fbpx

Grizenje nohtov je nevarna navada

Odnosi v družini, Zanimivo, Zdravje

Prvi korak pri odvajanju od slabih navad je podpora. V nobenem primeru ne pomagajo grožnje in kazni, saj lahko to …

Grizenje nohtov ali onihofagija je pogosta navada, še posebej pri otrocih, in jo je mogoče obravnavati kot vedenjsko motnjo. Leta 2012 je APA (Ameriško psihiatrično združenje) je grizenje nohtov uvrstila med eno izmed oblik obsesivno-kompulzivnih motenj.

Ta slaba navada je posledica tesnobe, duševne napetosti in frustracij. To je znak, da obstaja nekaj, kar moti otroka.

Grizenja nohtov ne gre zanemarjati, saj se na ta način prenaša veliko okužb

Roke so v stalnem stiku z okoljem, prav tako nohti. Pod nohti se po navadi nabira umazanija, ki se z grizenjem prenaša v ustno votlino in naprej do prebavnega trakta. Prav tako grizenje lahko povzroči okužbe prstov, ki v najhujših primerih zahtevajo tudi kirurški poseg.

Grizenje nohtov je zdravstvena težava

Najpogostejši mikroorganizmi, ki jih je posledično mogoče prenesti z grizenjem nohtov, so, salmonela in E. coli. Z grizenjem nohtov te bakterije zlahka najdejo pot do ust in prebavnih organov, kar lahko vodi do okužb. Pri tem velja omeniti, da je pri ljudeh, ki kronično grizejo nohte precej pogost tudi HPV (Humani papiloma virus). Možne so tudi razne stomatološke okužbe.

Študije so dokazale, da poleg omenjenih medicinskih tveganj, grizenje nohtov vpliva tudi na kakovost življenja. Napetost, ki jo občuti oseba, ko se upira grizenju nohtov, lahko vpliva na vsakodnevne dejavnosti.

puncka-grize-nohte

Kako preprečiti grizenje?

S psihološkega vidika, onihofagija razkriva neskladje v komunikaciji otroka in staršev. Lahko je tudi znak, da se otrok počuti negotovo, ogroženo ali nesprejeto. V tem primeru je pomoč staršev najpomembnejša.

Starši otroku pomagajo tako, da mu nudijo ljubezen, podporo in pozornost v vseh primerih, ne samo, ko mu je težko. Velikokrat starši zmotno mislijo, da se otroci ne zavedajo odnosov v družini. Trden in stabilen odnos med partnerjema je pomemben, da se otrok ne bi počutil negotovo in zapuščeno.

Prvi korak pri odvajanju od slabih navad je podpora. V nobenem primeru ne pomagajo grožnje in kazni, saj lahko to privede do poslabšanja in celo do pojava novih slabih navad.

Foto: Google


Sledite nam