fbpx

Ena pravljica na dan odžene govorne težave stran

Zdravje, Zdravje otrok

Mednarodni dan družine, ki ga obeležujemo 15. maja, nas opominja na pomen posameznikovega prvega in najpomembnejšega okolja, družine. V krogu družine začnemo spoznavati svet okoli nas, razvijamo edinstvene navade in običaje, doživljamo prve zmage in poraze. Letošnji dan družine prihaja ravno v času postopnega prehajanja iz karantene, ki smo jo v večini preživeli v krogu najbližjih, v običajen vsakdan. Mnogo staršev že dolgo ni imelo možnosti preživeti toliko časa s svojimi najmlajšimi in v naslednjih tednih se bo zagotovo težko odreči dragocenemu času z njimi.

Družina predstavlja enega izmed najpomembnejših družbenih dejavnikov v otrokovem razvoju. Ena ključnih nalog, ki jo v družini prevzamejo starši, je urejanje govora in jezika otroka. Kljub temu, da gre za veliko odgovornost, tovrstno učenje običajno poteka naravno, skozi rituale kot je vsakodnevno prebiranje pravljic, v okviru katerega se najmlajši učijo izgovorjave glasov, gradijo jezik in širijo besedišče.

»Razvoj fonološkega zavedanja glasov poteka od rojstva in se zaključi nekako pri 7. letu, kar sovpada z začetkom branja in opismenjevanja. V tem obdobju se torej razvijata slušna percepcija in razlikovanje med podobnimi  glasovi, kar predstavlja okvir maternega jezika. Prav zato je nadvse pomembno, da se v tem času starši posvetijo živi komunikaciji z otrokom. Slednja omogoča učenje slušnih razlik med glasovi in tako pozitivno vpliva na nadaljnji razvoj otrokovega govora,«

pove logopedinja Monika Rataj.

Kako pravljice pomagajo?

Čas, ki ga namenimo prebiranju pravljic z najmlajšim pusti veliko globlji pečat kot si morda mislimo. Pravljice nagovarjajo otrokovo podzavest in pomagajo razreševati otrokove notranje konflikte, s katerimi se soočajo pri odraščanju. Obenem so namensko ustvarjene pravljice odličen pripomoček za razvoj poslušanja in govora. S tem v mislih, so ustvarjalci zvočnih pravljic Lahkonočnice zbirki dodali 12 pravljic, ki naslavlja najbolj težavne glasove za otroke med 3 in 8 letom starosti. Vsaka logopedska pravljica je posvečena enemu izmed 12 problematičnih glasov, pravljice pa kot didaktični pripomoček služijo tudi pripravi na izgovorjavo posameznega glasu. Otroci se največ naučijo prav skozi igro, poslušanje in vadba skupaj s starši pa jim bo predstavljala zabavno druženje, kar jih bo motiviralo za nadaljnje osvajanje novih veščin.

Zaljubljeni zajec, ilustriral Marko Rop

Za preventivno naslavljanje motenj govora ali da le-te ne bi prešle v kronično obliko, lahko otroci s poslušanjem kratkih zvočnih pravljic takoj pričnejo z vajami ali pa zgolj utrjujejo že osvojeno izgovorjavo glasov. Besedila pravljic vključujejo vaje za utrjevanje glasov in zlogov ter pravilno izgovorjavo, zahtevnost pa je prilagojena starosti otroka. Vsaka zvočna pravljica je nadgrajena s petimi kratkimi animiranimi videi, ki otroke vabijo, da skupaj s pravljičnimi junaki ponavljajo besede. Nova serija zvočnih pravljic Lahkonočnice je pripomoček za starše in vzgojitelje na poti otrokovega razvoja, vendar ne nadomešča obiska pri logopedu, zato je v primeru že razvitih govornih motenj strokovna obravnava še vedno priporočljiva.

Logopedske pravljice so plod sodelovanja z logopedinjo Moniko Rataj in avtorico pravljic Nino Mav Hrovat, voditeljico pravljičnih uric in vzgojiteljico v vrtcu. Prebiranja pravljic so se lotili priznani dramski igralci Maja Končar, Aleš Valič in Marijana Brecelj, podobo pa so omogočili ilustratorji Nina Kovačič, Jure Brglez, Tanja Semion, Lea Vučko, Alenka Kramer Turnšek, Marko Rop in animator Jure Lavrin.

Cicido cicido, ilustrirala Lea Vučko

Zbirka zvočnih pravljic Lahkonočnice je brezplačno dostopna na spletnem mestu Lahkonočnice.si, kjer so na voljo tudi kartice z ilustriranimi in zapisanimi besedami iz vseh 12 logopedskih pravljic, ki so na voljo staršem in vzgojiteljem za dodatno podporo pri vaji z otrokom.

Povzetek: Zbirko zvočnih pravljic Lahkonočnic je dopolnilo 12 logopedskih pravljic z vajami za razvoj poslušanja in govora z 12 težje izgovorljivimi glasovi.


Sledite nam