Gibajmo in igrajmo se

Gibanje je lahko za otroke zabava ali kazen. Se strinjate, da bo otrok na gibanje in telovadbo gledal kot na kazen, če mu boste rekli, da mora telovaditi ali hoditi na telovadbo, ker preveč sedi in se premalo giba?

Ali pa bo moral na silo izvesti 25 ponovitev dvigovanja trupa, 30 počepov, 20 poskokov.
Če pa se z njimi igrate in jim gibanje predstavite kot idejo za igro in zabavo pa je zgodba popolnoma drugačna.
Ustrezne gibalne aktivnosti, ki potekajo skozi igro, so pomembne za otrokov gibalni in funkcionalni razvoj, poleg tega pa pozitivno vplivajo tudi na otrokove spoznavne, socialne ter čustvene sposobnosti in lastnosti.

Otroci potrebujejo gibanje

Otrok tako skozi gibalno igro, kjer je potrebno upoštevanje pravil ter sodelovanje, razvija in utrjuje tudi ravnotežje, moč, natančnost in motoriko, zaradi česar je igra ključen dejavnik nadaljnjega telesnega, gibalnega, spoznavnega, čustvenega in socialnega razvoja.

Otroci, ki so gibalno spretni in dobro obvladajo različne gibalne veščine, so zmožni hitro in dobro usvajati nove, včasih zelo specifične veščine, ki jim olajšajo tudi kognitivni razvoj. Predvsem pa nam gibalne igre dajejo možnost za zabavno in otokom zanimiv način vzdrževanja telesne pripravljenosti in preprečevanja debelosti.

Gibanje skozi igro je lahko tudi poučno. Otroci ob tem spoznavajo nove stvari in utrjujejo že osvojena znanja, kar je dodatna spodbuda, da zaupajo v svoje sposobnosti.

Gibalne igre

V knjigi sem zajela veliko idej, ki spodbujajo gibanje skozi zabavo in igro. Zamislila sem si jih v izvedbi različnih situacij in priložnosti:

Igra: MEDUZA (poglavje Ustvarjanje in igranje)

Podvodni svet je raznolik, pisan, čaroben in skrivnosten. Toliko zanimivih prebivalcev živi v njem! Zelo všeč mi je njegova prebivalka meduza, a se je ne smemo dotikati, saj so njene lovke nevarne in nas lahko ožgejo. V igri se bomo poskusili izogibati tej skrivnostni prebivalki morja.

Za ustvarjanje in igro potrebuješ:  balone in trakove iz krep papirja (če želiš meduzi dodati lovke z ožigalkami).

Najprej naredimo meduzo, tako da napihnemo balon in mu okoli vozla pritrdimo trakce – ožigalke. Počepnemo ali se uležemo na trebuh v krog, da preizkusimo, kako nam gre pihanje na suhem. Ker nas balon-meduza lahko opeče, se nas ne sme dotakniti.

V knjigi najdeš lažji in težji nasvet, kako igro “Meduza” nadgraditi, in idejo kako bi se poskusila igrati to igro Hana (kdo je ta gospodična izveš v knjigi).

Igra: GRADBENIKI (poglavje: Moja soba- čarobna dežela)

Gradbeniki so močni, iznajdljivi in delavni. Tokrat se bomo igrali, ko bomo delali, in se nato še naprej igrali.

Za ustvarjanje in igro potrebuješ: vse, kar dovoliš, da uporabimo v tvoji sobi.

otroci se igrajo z blazinami

Po sobi razporedimo različne predmete (škatle, odeje, različno velike blazine, copate …) in jih preimenujemo v pripomočke pri gradnji skrivališča. Gradbeniki jih potrebujemo pri svojem delu in iz njih naredimo skrivališče. Težava nastane pri prenašanju, saj ne smemo uporabiti rok.

Kako nadaljevati z igro in se skozi njo gibati, spretno uporabljati noge in roke. Kako je pri tej igri pomembna usklajenost gibov in dogovarjanje s prijatelji izveš v najbolj igrivi knjigi.

