fbpx

Glivična okužba spolovil

Zdravje in bolezni, Žensko zdravje

Zakaj pride do glivične okužbe spolovil, kako jo zdravimo?

Glivice so prisotne v človeškem organizmu, tudi, če smo popolnoma zdravi. Nahajajo se v ustih, prebavnem traktu in seveda tudi v nožnici, kjer ostajajo kvasovke neopažene dokler se ne prično razmnoževati.
Razvoj glivic onemogoča kislo nožnično okolje, s pH približno 4. Za to skrbijo mlečnokislinske bakterije t.i. laktobacili. Kvasovke se prično nenadzorovano razmnoževati, če pride do porušenja tega naravnega ravnovesja. Tako se pojavi nič kaj prijetna okužba, ki se pojavi nenadoma. Razlog za pojav so pogosto hormonske spremembe, ki nastanejo kot posledica jemanja kontracepcijskih tabletk, lahko zaradi spreminjanje hormonov tekom menstrualnega cikla, nosečnost; prav tako na nastanek vpliva stres, hitre podnebne spremembe, večje psihične obremenitve. e posebej so za glivična vnetja spolovil dovzetne sladkorne bolnice s povečanim nivojem sladkorja v krvi. Na okužbo negativno vplivajo tudi nekatera zdravila, ker spremenijo nožnično okolje (antibiotiki). Glivične okužbe ne sodijo med spolno prenosljive bolezni, lahko pa se prenesejo na partnerja. Iz tega razloga je priporočljivo, da se zdravita sočasno oba.

Znaki

–    srbenje
–    skelenje
–    rdečica zunanjega spolovila in vhoda v nožnico
–    spremenjen nožnični izcedek (bele ali rumenkaste barve, brez vonja ali z blagim vonjem po kvasu)
Znaki oz.simptomi se ne pojavijo vedno v enaki meri in istočasno, običajno pa so po treh dneh prisotni vsi.

Zdravljenje

Simptomi sami ne izginejo, zato je potrebno protiglivično zdravljenje. V kolikor niste prepričani, da gre za glivično okužbo (ženske, ki so se s to težavo soočale že večkrat, bodo takoj prepoznale, da so na delu glivice), takoj obiščite svojega zdravnika. Prav tako se obrnite na zdravnika, če se težave stopnjujejo in ne minejo tako hitro kot običajno.

Zdravljenje poteka z lokalnimi in/ali sistemskimi zdravili za zdravljenje glivičnih okužb (antimikotiki). Najbolj razširjena je pri nas uporaba kreme Canesten (klotrimazol) in Daktarin (mikonazol). Sistemsko zdravljenje poteka v obliki tablet, kapsul ali preko krvi z drugimi protiglivičnimi učinkovinami.
Uspešnost zdravljenja se pokaže takoj, opazi pa se v tem, da skelenje in srbečica postaneta manj opazna, izedek pa manjši.

Preventiva

Za preventivo pred glivičnimi okužbami spolovil lahko sami storite kar precej. Izogibajte se nošenju perila iz umetnih vlaken, vložkom s folijami iz umetnih vlaken. Prav tako se odsvetuje uporaba penečih kopeli in dišečih olj, parfumiranih mil, razkužil ter deodorantom, ki negativno vplivajo na spremembo nožnične pH vrednosti. Odvetuje se pretirana higiena spolovila, saj se s tem slabša obrambna sposobnost kože in nožnične sluznice. Nožnico vedno brišite v smeri proti danki, saj s tem preprečite prenos glivic iz črevesa v nožnico.
Med zdravljenjem z antibiotiki, se je doro posvetovati ali je potrebno zdravljenje ali preprečevanje vaginalne glivične okužbe.

Zaščita proti glivicam z izbiro ustrezne hrane

Dobro se je izogniti živilom, ki vsebujejo sladkor v vseh oblikah, sladkemu sadju, sladkanim pijačam, alkoholu, svinjskemu mesu in mesnim izdelkom. Ogljikovi hidrati so nasploh priporočeni v manjših količinah, prav tako riž, krompir in drugi škrobni izdelki.
Priporočena živila: mlečni izdleki, ribe, meso (z izjemo svinjine in mesnih izdelkov), jajčne jedi, kislo sadje (citrusi, jabolka), oreščki, nesladkane pijače.

Za morebitna vprašanja, obiščite forume mape Ginekologija in porodništvo, preden zastavite vprašanje, pa si pomagajte z iskalnikom, saj je govora na to temo kar nekaj.

Viri:
Protiglivična dieta
Vaginalna vnetja


Sledite nam