fbpx

Garmastan – nega za prsi med dojenjem

Novice

Sodelujte v nagradni igri in se potegujte za privlačno nagrado, ki bo prišla prav vsaki doječi mamici.

Garmastan

Za otroka je materino mleko najboljša popotnica v življenje. Glede tega so si enotne vse avtoritete od Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), Odbora za prehrano Nemškega združenja za pediatrijo, Ameriške akademije za pediatrijo, ki priporočajo vsem materam, da polno dojijo otroke vsaj štiri, še bolje pa šest mesecev, in šele najprej v 5. mesecu začnejo dodajati gosto hrano.

Zaščita in nega za bradavice

GarmastanPosebej ob začetku dojenja je nega prsnih bradavic izjemno pomembna. Da bi bilo dojenje za vas sproščujoče in prijetno, je posebej pomembna nega bradavic med dojenjem.

Nega za prsi med dojenjem Garmastan že desetletja dokazano učinkovito pomaga pri negi dojk in ščiti pred mastitisom med dojenjem. Proizvajalci izkoriščajo stara spoznanja prebivalcev Severne in Južne Amerike: negovalni učinek sestavin iz gvajaka. Garmastan vsebuje gvajazulen, ki se pridobiva iz eteričnega olja gvajaka. Ker gvajazulen zavira vnetja, tako še pripomore k pozitivnim učinkom mazila, posebej pri močni mehanski obremenitvi bradavic pri dojenju preprečuje razpoke kože na območju bradavic, ki jih povzroči vnetje.

Sestavina gvajazulen se naravno pojavlja v rastlinah. Izhodiščni rastlini Guajacum officinale L. in Guajacum sanctum L. spadata v družino Zygophyllaceae (slika).

Ostali deli nege za prsi med dojenjem Garmastan s svojimi protimikrobnimi in protivnetnimi lastnostmi dopolnjujejo negovalno in preventivno delovanje gvajazulena.

Osnova mazila ima baktericidne in hladilne lastnosti in pomaga izsesavati izcedke iz ran, hkrati pa se kože dobro oprime in se po njej enakomerno porazdeli, ne da bi zavirala izmenjavo plinov ali tvorbo znoja. Zaradi hidrofilnega značaja se nego za prsi med dojenjem Garmastan brez težav spere. Mazilo se topi pri temperaturi kože, zato se lahko zelo dobro razmaže.
Garmastan 

GARMASTAN® (www.garmastan.si)

Neguje in ščiti kožo na bradavicah in kolobarjih, ohranja kožo elastično in voljno ter preprečuje nastanek majhnih razpok in ragad. Je brez vonja, brez dodanih maščob in brez dodanih barvil. Mazilo se topi pri telesni temperaturi, je enostavno za nanašanje na občutljivo kožo in enostavno za izpiranje.

Mazilo Garmastan se lahko varno uporablja med nosečnostjo in laktacijo.

Zakaj dojiti?

GarmastanVsi novopečeni starši imajo nekaj skupnega. Za svojega otroka hočejo najboljše. Pri prehrani je materino mleko za otroka najboljša popotnica v življenje. Materino mleko še dolgo po prenehanju dojenja spodbuja zdravje otroka. Splošno priporočilo je, da se dojenčke polno doji vsaj štiri, še bolje pa šest mesecev. Materino mleko je najnaravnejša hrana. Ščiti pred boleznimi, saj vsebuje obrambne snovi proti veliko boleznim in ugodno deluje na razvoj možganov in mrežnice.

Sesanje poleg tega spodbuja razvoj čeljusti otroka. Z adaptiranim mlekom hranjeni dojenčki imajo kot odrasli pogosteje prekomerno telesno težo.

Dojenje je več kot samo način hranjenja, je vir topline in tolažbe.

Namigi za uspešno dojenje

Ker so prvi dnevi po rojstvu bistveni za uspešno in ubrano dojenje, mama nujno potrebuje mir in strokovno pomoč babice in/ali medicinskega osebja. Tudi očetje naj se ne umaknejo, temveč naj razbremenijo matere in jim dajejo moč.

Hiter začetek

Zdrave novorojenčke naj se po možnosti pristavi takoj po rojstvu.

Ne dodajajte

Količina mleka, ki nastane, je odvisna od količine mleka, ki jo otrok popije. Zaradi tega je mleka takoj manj, če otroku dodajate adaptirano mleko. Dodajanje je potrebno šele v primeru, da otrok izgubi več kot 10 % porodne teže.

Priprave na »naval mleka«

Z navalom mleka 3. ali 4. dan po rojstvu lahko pride do občutka napetosti v prsih. Komprese s toplo vodo, ki jih namestite pred dojenjem, olajšajo pretok mleka. Tudi obkladki s hladno skuto na prsih ali vroče tuširanje lahko olajšajo napetost.

Pravilen položaj telesa

Otrok naj ima v ustih celoten prsni kolobar. Trebuh otroka mora ležati na trebuhu matere, tako da so njegovi uho, ramena in boki približno v eni vrsti.

Samo cucljanje povzroča rane na koži!

Ko se otrok začne igrati z bradavico, porinite mezinec med bradavico in kotiček ust otroka, da jo bo spustil.

Trajanje dojenja

Na začetku 5-7 minut na vsaki strani, da se spodbuja refleks nastajanja mleka. Glede na lakoto in moč sesanja otroka lahko dojenje traja od 10 do 40 minut.

Dojenje po potrebi

Pri dojenju naj otrok pije tako dolgo in tako pogosto, kot želi.

Vendar: Ni nujno, da je otrok lačen vedno, ko joka – lahko ga boli trebuh, lahko se želi crkljati, lahko se dolgočasi ali pa je utrujen. Zato je bolje, da otroku dojko ponudite šele eno uro in pol po prejšnjem obroku.

Preprečite zastoj mleka

Če otipate zatrdline v prsih, lahko s toplimi kompresami olajšate pretok mleka in presežek mleka z masažo z oljem iztisnete iz prsi.

Jejte pravilno in si vzemite odmor

Uravnotežena prehrana naj vsebuje 600-800 dodatnih kalorij (pri dvojčkih približno 1300 kalorij) ter 6-8 kozarcev (približno 2 litra, na začetku nekaj več) tekočine. Jeza, stres in preutrujenost lahko negativno vplivajo na nastajanje mleka.

Prednosti dojenja:

 • pospešuje involucijo maternice
 • je sproščujoče in posebej ponoči zelo preprosto
 • je praktično in higienično
 • je dobro za postavo

www.garmastan.si

Brezplačni vzorček

Pustite nam svoje podatke, prvim 20-tim bomo podelili brezplačni vzorček.

  Ime in priimek

  E-naslov

  Naslov

  Kraj

  Pošta

  * vsa polja so obvezna.

  Z oddajo obrazca, se strinjate s spodaj navedenimi splošnimi pogoji.

  Oglasno sporočilo


  Sledite nam