fbpx

Hrup? Pa ne še na dopustu!

Človeško telo, Dom & prosti čas, Zanimivo

Ste morda tudi vi med tistimi, ki vas na počitnicah najbolj moti hrup? Študije opravljene s strani podjetja Alpine Hearing Protection in turistične spletne strani Zoover ugotavljajo, da hrup, tudi po letošnjih podatkih, še vedno predstavlja eno največjih neprijetnosti. Kako se spoprijeti s hrupom na počitnicah? Kakšne rešitve obstajajo? Za vas smo pripravili rešitve!

Med najhrupnejše destinacije spadajo predvsem tiste, ki nudijo zabavo za mlade. Presenetljivo je, da med 10 najhrupnejših destinacij spadata tudi velemesti Paris in Rim. Moteč hrup je lahko torej prisoten na morju, med ležanjem na plaži ali pri pohodu po večjem mestu. Se spomnite kričečega otroka z lanskega dopusta? Spomin to je morda še bolj močan kot vse drugo, kar ste doživeli.

Če ste na dopustu obkroženi z glasnimi otroci, zabavami mladine ali glasnimi sosedi ste pogosto prepuščeni sami sebi, saj vam ne turistična agencija, ne upravitelji hotela v tovrstnih primerih ne morejo prav dosti pomagati, saj niso odgovorni niti nimajo vpliva na vedenje ostalih turistov.

Kaj lahko naredite, da se zaščitite pred hrupom?

Vzemite vajeti v svoje roke, predhodno se pripravite na dejstvo, da lahko na počitnicah naletite na moteč hrup. V hotelih ali počitniških kampih nikoli niste sami. Moteč hrup s strani nemirnih otrok, razigrane mladine ali bližnjih lokalov lahko utišate le na en način. Z dobrimi ušesnimi čepki.

Ušesne čepke si največkrat predstavljamo kot čepke iz pene, ki si jih lahko vstavimo v uho. Ste vedeli, da obstajajo posebni ušesni čepki s posebnim filtrom, ki so veliko bolj udobni za uporabo in utišajo le tisti najbolj moteč hrup?

V AUDIO BM, ki deluje v 11 večjih slovenskih mestih, so zaposleni strokovnjaki – slušni akustiki, ki so entuziastični, empatični in pripravljeni pomagati. Verjamejo v pregovor, da je v znanju moč, zato se redno izobražujejo in spremljajo novosti s področja sluha in slušnih aparatov.

Svetujejo vsem, ki so prisiljeni zaradi različnih okoliščin varovati svoj sluh ali iščejo pot do boljšega sluha.

Vrste ušesnih čepkov

Alpine nudi več vrst ušesnih čepov s filtri:

Ušesni čepki za hotelsko sobo ali apartma

Dopust pričnete resnično uživati, ko prispete na vašo destinacijo. Po dolgem potovanju se lahko spočijete v vaši hotelski sobi ali apartmaju, če seveda nimate glasnih sosedov. Dobri ušesni čepki za spanje so vam v glasnih hotelskih sobah lahko v veliko pomoč. Ušesni čepki Alpine SleepSoft so izdelani iz mehkega materiala, ki se prilagodi vašemu ušesu in utiša še najglasnejše zvoke iz okolice. Tako kot Alpine ušesni čepkih za potovanje, so tudi ti primerni za spanje na boku.

Ušesni čepki za dobro zabavo

Ali se na dopustu radi zadržujete na glasnih mestih kot so zabave na plaži? Potem poskrbite, da za spomin domov ne boste prinesli trajnega šumenja v ušesih. Uživajte v glasbi, vendar uporabljate zaščito za sluh. Ušesni čepki Alpine PartyPlug zmanjšajo sluhu škodljiv ropot. Zvok glasbe in pogovor bo ostal jasen in razumljiv. Ušesni čepki so udobni in primerni za celodnevno uporabo, poleg tega pa so skoraj neopazni.

Ušesni čepki za plavanje

Moteč hrup ni edina nadloga na dopustu. Bolečine in draženja si prav tako ne želimo, zato se pred sončnimi žarki zaščitimo s sončno kremo. Ali poleg na zaščito kože pomislimo tudi na zaščito naših ušes? Bakterije in glivice v vodi lahko povzročijo vnetje sluhovoda. Zaradi omenjenih dejstev vam svetujem, da seboj vedno nosite ušesne čepke za plavanje Alpine SwimSafe in Alpine Pluggies Kids za otroke do 12 leta starosti. Ti ušesni čepki preprečujejo, da bi voda vstopila v vaše uho in omogočajo, da lahko uživate v brezskrbnem plavanju.

Ušesni čepki za na pot

Ali se letos odpravljate v daljne sončne kraje? Če je tako, vas najverjetneje čaka dolg let. Počitniško vzdušje se lahko prične že, ko sedete v letalo. So vaši sopotniki nadležno glasni? Ne, če imate primerne ušesne čepke za potovanje. Ušesni čepki s posebnim filtrom utišajo moteče glasove sopotnikov in zmanjšajo ropot motorjev letala. Govor je še vedno jasen in razumljiv, tako da se lahko kljub uporabi čepkov pogovarjate z vašim spremstvom. Na poti radi počivate? Brez skrbi! Ušesni čepki so udobni tudi, ko ležite na enem ušesu. Posebni filtri v ušesni čepkih Alpine FlyFit preprečujejo boleč pritisk na ušesni bobnič.

Vir: Zaščita sluha (Audio BM)
Več informacij o rešitvah za zaščito sluha >>

Kam po nasvet?

Brezplačno, hitro in brez napotnice lahko dobite nasvet glede varovanja sluha v katerem koli od 12 slušnih centrov AUDIO BM, kjer lahko svoj sluh tudi testirate. Več informacij: www.audiobm.si.

Imate vprašanje, ste v dilemi in ne veste, na koga se obrniti? Na voljo vam je svetovalec mnogim, ki se srečujejo s težavami s sluhom – Franci Urankar. Vprašajte ga na forumu Slušni aparati in zaščita sluha.

Preberite tudi:

Zakaj ob težavah s sluhom v AUDIO BM?

Hrup škoduje sluhu in ima druge negativne posledice

Kaj je sluh in kako deluje?

Kdaj in kako je dobro zaščititi ušesa pred vodo?


Sledite nam