fbpx

ED – erektilna motnja ali erektilna disfunkcija

Zanimivo

Statistika kaže, da ima vsaj določeno stopnjo težav z erekcijo že vsak drugi moški v starosti 50 let. Kljub veliki razširjenosti in vse večji osveščenosti so erektilne motnje za moške še vedno ena najbolj neprijetnih težav, zato zelo neradi poiščejo pomoč pri zdravniku.

Veliko moških naj bi imelo erektilne motnje, zdravi pa se jih le 15 do 20 odstotkov. Erektilne motnje lahko prizadenejo moško samopodobo in partnersko življenje, še posebej, če se pogovorom o težavah izogibajo, se odtujijo in odlašajo z iskanjem pomoči. Erektilna motnja ne pomeni, da je moški neploden ali da ni zmožen doseči orgazma. Pomeni, da otrdelost moškega spolnega uda ni zadostna in ne traja dovolj dolgo, da bi omogočila uspešen začetek in dokončanje spolnega odnosa. Velikokrat se pojavi le občasno in čeprav postane stalnica, je ozdravljiva.

Kaj je erektilna motnja?

Erekcija oziroma dvig moškega spolnega uda je rezultat vzajemne dejavnosti živčnega sistema in krvnih žil. V udu sta dve strukturi, imenovani brecili z izvorom v medenici, ki potekata vzporedno do konice uda. Sestavljeni sta iz gobastega tkiva, v katerem so krvne žile. Običajno so stene teh žil skrčene in moški spolni ud je v mehkem stanju. Ko pa se moški spolno vzburi, se krvne žile, po katerih kri prihaja v ud, razširijo in vanj priteče več krvi, vene, ki pa običajno kri odvajajo, se skrčijo.

Ko torej pride v moški spolni ud več krvi, kot pa jo lahko izteče, se zgodi – erekcija. Pri pojavu erektilne disfunkcije, kot pojav imenujemo strokovno, se krvne žile, ki dovajajo kri v moški spolni ud, ne sprostijo dovolj in se zato ud ne more temeljito napolniti s krvjo.

Približno 17 odstotkov moških nad 60 letom ima že izkušnje z ED, vendar ne kot normalen del staranja.

Najboljši načini za preprečitev ED

Obstaja več načinov, kako se izogniti ED, v največji meri je potrebna sprememba življenjskega sloga:

  • Zdrav življenjski slog – vzdržujte zmerno telesno težo, čezmerno telesno težo pa izgubljajte počasi in varno. Jejte veliko sveže in lokalno pridelane hrane. Prenehajte s kajenjem in ne pijte alkoholnih ali gaziranih pijač. Zmerna telesna dejavnost in zmanjšanje stresa prav tako pomagata pri preprečitvi pred ED.
  • Nadzor nad kronično boleznijo – Diabetes in bolezni srca in ožilja sta dva največja “krivca” za ED. Z zdravo in uravnoteženo prehrano in vadbo vzdržujte zdravo raven krvnega tlaka in holesterola ter čim nižjo raven sladkorja v krvi.
  • Ne zanemarjajte svojega duševnega zdravja – Nekaterim moškim lahko ED povzroča čustveni stres ali duševno stisko. Občutki tesnobe in nemoči so lahko tako močni, da pride do depresije. Predvsem je pomembna pomoč in pogovor z zdravnikom.
Telesne bolezni ali poškodbe povzročijo kar 80 odstotkov vseh erektilnih motenj, le pri petini moških erektilno disfunkcijo lahko povzročijo različna duševna stanja. Organski in duševni vzroki se lahko tudi prepletajo.

Na vprašanja glede ED odgovarja prim. dr.Dalibor Čičin-Šain s klinike Urocentar:

Vprašanje:

“Sem 47-letnik, ki že 8 let boleha za sladkorno boleznijo tipa 2. Več mesecev imam težave z erekcijo, za kar je verjetno „kriv“ povišan sladkor. Prosil bi vas za nasvet in pomoč, kako lahko težavo odpravim, ali vsaj ublažim?”

Odgovor strokovnjaka Poliklinike Urocentar:

“Diabetes, predvsem slabo nadzorovan, pogosto vodi do erektilne motnje ali erektilne disfunkcije (ED). Urolog, pri obravnavi bolnika z ED, prvotno priporoča testiranje sladkorja v krvi. Težava ED je pogosto prvi znak diabetesa, čeprav bolniku predhodno še ni bil diagnosticiran. Mehanizem delovanja je večplasten. Glavna težava je zgoščevanje stene arterije moškega spolnega uda, ki povzroči slabši pretok krvi. Drugi mehanizem je živčnega izvora; poškodba živca, ki uravnava pretok krvi skozi moški spolni ud v stanju erekcije. Tretji mehanizem je psihološki. Arterijske ali nevrogene spremembe vodijo do psihogene impotence, ki se kaže v strahu pred neuspešnim spolnim odnosom in nezmožnostjo zadovoljitve partnerke, s tem pa tudi njegovem izogibanju.”

 

Vprašanje:

“Sem 29 letnik z diabetesom tipa 2 (10 let). S partnerko razmišljava o otrocih, zato me skrbi, ali lahko moja bolezen vplivala na kakovost sperme in ali bi moral razmišljati o zamrznitvi sperme?”

Odgovor strokovnjaka Poliklinike Urocentar:

“Slabo zdravljen ali dolgotrajen diabetes lahko vpliva na plodnost na več načinov. Učinkuje na zmožnost doseganja (polne) erekcije, ali odsotnost ejakulacije, ali težave s predčasnim izlivom.

Odsotnost ejakulacije je posledica okvare živca, ki uravnava zaprtje vratu mehurja pri ejakulaciji. Raziskave so pokazale, da sladkorna bolezen ne vpliva na mobilnost spermijev, torej sposobnost „potovanja“ spermijev proti jajčecu. Tudi debelost, ki je pogosto povezana s sladkorno boleznijo, je pomemben dejavnik za znatno zmanjšanje odstotka spočetij in je povzročitelj povečanega števila spontanih prekinitev nosečnosti.”

 

Miti o erektilni disfunkciji

Ni res, da je večina vzrokov za nastanek erektilne motnje psihološkega izvora. Raziskave kažejo, da je v 80 odstotkih primerov vzrok za nastanek erektilne disfunkcije fizične narave.
Ni res, da je erektilna motnja neizogiben pojav pri procesu staranja. Zaradi upada hormonov moški v zrelejših letih res potrebujejo več stimulacije za dosego erekcije, vendar starost sama po sebi ni vzrok za nastanek erektilne disfunkcije.

 


Sledite nam