fbpx

Glavobol

Bolezni, Zanimivo

Glavobol je bolečina, ki jo zaznavamo v katerem koli delu glave in spada med najpogostejše zdravstvene težave. ….

Glavobol je bolečina, ki jo zaznavamo v katerem koli delu glave in spada med najpogostejše zdravstvene težave. Primarni glavoboli so tisti, ki niso posledica drugih bolezni in se pojavljajo v obliki migrene, tenzijskega glavobola ter hemikranije (hud glavobol na eni strani glave). Sekundarni glavoboli so posledica intrakranialnih, ekstranialnih in sistemskih motenj.

Vzrok bolezni

Vzrok primarnega glavobola je v žilnih motnjah. Sekundarne glavobole povzročajo intrakranialne (tumorji, krvavitve), ekstrakranialne (glavkom, sinusitis, zobna bolezen) in sistemske motnje (virusne in bakterijske okužbe, zvišana telesna temperatura, hipoksija). Glavobol je lahko posledica prevelikega odmerjanja analgetikov, zastrupitve z ogljikovim monoksidom ali kofeinska abstinenca. V nekaterih primerih vzroki za glavobol niso znani.

Simptomi

  • Simptomi, ki spremljajo glavobol, so odvisni od vrste in intenzitete glavobola. Najpogosteje ga spremljajo slabost in bruhanje ter preobčutljivost za svetlobo in hrup. Vsak napor ga lahko okrepi.
  • Močni glavoboli, ki jih spremlja zvišana telesna temperatura, fotofobija, in fonofobija, kažejo na vnetni proces v glavi. Tumorski procesi v lobanji povzročajo jutranje in nočne glavobole, pri katerih se intenzivnost spreminja s položajem glave, spremljajo jih tudi slabost, bruhanje, zmedenost.

Diagnoza

Diagnoza temelji na anamnezi, fizičnem pregledu in pregledu (CT, MR).

Potek bolezni

Glavobol običajno nastane kot simptom, ki lahko ovira, ali onemogoči bolnike, vendar le redko vodi do življenjske ogroženosti. Kratkoročne glavobole uspešno zdravimo z zdravili proti bolečinam (analgetiki) in počitkom.

Zdravljenje

Zdravljenje glavobolov je usmerjeno na odkrivanje in odstranjevanje vzroka. Zdravimo z analgetiki.


Sledite nam