fbpx

Glasba na vodi

Novice

Tradicionalni simfonični uvod v Poletje Hiše kulture Celje.

Tradicionalni simfonični uvod v Poletje Hiše kulture Celje

Sobota, 1. 6. 2013, 20.30, lapidarij na Savinjskem nabrežju (v primeru slabega vremena: Narodni dom Celje)

Vstop prost!

Mihaela Komočar, sopran

Domen Marn, klarinet

Orkester Hiše kulture Celje pod vodstvom dirigenta Simona Dvoršaka

Program:

F. Mendelssohn Bartholdy: Uvertura Hebridi

C. M. von Weber: Koncert za klarinet in orkester št. 2 v Es-duru

R. Wagner: Sigfried Idyll

R. Wagner: Wesendonck Lieder (Der Engel, Stehe still, Im Treibhaus, Schmerzen, Träume)

sanje-640-3

Biseri nemške romantike bodo letošnje leto uvedli pestre poletne prireditve v Hiši kulture Celje. S tradicionalnim simfoničnim koncertom bo Orkester Hiše kulture Celje že četrto leto zapored poskrbel za edinstven glasbeni dogodek pod celjskimi zvezdami, v zanimivem ambientu lapidarija na Savinjskem nabrežju. Na koncertu, ki nastaja v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Celje in obuja tradicijo nekdanjih promenadnih koncertov v knežjem mestu, bodo zazvenela dela nemških romantičnih skladateljev 19. stoletja, Felixa Mendelssohna Bartholdyja, Carla Marie von Webra in letošnjega slavljenca Richarda Wagnerja, saj v tem letu glasbeni svet slavi 200-letnico rojstva tega mojstra pozno-romantične opere. Kot je že v navadi je dirigent Simon Dvoršak tudi to pot v goste povabil dva odlična mlada solista, sopranistko Mihaelo Komočar in klarinetista Domna Marna. Vstop na koncert je prost, v primeru slabega vremena pa bo dogodek v Narodnem domu Celje.

Predstavitev sodelujočih umetnikov:

Simon Dvoršak_2Dirigent Simon Dvoršak je leta 2002 diplomiral na Pedagoški fakulteti v Mariboru, smer glasbena pedagogika, 2007 iz dirigiranja v razredu maestra Marka Letonje na ljubljanski glasbeni akademiji, specializacijo pa je končal leta 2009 na londonski šoli Mountview Academy of Theatre Arts (smer: Musical Direction). V času študija se je izpopolnjeval tudi pri maestru G. Pehlivanianu. Kot umetniški vodja in dirigent je vodil Mladinski orkester I. gimnazije v Celju, Simfonični orkester Domžale-Kamnik, Simfonični orkester glasbene šole Žalec in druge tovrstne priložnostne sestave. Je umetniški direktor in dirigent Orkestra Hiše kulture Celje, zaposlen pa je na Oddelku za orkestrsko dirigiranje na Akademiji za glasbo Ljubljana. Večkrat je tudi gostujoči dirigent Orkestra Slovenske filharmonije, Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, Orkestra SNG Maribor in Orkestra Akademije za glasbo Ljubljana, veliko pa se udejstvuje tudi kot dirigent glasbeno-gledaliških produkcij doma in v tujini (Maribor, Celje, Žalec, Velika Britanija in Irska).

Orkester Hiše kulture Celje združuje profesionalne glasbenike ter uspešne študente iz Celja in okolice. Orkester ima stalno zasedbo, ki jo po potrebi dopolnjujejo gostujoči glasbeniki ter načrtuje 3 do 4 letne projekte. Orkester ob samostojnih projektih sodeluje tudi z domačimi in tujimi solisti, njegov repertoar pa obsega dela od baroka do sodobnosti.

