fbpx

Folna kislina in nosečnost

Novice, Žensko zdravje

Folna kislina je vitamin, ki je v nosečnosti nepogrešljiv! Uživanje tega prenatalnega vitamina v odmerku vsaj 400 µg pred …

Folna kislina je vitamin, ki je v nosečnosti nepogrešljiv! Uživanje tega prenatalnega vitamina v odmerku vsaj 400 µg pred in med nosečnostjo lahko zaščiti vašega otročka pred prirojenimi napakami možganov in nevralne cevi.

nosecnost_test

Kaj je folna kislina?

Folna kislina (vitamin B9) je ena najpomembnejših snovi v času načrtovanja nosečnosti, v obdobju nosečnosti in dojenja. Folati imajo ključno vlogo pri sintezi DNK in aminokislin, prav tako imajo pomembno vlogo pri delitvi celic. Folna kislina – folati so nujno potrebni  za razvoj ploda.

Kdaj naj pričnem z jemanjem folne kisline?

Prirojene napake v nosečnosti se razvijejo v prvih  3 – 4 tednih po zanositvi. Zaradi tega je zelo pomembno, da ima vaše telo v tej zgodnji fazi nosečnosti, v fazi razvoja otrokovih možganov in nevralne cevi, na razpolago dovolj folne kisline.

Če obiščete zdravnika ko želite zanositi, vam bo najverjetneje svetoval uživanje folne kisline v odmerku 400 mikrogramov dnevno, in sicer že v času načrtovanja nosečnosti in vsaj do konca 3. meseca nosečnosti.

Posebno nizko raven folne kisline imajo ženske, ki jemljejo oralno kontracepcijo, zato je priporočljivo, da z jemanjem folne kisline pričnejo takoj, ko prenehajo z oralno kontracepcijo.

V obdobju načrtovanja nosečnosti je z uživanjem folne kisline priporočljivo pričeti čim prej.

Zakaj je aktivna oblika folne kisline pomembna?

Človeško telo ni sposobno samo izdelovati folatov, zato jih mora dobiti s hrano ali prehranskimi dopolnili. Folate, ki se nahajajo v naravi, telo lahko takoj uporabi. V prehranskih dopolnilih pa prevladuje sintetično pridobljena folna kislina, neaktivna oblika folatov, ki jo telo lahko uporabil šele, ko jo encimi presnovijo v aktivno obliko.

Znano je, da ima zaradi genskega polimorfizma 50 % žensk zmanjšano aktivnost encima metiltetrahidrofolat reduktaze (MTHFR) in posledično moteno presnovo folne kisline v folat. Od tega ima 10 % žensk homozigotno mutacijo in zmanjšano presnovo folne kisline za 70 %, pri 40 % žensk, ki so heterozigoti, pa je presnova folne kisline zmanjšana za 30 %.

Femibion® je edini, ki vsebuje folno kislino in Metafolin®

Ali veš, da vsaka ženska, folne kisline ne more izrabiti v celoti? Zato Femibion® vsebuje patentirano in najboljšo obliko folata – aktivni Metafolin®. Metafolin® je v telesu uporabljen takoj, brez presnavljanja in tako zagotavlja zadostno oskrbo otročka s folatom. Patent in razvoj, te tako pomembne učinkovine, temeljita na 50 letnih raziskavah.

Femibion® potreben v vseh fazah nosečnosti

Femibion® 1 se priporoča od trenutka, ko začnete načrtovati nosečnost pa do dopolnjenega 3. meseca nosečnosti. Vsebuje priporočeni dnevni vnos folatov za nosečnice; polovico v obliki folne kisline, polovico pa v njeni aktivni obliki, Metafolin®-u.

Femibion®2 z Metafolin®-om in DHA je prehransko dopolnilo, ki se priporoča za nosečnice od 4. meseca nosečnosti dalje in za doječe matere. Zagotavlja optimalno preskrbo s folati, esencialnimi omega-3 maščobnimi kislinami (DHA) in vitamini, ki so potrebni za ugoden potek nosečnosti ter pravilno delovanje organizma.

Oglasno sporočilo


Sledite nam