fbpx

Gripa in prehlad – kako ju zdraviti?

Bolezni, Novice, Zanimivo

Pri obeh bolezenskih stanjih si lahko pomagate z zdravili, ki jih dobite v lekarni brez recepta. Ta vam bodo pomagala…

Prehlad in gripa sta si na prvi pogled zelo podobna, saj oba sodita v skupino dihalnih obolenj, s podobnimi simptomi. Razlika je v virusih, ki povzročajo obe bolezenski stanji. Poznavanje simptomov vam bo v pomoč, da ju boste razlikovali.

Simptomi, ki so skupni prehladu in gripi, le da so pri gripi bolj izraženi:

Prepoznavna razlika med njima je tudi resnost bolezenskega stanja. Prehladi redko povzročijo dodatne zdravstvene težave, medtem ko se iz gripe lahko razvijejo vnetje sinusov, vnetje ušes in pljučnica ali še huje, sepsa.

Če niste prepričani ali gre za gripo ali prehlad, je najboljše, da obiščete zdravnika, ki bo s pomočjo testov ugotovil, za katero bolezen gre.

Pri gripi so znaki precej izrazitejši, ob bolečinah v mišicah po vsem telesu se navadno pojavi še močno povišana telesna temperatura, ki jo spremljata mrzlica ali močno potenje in traja nekaj dni. Prav tako ni izključujoč suh, trdovraten in neprijeten kašelj, ki lahko traja lahko tudi do 14 dni ter hud glavobol.

Nemalokrat se zgodi, da se bolezenska stanja pojavijo zvečer, ponoči ali v času, ko so ambulante zaprte, zato ljudje najprej poiščemo pomoč v lekarni.

Pri obeh bolezenskih stanjih si lahko pomagate z zdravili, ki jih dobite v lekarni brez recepta. Ta vam bodo pomagala omiliti bolečine, glavobol, znižati telesno temperaturo in odmašiti nos. Pomembno je, da zaužijete večje količine tekočine (čaj ali voda) ter veliko počivate

Katero zdravilo vzeti?

Razlika je predvsem v tem, ali zdravilo proti bolečinam vsebuje paracetamol ali ibuprofen. Najbolj razširjen, aspirin, tako kot ibuprofen spada v vrsto nesteroidnih protivnetnih zdravil, vendar se razlikujeta po sestavinah, uporabi in odmerjanju.

Razlike med paracetamolom in ibuprofenom so predvsem v načinu delovanja, času delovanja, odmerjanju, stranskih učinkih ter delovanju z drugimi zdravili.

V primerjavi s paracetamolom in aspirinom, ibuprofen učinkoviteje odpravlja bolečine in znižuje telesno temperaturo (antipiretični učinek) ter deluje protivnetno. Veliko protibolečinskih zdravil vsebuje tudi dekongestiv (psevdoefedrin, fenilefrin), učinkovino, ki zmanjšuje izcedek iz nosu in olajša dihanje.

Vzamete ga lahko največ trikrat na dan, v razmiku 6 – 8 ur in  ne več kot 3 dni, brez zdravniškega nadzora. Priporočljivo je, da ga zaužijete po jedi.

Če imate kakršnokoli bolezen in niste prepričani, katero zdravilo je primerno za vas, se o izbiri posvetujte s farmacevtom.

Nosečnice in doječe matere naj se o uporabi zdravil proti bolečinam posvetujejo z zdravnikom ali farmacevtom.

 


Sledite nam