Hrbtenica potrebuje vašo podporo

ženska hrbtenica

Mnogokrat ste verjetno že slišali, da je hrbtenica osnovni podporni sistem našega telesa. Pa vendar, ste kdaj slišali, da hrbtenica sama najprej potrebuje podporo, da kasneje lahko nudi učinkovito podporo ostalemu telesu?

Iz našega vsakdana vemo, da vsak potrebuje podporo. Predstavljajte si, kaj bi portal Med.Over.Net brez internetne povezave? V človeškem telesu je delovanje sistemov in njihovo povezovanje še pomembnejše. Če en majhen sistem ne deluje pravilno, to vpliva na drugega. Rezultat, ki je po navadi domino efekt, se pogosto pokaže čisto na tretjem mestu. Težave s hrbtenico pri tem niso nobena izjema.

Hrbtenica je ključna za vsak položaj in premik

Pogosto se bolečine pojavljajo drugje kot v hrbtenici – v stegnu, pod kolenom ali celo v stopalu. Ker hrbtenica predstavlja osnovni podporni sistem našega telesa, sodeluje še pri tako majhnem gibu. Z drugimi besedami, kadarkoli se premaknete, se premakne tudi hrbtenica.

Ste se kdaj vprašali, kolikokrat dnevno bi to lahko bilo? Osredotočite se na ta trenutek, branje tega članka. Premaknete roko na miški, sežete po skodelici čaja, premaknete glavo med branjem … Najpomembneje, hrbtenica vam nudi oporo tudi med tem, ko sedite. In v kakšnem položaju je? Prepričan sem, da je večina tistih, ki ste to prebrali, popravila svoj položaj na stolu!

Hrbtenica za svoje delovanje potrebuje podporo stabilizacijskih mišic. Te ji zagotavljajo pravilno gibanje, ohranjajo razdaljo med vretenci … Najpomembneje je, da hrbtenica deluje optimalno, kajti v nasprotnem primeru se začnejo pojavljati degenerativne spremembe in posledično ostale težave, ki so vsem že zelo dobro poznane.

Pogosto odkrijemo, da je vzrok težav v premajhni moči stabilizacijskih mišic. Ko se posvetimo reševanju problema, ugotovimo, da je težava še globlja. Posamezniki namreč sploh ne znajo pravilno aktivirati oz. vklopiti teh mišic. Tako pridemo do bistva problema. Zavedamo se, da naša hrbtenica potrebuje podporo mišic. Teh mišic ne znamo vključiti, zato jih posledično ne moremo okrepiti in povečati njihove vzdržljivosti. To je tako, kot če bi vrt okopavali z napačno stranjo motike. Nekaj bi sicer naredili, ampak učinek bi bil minimalen in na koncu bi vas vse bolelo.

Če vam med branjem tega članka ni uspelo aktivirati oz. vklopiti stabilizacijskih mišic, oziroma ne veste, kako naj bi to sploh izvedli, brez skrbi. Redki so tisti, ki to znajo na način, ki nudi kvalitetno oporo. Za to je potrebno nekaj dela in časa. Strokovna pomoč je izredno dobrodošla, saj boste v večini primerov le tako uspeli narediti točno tiste stvari, ki bodo najbolj pomagale vaši hrbtenici v najkrajšem času. Če pa se bolečina že pojavlja, potem je strokovna pomoč bistvenega pomena, saj boste le tako pravilno na poti in brez dodatnih bolečin. Čas, ki ga boste namenili razmisleku o podpori svoji hrbtenici, je vaša investicija v zdravje.

Imate vprašanje povezano s hrbtenico?

Vabimo vas k sodelovanju na forumu Težave in bolečine v hrbtenici, kjer lahko postavite svoje vprašanje ali izmenjate svoje izkušnje.
Za vse tiste, ki bi si želeli narediti nekaj konkretnega za podporo svoji hrbtenici, vabljeni na stran Re:aktiv, kjer se lahko dogovorite tudi za posvet.

O avtorju

Dejan Kernc, doktorski kandidat kineziologije za področje hrbtenice in idejni vodja Re:aktiva, na portalu Med.Over.Net  sodeluje s strokovnimi prispevki vezanimi na preventivo za ljudi z bolečinami v križu in hrbtenici ter specializirano vadbo hrbtenice. Uporabnike ozavešča o osnovnih mišičnih skupin, ki so pomembne za varovanje hrbtenice in odločilno vplivajo na kvaliteto gibanja.

“V svoji doktorski disertaciji sem skupaj z ortopedi in fizioterapevti razvil novi, inovativni način vadbe, ki vadečim omogoča zmanjšanje bolečine v hrbtu in olajša vsakodnevno gibanje. Všeč mi je rek, da je razumevanje bistvo napredka. Torej, razumevanje delovanja hrbtenice in celotnega telesa ter zavedanje lastnih omejitev lahko izkoristimo sebi v prid in dokaj zanesljivo, brez bolečin ponovno opravljamo vsakdanje dejavnosti. To je tudi moja želja in tisto, kar me žene pri delu, ki ga opravljam v okviru lastne vadbe Re:aktiv.

Rad poudarim, da ni potrebno, da vas bolečina prisili v spremembo. Ne čakajte na brezizhodne položaje in trpljenje. Tudi če imate »samo« bolečino v križu, je to dovolj, da začnete z vadbo, z razumevanjem in zaznavanjem telesa. Ne pozabite pa, da učenje ne poteka iz danes na jutri in zahteva svoj delež časa in pozornosti. Če ste kdaj imeli kakršnokoli bolečino, potem veste, da je bilo treba vztrajati, da izboljšanje ne pride samo od sebe. Moja naloga je, da vam na tej poti kažem smer, prehoditi jo boste morali sami,”

pove Dejan Kernc. Več o Dejanu Kerncu …

Napovedujemo

Na portalu imamo že objavljene članke na to temo. Morda najdete tudi že kakšno rešitev. Več člankov >>>

 

V naslednjem članku na portalu Med.Over.Net (prihodnji teden) bomo govorili o obremenitvi hrbtenice in ovrednotili besede s tega članka.

 

Več novic

New Report

Close