Igra: MIGAJMO (poglavje: Tematske zabave; ta igra je v knjigi razdeljena na kar 3 različne ideje, kako se med igro gibati in zabavati. Predstavila ti bom igro “Spremeni”, ki jo lahko uporabite na začetku igranja in se z njo dobro ogrejete.)

Roka, noga, ušeski, mezinček, koleno …, vsak del telesa je pomemben. Pridi, ogrejemo noge, roke in celo telo.

Za ustvarjanje in igro potrebuješ: kartonsko kocko (navodila za izdelavo kocke najdeš v knjigi) in flomastre.

otroci ležijo na tleh in se igrajo

Izdelamo kocko, na katero prilepimo ali napišemo različne »ukaze«, kot so: kroži z rokami, hodi čepe, zavrti se, dvigaj noge visoko v zrak, skači po eni nogi, hodi po prstih/petah …  Postavimo se za črto in izberemo enega, ki prvi vrže kocko naprej. Ukaz, ki je obrnjen navzgor, pomeni, da moramo vsi, na primer s kroženjem rok, hoditi do kocke, do naslednjega ukaza. Tisti, ki pride prvi do nje, jo zopet vrže naprej (ali nazaj), nato pa sledimo naslednjemu ukazu.

Igra “Migajmo” se nadaljuje z igrama “Lahko to ponoviš?” in “V stanovanju”, ki te čakata v knjigi “Domišljija odkriva tvojo igrivost”. Nekaj idej, kako se igrati brez pripomočkov in se zabavati z družinskimi člani, prijatelji,… sem zbrala in predstavila v članku Za igro ne potrebuješ najnovejših igrač.

Pomembno se mi zdi, da igra omogoča otoku ustvarjalnost skozi gibanje, saj lahko na različne načine išče rešitve različnih gibalnih nalog, z lastno domišljijo odgovarja na nove izzive ter izraža svoja čustva in občutja. Tako postane otrok skozi igro in gibanje bolj samozavesten, zaupa vase in preizkuša, kaj zmore in kakšne se njegove sposobnosti, kar mu daje občutek veselja in dobrega počutja.

Prednosti in mnenje o igrah, zbranih v knjigi, je podala tudi mag. prof. ped. Romana Tesovnik:

„V knjigi z naslovom »Domišljija Odkriva Tvojo Igrivost« je zbranih več kot 100 različnih in poučnih družabnih iger, ki pri otrocih spodbujajo ustvarjalnost, povezovanje skupine in medsebojno sodelovanje. Otroci preko njih urijo svojo pozornost, koncentracijo, vizualizacijo ter socialne veščine. Igre ponujajo izvrstno izhodišče za spodbujanje in razvoj domišljije, ter s tem spodbujajo otrokove miselne procese, zanimanja in vsestransko aktivnost. Preko iger otroci odkrivajo različne načine reševanja problemov, se vživljajo v različne vloge ter s tem lažje razumejo (drug) drugega, spoznavajo nove okoliščine, razvijajo in bogatijo svoj besednjak ter odkrivajo okolje in prostor, ki jim ponuja neskončno možnosti za igro. Igre so primerne za predšolske in osnovnošolske otroke, njihova zasnova pa ponuja tudi nadgradnje, ter s tem zagotavlja učne in razvojne možnosti za otroke na različnih razvojnih stopnjah. „

Dragi starši, tete in strici, babice, dedki … gibajte in igrajte se skupaj z otroki. Poljski pregovor pravi: “Dela ne bo nikoli zmanjkalo, otroštva vašega otroka pa bo enkrat konec”. Zato poskrbite za nepozabne spomine in druženje z otroki ob deževnih dnevih, ko ste zunaj, na potepu z avtom, ko skupaj ustvarjate, ko spodbujate čutila, ko se pripravljate na rojstno-dnevno zabavo, ko organizirate tematsko zabavo ali piknik.

Več novic

New Report

Close