Javnosti se je sestav prvič predstavil decembra 2009 z odmevnim projektom Händel & Haydn ob obletnicah smrti velikanov klasične glasbe, junija 2010, 2011 in 2012 navdušil s projektom Glasba na vodi ter septembra 2010 s projektom Pod celjskimi zvezdami. Novembra istega leta je sledil niz koncertov ob 110-letnici rojstva L. M. Škerjanca, decembra 2010 pa je orkester krstno izvedel Božično kantato celjskega skladatelja Matevža Goršiča. Med odmevnejše projekte pretekle sezone pa nedvomno sodijo slovenska turneja z brazilskim skladateljem in komponistom Neyem Rosaurom ter zasedbo SToP (Celje, Velenje, Ljubljana; oktober 2011), izvedba Pergolesijevega Stabat Mater (marec 2012) ter produkcija operete Grofica Marica v Žalcu (2011/12). Letošnjo sezono je sestav uvedel z Letnimi časi Vivaldija in Piazzolle (november 2012), sledil je projekt Praznične zgodbe (december 2012) in baletna produkcija He, he, helium (marec 2013).

Sopranistka Mihaela Komočar je diplomirala leta 2007 na Akademiji za glasbo v Zagrebu pri prof. Snježani Bujanović Stanislav. V času šolanja je prejela številne nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih (1. nagrada na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije, 2. nagrade na tekmovanju Belvedeere na Dunaju, na tekmovanju Ondina Otta v Mariboru in tekmovanju Jaume Aragall v Barceloni). Že od študentskih let redno sodeluje z domačimi in tujimi orkestri (Zagrebška filharmonija, Orkestrom Akademije za glasbo v Zagrebu, Orchestra Metropolitana Lisboa, Orchestre National de Montpellier, ansambel čelistov Conjunto Iberico, orkester Boca Cannes, orkester marseillske opere, simfonična orkestra RTV Slovenija in HRT Zagreb). S Simfoniki RTV Slovenija in pianistko Lano Bradić je snemala za arhiv Radia Slovenija, snemala pa je tudi za arhiv Radia France. Od leta 2005 do 2007 se je izpopolnjevala v centru za promocijo pevcev Cnipal v Marseilleu v Franciji.

Na odru je debitirala v vlogi »matere« v Ravelovi operi Otrok in čarovnije. Sledile so vloge: Junone (Offenbach, Orfej v podzemlju, opera Montpellier), Amelie (Verdi, Ples v maskah, HNK Zagreb), Helmwige (Wagner, Walküre, opera Marseille), Leonore (Verdi, Trubadur, festival Splitsko ljeto 2007).

Je dobitnica rektorjeve nagrade univerze v Zagrebu.

Domen MarnKlarinetist Domen Marn se je po zaključeni glasbeni šoli v Krškem in glasbeni gimnaziji v Celju podal na študij v Švico, kjer je leta 2012 diplomiral na Visoki šoli za glasbo v Zürichu, trenutno pa zaključuje podiplomski študij v razredu prof. Fabia Di Casole. Svoje znanje je izpopolnjeval pri priznanih klarinetistih (Mate Bekavac, Slavko Kovačič, Joseph Balogh, Paolo Beltramini, Sylvie Hue, Philippe Cuper, Robert Spring, Charles Neidich, Eric Mandat, Karel Dohnal, Jorge Montilla, Elmar Schmid, Felix-Andreas Genner, Heinrich Mätzener, Richard Schönenberger) ter pri priznanih profesorjih za komorno igro (Wendy Enderle, Karl-Andreas Kolly, Friedemann Rieger, Martin Frutiger, Giorgio Mandolesi, David Bruchez, dr. Dominik Sackmann). V koncertni sezoni 2013/14 bo sodeloval kot praktikant v Luzerner Sinfonieorchester, doslej pa je že sodeloval z raznimi profesionalnimi in mladinskimi orkestri (Simfonični orkester RTV Slovenija, Orkester Musikkollegium Winterthur, Orkester Collegium Novum Zürich, Ensemble Paul Klee Bern, Orkester Bavarske Filharmonije, Orchesterakademie der Zürcher Hochschule der Kunste, Mladinski pihalni in simfonični orkester GŠ Celje, Simfonični orkester GŠ Krško, Pihalni orkester Krško). Snemal je za arhive RTV Slovenija in češkega radia. Na svoji dosedanji glasbeni poti je prejel številna odličja na tekmovanju TEMSIG, na tekmovanju v Udinah, Požarevcu in Beogradu.

Nakup kart možen vsak delavnik od 15. do 17. ure na blagajni Slovenske filharmonije.

Oglasno sporočilo


Sledite nam