fbpx

Hodim, da pomagam – gibanje v zdravem okolju

Dogodki

Kaj je klopni meningoencefalitis? Kako lahko pomagamo pri preprečevanju te bolezni, predvsem pri otrocih.

hodim, da pomagam

Kaj je klopni meningoencefalitis?

hodim, da pomagamKlopni meningoencefalitis (KME) je huda bolezen. Virus KME prenašajo klopi. Po ugrizu okuženega klopa virus pride v možganske ovojnice in povzroči vnetje. Bolezen se pojavi dva do tri tedne po vbodu okuženega klopa. Začne z vroči-no, utrujenostjo, glavobolom in slabim počutjem. Po prehodnem izboljšanju se ponovno pojavi hud glavobol in bruhanje, ohromel tilnik, tresenje prstov rok in jezika, včasih tudi motnje zavesti.

Bolniki s KME so hudo bolni in jih je ponavadi potrebno zdraviti v bolnišnici. Umre do 2% bolnikov. Trajne posledice ima tretjina bolnikov, in sicer duševne in psihiatrične motnje, motnje spomina, mišljenja, koncentracije, motnje rav-notežja in koordinacije, tresenje, pareze in ohromelost, čustveno nestabilnost, glavobol, motnje sluha in govora.

Ali se bolezen lahko prepreči?

Najbolj učinkovit ukrep je pravočasno cepljenje proti KME. Za bazično zaščito proti KME so potrebni trije odmerki. Prvi in drugi si običajno sledita v razmiku od 14 dni do 3 mesecev, tretji odmerek se ponovi čez pet do dvanajst mesecev. Prvi poživitveni odmerek je potreben po treh letih, nadaljnji poživitveni odmerki sledijo na pet let, pri starejših na 3 leta.

V Sloveniji je cepljenje samoplačniško. Precepljenost prebivalcev proti KME v Sloveniji je MAJHNA (12%). V Avstriji so z javnozdravstveno akcijo dosegli precepljenost 87% in na ta način zmanjšali obolevnost za 90%.

Lions klub Brnik pomaga pri večanju precepljenost ljudi proti KME

Lions klub Brnik je v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno varstvo Kranj v letih 2010 in 2011 doniral brezplačno osnovno cepljenje s tremi dozami cepiva 201 otroku v osnovnih šolah Cerklje in Gorenja vas Poljane. V letu 2012 smo donirali brezplačno cepljenje z dvema dozama cepiva 850 otrokom v osnovnih šolah Žiri, Železniki, Gorenja vas, Škofja Loka in Kranj. Trenutno poteka donacijsko cepljenje 50 otrok v Občini Tržič. Nabor otrok za brezplačno cepljenje (iz socialno šibkejših družin oz. številčnejših družin) so opravili strokovni delavci šol.

cepljenje 

Pomagajmo skupaj!

Člani Lions Brnika pridobivamo sredstva za donacijsko cepljenje z najrazličnejši-mi humanitarnimi projekti. Najbolj prepoznavni projekt je tradicionalna Nordijska hoja –”Hodim, da pomagam – Gibanje v zdravem okolju”. V naslednjem letu bomo že četrtič zapored organizirali naš tradicionalni pohod oziroma tekmovanje troj v »Nordijski hoji«. Združili smo zanimanje za nordij-sko hojo, skrb za okolje in človeka ter skrb za nemočne. Prireditev “Hodim, da pomagam – Gibanje v zdravem okolju”ni le tekmovanje v nordijski hoji, v okviru pohoda ocenjujemo pravilnost hoje, merimo čas pohoda, najlepše in najhitrejše trojke pa prejmejo simbolične nagrade. Po pohodu bo kot vsako leto družabno srečanje s toplo malico, srečelovom in živo glasbo.

Zbrali se bomo prvo soboto v juniju, 01.06.2013,v idiličnem okolju pod Krvavcem, lokacija pri gostilni »Pod Jenkovo Lipo«, Dvorje pri Cerkljah.

Vsa štartnina je namenjena za cepljenje otrok proti klopnemu meningoencefalitisu! Informacije na http://www.lions-brnik.si, prijave na elektronski naslov: [email protected].

Več v prilogi:

 hodim, da pomagam


Sledite nam