odstotkov, preostalih 90 % uporabnikov pa vsebino samo prebira in se aktivno ne udeležuje debat.

Podatki o sistemu

Na spletnem sistemu sodeluje preko 80 strokovnjakov iz več kot 35 organizacij, ki odgovarjajo v več kot 100 posvetovalnicah (seznam: https://med.over.net/forum/)
Teme, ki uporabnike najbolj zanimajo so povezane s starševstvom, medsebojnimi odnosi in skrbjo za zdravje.
Uporabniki presegajo sodelovanje v virtualnem svetu. Samoiniciativno vodijo ali pa se udeležujejo raznih organiziranih srečanj, prireditev ali izobraževalnih delavnic. (več: http://www.zavod.over.net/)

Kdo so uporabniki internetnih strani MON?

Starost
Največji delež uporabnikov predstavlja skupina je od 26 do 35 let in predstavlja 45,4 % vseh obiskovalcev over.net. Hkrati je to tudi najbolj aktivna starostna skupina.

Spol
Omrežje over.net uporablja 64,7 % žensk in 35.3 % moške populacije (velja za vstopno stran, ne za forume).
Po raziskavi RIS iz leta 2002 za celotni spletni portal je razmerje med spoloma 51 % in 49 %.

Status
Zaposleni predstavljajo več kot 55 % uporabnikov over.net-a, 21,2 % obiskovalcev so študenti, šolarji in dijaki predstavljajo 10,8 %, upokojenci 2 % in brezposelne osebe 10,4 %.

Regija
Največji delež obiskovalcev prihaja iz Ljubljane in okolice in predstavlja 27,3 %, skoraj enak delež – kar  25,3 % pa predstavljajo obiskovalci iz Štajerske. Z 16,9 % obiski sledi Gorenjska regija, nato Primorska z 12,1 %. V manjših deležih so prisotni tudi obiskovalci iz Dolenjske, Koroške, Prekmurja, Notranjske, Bele krajine in zamejskih Slovencev oz. Slovencev v tujini..

Država
Uporabniki dostopajo iz 117 držav po vsem svetu, največ iz Slovenije (81 %), sledijo pa ZDA, Nemčija, Avstrija, Velika Britanija in Hrvaška.

 

Načrti za prihodnost

Glede na dosežene rezultate, oceno stanja in ekonomske izračune bi bilo smiselno, da se projekt MON predstavi državnim institucijam (MZ, MDDSZ, MOL, ZZZS, MJU). V ta namen se predstavniki že dogovarjajo za predstavitev projekta ozaveščanja, preventive, varčevanja in tudi skrajševanja čakalnih vrst v bolnišnicah. V naslednjih dveh mesecih se bodo srečali z vsemi, ki v Sloveniji skrbijo za kakovostno življenje, zdravje ljudi in trajnostni razvoj.

 

Andreja Verovšek
vodja projektov v Zavodu Med.Over.Net

Tomaž Oplotnik
direktor Zavoda Med.Over.Net

spletna stran: http://www.med.over.net/

tel.: 01/520 50 50
gsm: 040/46 43 40


Sledite nam