fbpx

Genitalne bradavice – okužbe s HPV

Bolezni, Žensko zdravje

Genitalne bradavice se v začetku pojavijo kot rožnati izrastki in se sčasoma povečajo in namnožijo. Pomembno je, da jih zgodaj prepoznamo in poiščemo strokovno pomoč.

menstrualni ciklus

Genitalne bradavice nastajajo predvsem v vreči kožice penisa pri neobrezanih moških, v sečnici in okoli zadnjika, pri ženskah pa na zunanjem spolovilu, nožničnem preddvoru, v nožnici, na materničnem vratu in okoli zadnjika. V začetku se pojavijo rožnati izrastki velikosti bucikine glave, ki se sčasoma povečajo in namnožijo. Lahko se zrastejo skupaj in prekrijejo celotno zunanje spolovilo tudi do velikosti in videza cvetače.

Kakšni so znaki in posledice okužbe s HPV?

Okužbe s HPV ne spremljajo nobeni značilni simptomi, zato je ni mogoče prepoznati. Na okužbo sklepamo šele na osnovi njenih posledic. Posledice okužbe z neonkogenima tipoma HPV 6 in 11 so genitalne bradavice. Težave nastopijo v 1–20 mesecih po okužbi, najpogosteje v 2–3 mesecih.

Preberite tudi: Kaj bi vam morala povedati mama o HPV

Ali so genitalne bradavice nevarne?

Genitalne bradavice načeloma niso nevarne, vendar je to odvisno tudi od njihove lokacije in velikosti. Če npr. nastanejo v sečnici, lahko povzročajo krvavitve, izcedke in zmanjšan curek urina.
Sicer pa občutno poslabšajo kakovost življenja pacientov. Močno je okrnjena in prizadeta njihova samopodoba, trpi tudi njihovo socialno življenje.

Kako si pacienti lahko pomagajo sami?

Pripravki iz nekaterih rastlin so se že uveljavili za zdravljenje genitalnega herpesa in genitalnih bradavic, preizkušeni so bili tudi v predkliničnih in kliničnih raziskavah.

Izstopata zeleni čaj in sladki koren. V oralni obliki sta se v pripravku iz več rastlin oba izkazala kot uspešna pri preprečevanju ponovitev genitalnega herpesa, zgolj izvleček zelenega čaja pa se je izkazal tudi pri genitalnih bradavicah.

Vse večje zanimanje velja izvlečku korenike sladkega korena (Glycyrrhima glabrata), ki je že stoletja preizkušena in uporabljana v tradicionalni kitajski in indijski medicini. Zdravilne učinke pripisujejo več sestavinam omenjene zdravilne rastline. Med pomembnejšimi je glicirizinska kislina, ki je temeljni triterpenoidni glikozid izvlečka te korenike.

Z glicirizinsko kislino nad genitalne bradavice

Glicirizinski kislini pripisujejo protivnetno, protivirusno, imunomodulatorno in antioksidativno delovanje ter stimulacijo endogene tvorbe interferona. Opisana je tudi učinkovitost proti nastajanju razjed.

Z molekularno aktivacijo se njene biološke aktivnosti in dobrodejni učinki še izboljšajo. Aktivirana glicirizinska kislina deluje protivirusno na številne viruse DNK in RNK tako, da preprečuje njihovo podvajanje. Vpliva na posamezne sestavine virusa (npr. beljakovine), kar povzroča različne učinke: onesposobljenje zunajceličnih virusnih delcev, preprečitev znotrajcelične dekapsulacije okuženih delcev in poslabšanje sposobnosti sestavljanja strukturnih komponent virusa.

Učinkovitost in varnost glicirizinske kisline sta bili preizkušeni v številnih predkliničnih in kliničnih raziskavah. V prvih so dokazali, da glicirizinska kislina deluje protivirusno in imunomodulatorno, kar uspešno lahko izkoristimo pri preprečevanju rasti virusa herpesa, virusa varicella zoster in neonkogenih HPV, ki povzročajo genitalne bradavice.

V kliničnih raziskavah so dokazali njeno učinkovitost pri zdravljenju genitalnih bradavic pri obeh spolih. Učinkovitost in varnost pa so potrdili tudi pri nosečnicah z genitalnimi bradavicami.

Dodatne prednosti glicirizinske kisline pa so, da je neškodljiva, pacienti jo dobro prenašajo in ne draži kože.

Strokovno pregledala: prim. Lucija Vrabič Dežman, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Imate težave, iščete primeren izdelek ali potrebujete več informacij. Obiščite www.hisa-zdravja


Sledite nam