fbpx

Hrana za možgane vašega šolarja

Prehrana, Zanimivo, Zdravje, Zdravje otrok

Možgani za svoje delo potrebujejo esencialne maščobne kisline, vitamine in minerale. Te snovi so prisotne v številnih jestvinah. Z uživanjem ustrezne hrane lahko dosežete, da bodo vaši možgani tudi do 200 odstotkov produktivnejši.

prehrambene navike

Po dolgih poletnih počitnicah je pravi izziv pripraviti otroka k učenju. Po drugi strani pa se tudi vam zdi, da so vaši možgani še na dopustu, medtem ko vas vsakodnevne obveznosti zasipajo z vseh strani. Družinske obveznosti, službeni sestanki, pomoč otrokom pri učenju in pisanju domačih nalog vam ne puščajo časa za počitek. Utrujenost, izčrpanost, pomanjkanje spanja, slabša zbranost in nespečnost so nekateri od simptomov preobremenjenosti organizma.

Kako pripraviti svoje in otrokove možgane k delu?

Raziskave so pokazale, da je delovanje možganov močno povezano z vnosom hrane. Z uživanjem ustreznih jestvin lahko dosežemo, da bodo naši možgani delovali tudi do 200 odstotkov bolje. Možgani za delovanje potrebujejo esencialne maščobne kisline, vitamine in minerale. Te snovi vsebujejo mnoge jestvine. Preberite si o njih.

Ribe

Losos, tuna, skuša in postrv so le nekatere izmed rib, bogatih z omega 3 maščobnimi kislinami, ki so zelo pomembne za telesno in duševno zdravje možganov. Te maščobe najdemo tudi v hladno stiskanem ribjem olju, olivnem, lanenem in konopljinem olju. Raziskave, ki so se osredotočile na osnovnošolske otroke, so pokazale pozitivno delovanje omega 3 maščobnih kislin na zbranost, pozornost, sposobnost usvajanja znanja, delovni spomin in obdelavo informacij. Pomembne so tudi za duševno zdravje odraslih. Upočasnjujejo senilno atrofijo možganov, pomagajo pa tudi pri travmatskih poškodbah možganov.

Borovnice

Borovnice so polne vitaminov C, E in b2, mangana in antociana. Možgane varujejo pred oksidativnim stresom, izboljšujejo učenje, zbranost in kognitivne sposobnosti. Redno uživanje borovnic ne le izboljša obdelavo informacij, temveč tudi daje energijo in pomaga pri obnavljanju spomina.

Orehi in oreščki

Že otroci poznajo pregovor »Si, kar ješ«. Poznamo jestvine, ki že z videzom spominjajo na organ, ki ga oskrbujejo z nujnimi sestavinami. Med njimi je oreh, ki po videzu spominja na možgane. Orehi so odličen vir mineralov, vitaminov (tiamin, vitamin B6, folna kislina) in esencialnih maščobnih kislin. Oreškasti plodovi, kot so mandlji, arašidi, pistacija, lešniki in indijski oreški, prav tako ugodno vplivajo na zdravje možganov. Znanstveniki menijo, da oreh pomaga pri razvoju več kot tridesetih možganskih nevrotransmiterjev (živčnih prenašalcev) za možganske funkcije. Oreh in oreščki pomagajo preprečevati alzheimerjevo in parkinsonovo bolezen ter možgansko kap.

Kakav

Zaradi visokega odstotka kakava temna čokolada deluje kot antidepresiv, afrodiziak in antioksidans. Vsakodnevno uživanje temne čokolade z visokim odstotkom kakava dokazano izboljša cirkulacijo v možganih, spodbuja zbranost in spomin ter zmanjšuje stres in depresijo.

 

Foto: Pexels, Pixabay


Sledite nam