fbpx

Vse o hiperpigmentaciji in kako jo zdravimo

Človeško telo, Lepota, Zanimivo, Zdravje in bolezni

Lepotni ideal je lepa, zdrava in negovana koža, kar pa čezmerna pigmentacija ni, zato si težava zasluži vso pozornost.

Lepa in zdrava koža, brez pigmentnih znamenj in vplivov hormonskih sprememb, ki so značilne predvsem za ženske, je želja vsake ženske. Spremembe na koži so najpogosteje prisotne v obdobju najlepših let, ko se hormonsko neravnovesje v telesu kaže tudi navzven, predvsem na predelu obraza. Pojavi se hiperpigmentacija ali madeži na koži.


Hiperpigmentacija (madeži na koži) vpliva na ženske in moške vseh narodnosti in je pogostejša pri starejši populaciji. Vse bolj pa je opaziti, da je prisotna tudi pri mlajši populaciji. Hiperpigmentacija se pojavi zaradi čezmerne tvorbe melanina na določenih predelih kože. Odražajo se v obliki ploskih, potemnelih območij kože, ki so svetlo rjave do črne barve ter različnih velikosti in oblik. Čeprav hiperpigmentacija ne predstavlja zdravstvene ogroženosti, pa lahko kaže na resnejše bolezensko stanje. Sama po sebi je običajno neškodljiva, lahko pa povzroči veliko stisko, saj se temni madeži navadno pojavijo na obrazu, dlaneh in drugih vidnih delih telesa, ki so izpostavljeni soncu in jih je težko skriti. Zato je pomembno, da tej težavi posvetimo nekaj pozornosti.

hiperpigmentacija1 pinterest

Vzroki hiperpigmentacije

Hiperpigmentacija se pojavi zaradi čezmerne tvorbe melanina na določenih predelih kože.


Najpogostejše oblike čezmerne pigmentacije:

Postinflamatorna hiperpigmentacija, običajno znana kot hiperpigmentacija zaradi vnetja (PIH) – spremembe ob poškodbah kože od aken, psoriaze, opeklin, trenja ali od drugih zdravljenj nege kože. To se zgodi, ker koža izgublja svoj učinek samozdravljenja, kar podaljša celjenje ran in lahko traja več mesecev. Pozitivna stran te vrste hiperpigmentacije je, da se dobro odziva na zdravljenje in terapijo.

Hiperpigmentacija lentigo senilis ali lentigo solaris, znana tudi kot starostne pege – čeprav je bolj značilna za ljudi v poznejših letih, se lahko pogosto pojavi tudi pri mlajših ljudeh. Povzroča jih izpostavljenost soncu in UV žarkom, običajno pa se pojavijo na izpostavljenih delih telesa, kot so obraz, dlani in roke. Pigmentni madeži so običajno majhna, potemnela območja kože.

Melazma ali kloazma – se pojavi zaradi nihanja hormonov. Pogosta je pri ženskah, predvsem v rodnem obdobju (pojavi pri okoli 90 % nosečnic) ali pri motnjah ščitnice, ob uporabi kontracepcijskih tablet in hormonskih terapijah. Redko se pojavi pri moških. Najpogosteje se pojavi na izpostavljenih delih telesa (obraz, vrat, roke …) kot temna območja nepravilnih oblik.

Analiza kože

Da bi povečali uspeh zdravljenja hiperpigmentacije, je potrebna strokovna analiza kože in podrobna anamneza. Pri zdravljenju je zelo pomembna izbira ustreznega strokovnjaka, ki bo poiskal vzrok težave, saj je včasih dovolj že, da se poišče »krivca« za uspešno odpravo nadloge. Prav tako se za zdravljenje priporoča ustrezna nega kože ter uporaba primerne kreme (krema z belilnim učinkom). Ker so madeži na obrazu lahko zelo trdovratni, je potrebna vztrajnost ter čas, da rezultati uporabe ustrezne kreme postanejo vidni.

Dejavniki, pomembni za analizo hiperpigmentacije

Izpostavljenost soncu in UV žarkom – je glavni vzrok za pojav hiperpigmentacije, saj prav sončna svetloba sproži tvorbo melanina. Melanin deluje kot naravna zaščita kože pred soncem in jo ščiti pred škodljivimi UV žarki. Za čezmerno izpostavljenost soncu ali ob daljšem obisku solarija, je potrebna UV zaščita (SPF 30/50 +). Z omejevanjem časa, preživetega na soncu, nošenjem zaščitnih oblačil in uporabo sredstva za zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem, lahko zmanjšate tveganje za nastanek hiperpigmentacije in preprečite poslabšanje stanja obstoječih temnih madežev.

