fbpx

Hodite bosi, izboljšajte razpoloženje in spanec

Gibanje, Zanimivo, Zdravje, Življenjski slog

Poskusite vsak dan hoditi bosi na naravnih površinah, kot so pesek, prod, trava, beton ali kamni. Izogibajte se lesenim …

Znanstveniki so ugotovili, da ima hoja brez obutve zelo dober učinek na zdravje celotnega organizma. Zmanjšali boste bolečine, kronična vnetja in izboljšali kakovost spanja. Morda se vam zdi neverjetno, toda so študije pokazale, da se s hojo brez obutve povežemo z zemljo, ki sprosti negativne elektrone iz telesa ter na splošno prinaša veliko koristi za zdravje.

Hodite bosi in izboljšajte razpoloženje

Če ste bili že kdaj cel dan bosi, potem ste morda opazili blagodejne učinke na vaše počutje. Znanstveniki so dognali, da s tem, ko hodite bosi, izboljšate razpoloženje, blažite simptome depresije, tesnobe in stresa.

Bosonogi nad odvečne kilograme

Ko smo pod stresom, hitreje posežemo po nezdravi hrani in se prenajedamo. S tem, ko hodimo bosi, zmanjšamo raven hormona stresa in na ta način preprečimo željo po nezdravih prigrizkih. Izboljša se kakovost spanca, vsi pa vemo, da je kakovosten spanec ključnega pomena za uravnavanje apetita in preprečuje željo po nezdravih prigrizkih.

S hojo brez obutve se zmanjšuje raven prostih radikalov in kroničnih vnetij

Telo proizvaja proste radikale, kot posledico različnih dejavnikov. To je lahko kajenje, čezmerna uporaba elektronskih naprav in izpostavljenost škodljivim kemičnim spojinam. Prosti radikali so nekaj, čemur se ne moremo izogniti, vendar obstajajo načini, s katerimi lahko zmanjšamo njihovo raven.

Študije so pokazale, da antioksidanti nevtralizirajo in zmanjšajo stopnjo prostih radikalov. Bosa hoja ima antioksidativno delovanje, zmanjšuje stopnjo prostih radikalov in zmanjšuje kronična vnetja v telesu.

Kakovost spanja se izboljša, če hodite bosi

Če se občasno borite s spancem, trpite zaradi nespečnosti ali se ponoči pogosto zbujate, strokovnjaki priporočajo, da začnete čim več hoditi bosi. Ena izmed študij, katere rezultati so bili objavljeni v The Journal of Alternative and Complementary Medicine, je pokazala, da bosa hoja znižuje raven stresnih hormonov in izboljša kakovost spanja.

feet-1560235_960_720

S hojo brez obutve pospešimo obnovo tkiv in celjenje ran

Študije so pokazale, da ima hoja brez čevljev zdravilni učinek. Če želite spodbuditi obnovo tkiv, vadite, meditirajte ali vadite jogo bosi in na prostem.To je cenovno ugoden in enostaven način, da spodbudite celjenje ran in obnovo tkiv.

S hojo brez obutve varujete zdravja srca

Ena od študij je pokazala, da lahko hoja brez obutve zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja. Za izrazito učinkovito se je izkazala pri preprečevanju nastajanja krvnih strdkov in izboljšanju krvnega obtoka.

Simptomi PMS so blažji, če hodite bosi

Učinkovito blaži skupne simptome predmenstruacijskega sindroma, kot so razdražljivost, kronična utrujenost, glavobol in depresija. Povišana raven stresnih hormonov v telesu lahko poslabša simptome PMS, in hoja brez obutve dramatično zmanjšuje raven stresnih hormonov v telesu.

Poskusite vsak dan hoditi bos na naravnih površinah, kot so pesek, prod, trava, beton ali kamni. Izogibajte se lesenim površinam in preprogam, saj ti prostori ne bodo imeli tako dobrega učinka.

 


Sledite nam