Gibanje notranjih organov in mišično skeletne bolečine

fizioterapija masaža

Telo je ustvarjeno za gibanje in je v nenehnem gibanju. Če je gibanje na raznih delih onemogočeno zaradi raznih restrikcij, ki jih ponavadi telo ustvari zaradi lastne obrambe (spazem), potem se pričnejo kompenzacije, na drugem koncu telesa.

Že pri osnovnem gibanju kot je hoja je pomembno, da koleno lahko iztegnemo do konca. Če je končna iztegnitev onemogočena, se težava ponavadi pojavi na čisto drugem koncu telesa in tako hodimo s kompenzacijo.

Če vzamemo trebušno prepono oziroma diafragmo, ki je glavna mišca za dihanje in se premakne približno 22.000 krat dnevno. Če poenostavimo gibaje in rečemo, da je kot bat za dihanje. Ko se premakne navzdol (vdih), premakne jetra, ledvico, črevo. Ledvico premakne ob vsakem vdihu približno 3 cm, ob forsiranem vdihu pa tudi do 10 cm (v enem dnevu naredi približno 600 m!!!).

Če se katera od struktur (organov) ne premakne pravilno, oziroma fascia med organi ne drsi pravilno, lahko to povzroča bolečino v raznih predelih telesa.

S časom pa lahko pripelje, do samih težav v delovanju samega organa. Primer: gibanje jeter se lahko omeji in povzroča bolečino pri notranji rotaciji desne rame (povezava preko n. Phrenicus). Gibanje slepega črevesja (cecum) lahko povzroča nespecifično bolečino v notranjem (medialnem) delu desnega kolena.

Kako si lahko pomagamo?

Osebno me je vsebina o notranjih organih pričela zanimati, ker sem mi je zdelo nemogoče, da se lahko vse težave odpravijo samo z sproščanjem mišic, ligamentov, fascij…

Navdušile tehnike legendarnega osteopata Jean Pierrea Barrala, ki se ukvarjajo z manipulacijo organov oziroma fascialno mobilizacijo. Tako, da je najbolje obiskati fizioterapevta oziroma osteopata, ki se ukvarja s tako problematiko.

Seveda pa stvar ni tako preprosta. Velik vpliv na vse imajo tudi živci in žile.

Pripravil: Matej Košir, dipl. fiziot., Studio Fascia
Imate vprašanje za strokovnjaka? Pišete ali pokličite na [email protected] ali 031 260 805.
Več info >

Preberite tudi:

https://med.over.net/clanek/kako-raztezati-fascio/

Več novic

New Report

Close