fbpx

Holpotropno dihanje kot pot nazaj k sebi

Dogodki, Zanimivo

Kako pogosto se zaveste svojega dihanja? Je to prva stvar, na katero pomislite zjutraj, ko se zbudite? Morda zadnja preden zaspite? Skoraj gotovo ne.

Pa je dihanje osnovna potreba življenja. Naše telo diha samo, v skladu s sebi lastno inteligenco, zato je dihanje na nas nekaj samoumevnega. Ko se ga zavemo, pa si lahko z dihanjem pomagamo k sprostitvi, zmanjšuje nivo stresa, lajšanju anksioznost in strah in še in še.

Dih ima izjemen preobrazbeni potencial. Obstajajo številne starodavne in sodobne tehnike, ki temeljijo na dihanju. Holotropno dihanje (v dobesednem prevodu holotropno delo z dihom) je preprost in močan pristop k samo-raziskovanju in preobrazbi, ki združuje spoznanja najsodobnejših raziskovanj zavesti, antropologije, različnih globinskih psihologij, transpersonalne psihologije, vzhodnih duhovnih praks in mističnih svetovnih tradicij. Razvil jo je dr. Stanislav Grof s soprogo Christino po več desetletjih kliničnih raziskav terapevtskih, transformacijskih in evolucijskih potencialov spremenjenih stanj zavesti.

Beseda “holotropno” v stari grščini pomeni premikati se proti celovitosti in tako naznanja, da holotropno dihanje posameznika podpira pri vzpostavljanju boljšega stik s samim sabo, da bi postal bolj celovit. Združuje več zelo preprostih elementov – pospešeno dihanje, spodbudno glasbo, delo s telesom ter varno okolje ob podpori izkušenih facilitatorjev. Vse to pripomore k odpiranju dostopa do spremenjenih stanj zavesti, kjer vaša psiha uporablja svoje lastne zdravilne potenciale in v vašo zavest prinaša ravno tiste izkušnje, ki so trenutno najpomembnejše za vašo osebno rast.

Naslednja priložnost za raziskovanje globljih plasti samih sebe s to preprosto in učinkovito metodo dela v spremenjenih stanjih zavesti bo od 7. – 10. novembra 2019 na Sljemenu nad Zagrebom. Na delavnici bomo holotropno dihanje nadgradili z različnimi metodami avtentične čuječnosti (authentic mindfulness). Za več informacij in prijavo kliknite tukaj ali pišite na [email protected].


Sledite nam