fbpx

Glivično vnetje nožnice nadloga večine žensk

Bolezni, Novice, Zanimivo, Zdravje, Žensko zdravje

Zboli lahko praktično vsaka ženska, ne glede na leta, preteklost, poklic ali druge okoliščine. Glivičnega vnetja …

Glivično vnetje nožnice povzroča glivica, imenovana kandida (Candida albicans). Ta vrsta glivice ponavadi prav veselo živi v vašem telesu, ne da bi vam škodila. Toda ko se v vaši nožnici naravno kislo-bazično ravnovesje poruši, kar se zlahka zgodi, se glivice lahko prekomerno razmnožijo. Takrat vas začne srbeti in razvije se glivično vnetje nožnice.

Glivična vnetja so zelo pogosta, saj jih dobijo kar tri od štirih žensk vsaj enkrat v življenju, veliko pa jih zaradi njih pogosto trpi. Precejšnja pogostnost tega obolenja jasno kaže, da za glivičnim vnetjem nožnice ne oboleva le določena skupina žensk.

kavc2

Zboli lahko praktično vsaka ženska, ne glede na leta, preteklost, poklic ali druge okoliščine. Glivičnega vnetja nožnice ne smemo razumeti kot znak slabe higiene. Resnica je lahko ravno nasprotna. Čeprav lahko teoretično zboli vsaka ženska, so še posebej dovzetne za taka vnetja ženske s sladkorno boleznijo, tiste, ki nimajo uravnotežene prehrane, ustvarijo bolj ugodno okolje za glivice, saj si oslabijo imunski sistem. Drugi tipi nalezljivih bolezni, npr. gripa, vnetja, hudi prehladi in druge okužbe, prav tako oslabijo naravni sistem obrambe telesa. Prav tako so bolj ogrožene ženske, ki jemljejo zdravila (zlasti antibiotike), se lahko kislo – bazično ravnovesje v nožnici poruši, kar glivice izkoristijo za svoj razvoj. Lahko pa jih dobite tudi po dolgotrajnem nošenju tesnih oblačil, ki ne dihajo, in prekomernem umivanju z dišečimi mili.

Če trpite zaradi glivičnega vnetja, se omenjene težave lahko enostavno znebite. Obiščite farmacevta in prosite za sredstva proti glivicam, npr. zdravilo Canesten. Aktivna učinkovina v zdravilu Canesten prepreči razvoj in razmnoževanje glivic, kar jih posledično ubije. Zdravilo napada samo glivične celice, medtem ko človeške ostanejo nepoškodovane. Zato večina uporabnikov zdravilo Canesten zelo dobro prenaša, le redko se pojavijo prehodni in blagi stranski učinki. Canesten dobite brez recepta za eno- ali tridnevno terapijo. Ne glede na to, katero terapijo izberete, si zapomnite, da se vam bo stanje izboljšalo po približno treh dneh.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Vsebino omogoča Bayer d.o.o..


Sledite nam