Poleg tega bi morali na podroben pregled kože h dermatologu, zaradi morebitne povzročitve melanoma, raka kože.

hiperpigmentacija obraz pinterest

Izogibajte se:

 • Obiskom solarija.
 • Prepogosti uporabi kreme z UV zaščito.
 • Opeklin na koži ob izpostavljanju soncu.

Trenutna in pretekla bolezenska stanja – obstaja širok razpon zdravstvenih dejavnikov, ki lahko povzročijo hiperpigmentacijo (Addisonova bolezen, Cushingova bolezen, hipotiroidizem in druge). Je tudi simptom določenih bolezni, kot so nekatere avtoimune in gastroenterološke bolezni, presnovne motnje in pomanjkanje vitaminov.

Trenutna ali nedavna nosečnost, uporaba hormonske ali kontracepcijske terapije – pomembno je, da se ugotovi, ali so hormoni vzrok za hiperpigmentacijo. Če se hiperpigmentacija pojavlja simetrično in se potrjuje hormonski vzrok, je to zagotovo melazma ali kloazma. Pogosta je med ženskami, saj naj bi jo povzročala ženska spolna hormona estrogen in progesteron, ki spodbujata čezmerno tvorbo melanina, ko je koža izpostavljena soncu. Velikokrat pa jo sprožijo tudi določene bolezni in kontracepcijske tabletke. Predvsem prizadene tudi mnoge nosečnice.

Oralno in lokalno zdravljenje v zadnjih 6-ih mesecih – hiperpigmentacija je lahko stranski učinek nekaterih hormonskih zdravljenj, kemoterapij, antibiotikov, antimalarikov, antiepileptikov in mnogih drugih zdravil. Preparati, ki lokalno odstranjujejo hiperpigmentacijo kontradiktorno lahko proizvajajo natanko enake.

Dermatološki ali kozmetični tretmaji – zelo pomembno je, da tretmaje opravljajo usposobljeno in strokovno osebje, prav tako pa je pomembno, da pacient upošteva navodila za ustrezno nego po zdravljenju. Nekatera zdravljenja zahtevajo izogibanje sončnim žarkom pred ali po zdravljenju, kot tudi visoko SPF zaščito. Te hiperpigmentacije so običajno prehodne narave in izginejo same od sebe, lahko pa trajajo precej dolgo.


Zdravljenje hiperpigmentacije

Zdravnik bo ugotovil vzrok hiperpigmentacije in analiziral za kakšne vrste sprememb v razbarvanju kože gre v vašem primeru. Na podlagi ugotovitev, bo določil zdravljenje. Kar lahko storite sami, je, da poskrbite za ustrezno UV zaščito od 10.00 do 17.00 ure (SPF 50+ krema) ter hkrati zaščitite kožo pred sončnimi žarki. Tudi redna uporaba kreme za odstranjevanje hiperpigmentacije (Eucerin Even brighter) lahko odstrani madeže, ima pa tudi preventivni učinek.

Melanin nastaja v procesu oksidacije encima iz aminokisline tirozin. Njegova sinteza poteka v štirih stopnjah, v kateri pa ključno vlogo igra encim tirozinaza. Ta razgrajuje tirozin, eden od produktov ob razpadu molekule pa je prav melanin.

Z vplivanjem na proces tvorbe melanina (melanogeneza), lahko zavremo (ali pa tudi pospešimo) proces pigmentacije. Učinkovine, ki jih uporabljamo za svetlenje kožnih sprememb v pigmentaciji, so različne, najpogosteje pa učinek dosežemo s tem, da preprečimo delovanje encima tirozinaze. Veliko število znanih spojin tako sinteznega kot tudi naravnega izvora izkorišča ravno ta učinek.

Ta težava se običajno rešuje z uporabo AHA kisline (alfa-hidroksi kisline) ali retinola, pri čemer se koža olušči in s tem tudi madeži. Med površinskimi proizvodi, obstaja vrsta učinkovitih pilingov za odstranitev hiperpigmentacije.

nega obraza1 pinterest

Druge možnosti

Na trgu obstajajo številni izdelki za nego kože, ki naj bi zmanjšali hiperpigmentacijo. Večina teh izdelkov temelji na eni od naslednjih aktivnih sestavin, ki zmanjšajo tvorbo melanina in opaznost temnih madežev.

Hidrokinon – uporablja se za beljenje kože. Formula je pogosto obogatena z antioksidanti, retinolom in hidroksi kislino za boljše rezultate. Velika slabost je morebitno draženje kože in hujše reakcije posameznikov, ki so občutljivi na hidrokinon.

