fbpx

Evropska listina o pravicah rakavih bolnikov

Bolezni

Pravice bolnikov z rakom presegajo ekonomsko krizo in politične spremembe. Zato je European Cancer Concord, iniciativa organizacij iz 17 evropskih držav ob Svetovnem dnevu …

Pravice bolnikov z rakom presegajo ekonomsko krizo in politične spremembe. Zato je European Cancer Concord, iniciativa organizacij iz 17 evropskih držav ob Svetovnem dnevu boja proti raku lansko leto 2014 v Strasbourgu razglasila Evropsko listino o pravicah rakavih bolnikov.

Ob podpori pacientskih organizacij, dveh nekdanjih ministrov za zdravje in članov Evropskega parlamenta in Evropske zveze bolnikov z rakom so razglasitev listine pospremili z zavezo, da se bodo odgovorni soočili z epidemijo raka v Evropi, ki bo vzrok smrt enega onkološkega bolnika vsakih 10 sekund v naslednjih 20 – 25 letih.

Leto po tem v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije skupaj z Evropsko zvezo bolnikov z rakom ob svetovnem dnevu boja proti raku izpostavljamo to zavezo odgovornih na nacionalni in evropski ravni do uresničevanja pravic bolnikov. Z njo nagovarjamo k uvedbi sprememb, ki bodo vsakemu državljanu v Evropi omogočili uresničitev pravice do najbolj kakovostne primerne zdravstvene oskrbe.

bolnica

Verjamemo, da uveljavitev Listine zagotavlja izboljšanje zdravstvene oskrbe, kakršno potrebujejo onkološki bolniki. Posebno mesto v aktivnostih 2015 namreč zaseda področje redkih bolezni. Med vsemi onkološkimi bolniki je 22% obolelih, ki jim je potrebno zagotoviti v celi Evropi hitro diagnostiko in dostopnost do mreže specializiranih centrov za zdravljenje in podporo pri celostni rehabilitaciji, kar lahko uresničijo države le z medsebojnim sodelovanjem.

Evropska listina o pravicah rakavih bolnikov

  • 1. člen: Pravica slehernega evropskega državljana do informiranosti in do aktivne soudeležbe pri njegovem zdravljenju.
  • 2. člen: Pravica slehernega evropskega državljana do optimalnega in pravočasnega dostopa do specializirane oskrbe, podprte z raziskavami in inovacijami.
  • 3. člen: Pravica slehernega evropskega državljana, da je deležen oskrbe v zdravstvenih sistemih, ki zagotavljajo dobre rezultate, pacientovo rehabilitacijo, najboljšo kakovost življenja in dostopno zdravstveno oskrbo.

Za vse informacije se obrnite na:
Marija Vegelj Pirc, predsednica, gsm: 051 690 991, e-mail: [email protected]
Blaž Bajec, gen. sekretar, tel.: 01 430 32 63, gsm: 041 835 460, e-mail: [email protected]

Vir: Društvo onkoloških bolnikov Slovenije


Sledite nam