Do nedavnega je bil hidrokinon najučinkovitejša aktivna sestavina za odpravljanje hiperpigmentacije, vendar zaradi resnih dvomov o njegovi varnosti – zlasti glede možne kancerogenosti – je EU leta 2001 prepovedala njegovo uporabo.

Azelainska kislina – je namenjena predvsem za zdravljenje aknaste kože, vendar se je izkazala za učinkovito tudi pri odstranjevanju hiperpigmentacije (predvsem pri postinflamatorni hiperpigmentaciji). Lahko draži kožo in povzroči vnetje. Raziskave pa kažejo, da so rezultati enaki kot pri uporabi 4 % hidrokinona z dejstvom, da azelainska kislina nima stranskih učinkov.

Kojična kislina – je stranski produkt procesa fermentacije pri proizvodnji japonskega riževega vina, sakeja. Gre za razmeroma varno in naravno sestavino, ki ima podoben učinek kot hidrokinon. Je bolj šibek zaviralec tvorbe melanina. Njena uporaba pa je prepovedana v mnogih državah. Kombinacija glikolne in kojične kisline daje še boljše rezultate.

AHA kisline (alfa-hidroksi kisline) – se uporabljajo za več kožnih obolenj, vključno s hiperpigmentacijo.

Retinoidi ali derivati vitamina A – so dokaj učinkoviti pri odpravljanju hiperpigmentacije. Njihova slabost je le, da lahko dražijo kožo in jo naredijo občutljivejšo za sonce, kar seveda lahko poslabša hiperpigmentacijo. Za nosečnice ali doječe matere niso priporočljivi

Derivati vitamina C – relativno učinkoviti proti hiperpigmentaciji. Pogosto se uporabljajo v kombinaciji z drugimi aktivnimi sestavinami.

B-resorcinol ali butil resorcinol – Kožo le malo draži ali pa je ne draži in je učinkovit proti glavnim vrstam hiperpigmentacije, kot so melazma in starostne pege.

Testi so pokazali, da je B-resorcinol izjemno učinkovit pri zmanjšanju tvorbe melanina, kar zmanjšuje temne madeže, zato je za vidne rezultate potrebna redna uporaba ustrezne kreme.


Preprečevanje hiperpigmentacije

Pri hiperpigmentaciji je pomembna ustrezna preventiva. Uporaba dnevne kreme s sredstvom za zaščito pred soncem s širokim spektrom (SPF 50+). Pogosto imajo bolniki ponavljajoče hiperpigmentacije, saj ne upoštevajo nasvetov v zvezi z izpostavljenostjo soncu in ustrezno zaščito.

Prav tako koža, nagnjena k hiperpigmentaciji, potrebuje vsakodnevno nego, da bi se rezultati predhodnega zdravljenja hiperpigmentacije zadržali. Obvezna je uporaba medicinske kozmetike, ki preverjeno vpliva na preprečevanje in odstranitev hiperpigmentacije.


Nega kože, nagnjene k madežem, mora biti sestavljena iz naslednjih štirih korakov:

 • nega oziroma čiščenje,
 • piling ali eksfoliacija,
 • hidracija,
 • zaščita.

Ali obstajajo naravne in cenejše alternative odstranitve pigmentnih madežev?

Izbrskali smo 5 skrivnosti, ki po pričevanju žensk lahko pomagajo pri odstranitvi hiperpigmentacije:

Nekatere uporabnice poročajo o uspešnem zmanjšanju pigmentnih madežev, ob upoštevanju naslednjih receptov, ki jih lahko preizkusite.

Iz prehrane izločite:

 • mleko,
 • vse ostale mlečne izdelke,
 • sladkor,
 • preizkusite naravni recept:

Maska za posvetlitev pigmentnih madežev je sestavljena iz:

 • 5 žlic kokosovega mleka
 • 4 žlice vode vrtnice
 • 2 žlici kurkume
 • 1 žlica limoninega soka.

Sestavine premešajte in nanesite na očiščen obraz, po uri in pol delovanja, masko z mlačno vodo sperete z obraza. Postopek ponavljajte od 1 do 3 tednov, odvisno od intenzivnosti čezmerne pigmentacije.


Ne glede na to, za katero možnost se odločite, vam svetujemo redno uporabo zaščitnih sredstev pred škodljivimi UV žarki, ki bodo preprečila nadaljnjo hiperpigmentacijo ter uporabo ustrezne dnevne kreme, ki zmanjša obstoječe pigmentne madeže in s tem pomladi videz vaše kože.

Vabljeni, da se o negi in problematiki kože posvetujete s strokovnjakom na forumu Dermatologija.

Foto: Pinterest


Sledite nam