fbpx

E – svetovanje

Kam po pomoč

Z razvojem tehnologije in širitvijo dostopnosti do interneta, se spreminja način preživljanja prostega časa in s tem pridobivanje informacij.

“Ljudje na internetu izmenjujejo prijetnosti in se prepirajo, vključujejo v intelektualne diskurze, trgujejo, izmenjujejo znanja, delijo čustveno podporo, načrtujejo, razmišljajo, obrekujejo, se maščujejo, zaljubljajo, najdejo prijatelje in jih tudi izgubijo, igrajo igre, flirtajo, redko oblikujejo dela visoke umetnosti in pogosto nesmiselno klepetajo…”  Howard Rheingold

Z razvojem tehnologije in širitvijo dostopnosti do interneta, se spreminja način preživljanja prostega časa in s tem pridobivanje informacij. Posvetovalno vlogo, ki sta jo nekoč imela družina in prijatelji, prevzema ON ali ONA: tablica v roki, monitor v dnevni sobi, zaupni prenosnik v spalnici. Razvili so se e-svetovanje, e-pomoč, e zdravje…

Oblike e-svetovanja potekajo preko elektronske pošte, spletnih obrazcev, pogovori v družabnih omrežjih kot skupnostna skrb ali različne oblike samopomoči ter svetovanje v tematskih spletnih posvetovalnicah.

On-line pomoč društev in organizacij

Na področju zdravja in sociale deluje nekaj društev, ki na svojih spletnih straneh nudijo pomoč bolnikom in ljudem v stiski. Ljudje se po pomoč obrnejo, ker nimajo nikogar, da bi ga vprašali za nasvet, drugi, ker se počutijo prepuščeni samim sebi ali potrebujejo ljudi s podobnimi izkušnjami. Potrebujejo nekoga, ki jim vlije pogum in dobro voljo. Nekateri iščejo tovrstno pomoč zato, ker je tako najbolj enostavno in udobno.

Kako poiskati nasvet

Glavne prednosti e – svetovanja so odprta dostopnost, brezplačnost in udobnost. Strokovni nasvet poiščete z iskalnikom na izbrani spletni strani ali se odpravite na raziskovanje s klikanjem po vsebini, ki je povezana z iskanim področjem. Na spletnih straneh se možnost kontakta s svetovalci najpogosteje skriva za izrazi »forum«, »vprašajte strokovnjaka« ali »vprašajte nas«. To so povezave, ki vodijo do mesta, kjer je mogoče postaviti konkretno vprašanje.

Upravljavci spletnih strani pogosto prosijo, da se pred postavitvijo novega vprašanja uporabi iskalnik na strani, saj je velika možnost, da na izbrano temo že obstajajo zapisi in konkretni odgovori.

Pri postavljanju vprašanja je pomembno, da ga naslovimo na pravega strokovnjaka ali vsaj na pravi naslov. Na primer za vprašanje glede napredovanja nosečnosti se izbere ginekologa. Glede diagnoze rak se obrne na strokovnjake iz onkoloških klinik ali na predstavnike društev bolnikov v primeru, če bi želeli posvet glede sprejemanja bolezni, spoprijemanja z diagnozo ali iskanja pozitivnih zgodb zdravljenja. Za splošnejše teme, ki so povezane z vsakodnevnimi težavami je izbira večja in pri izboru že vplivata prepoznavnost in priljubljenost strokovnjaka ali spletnega mesta.
Obstaja nekaj strokovnjakov, ki so si ravno s svetovanjem preko interneta ustvarili veliko zaupanje in prepoznavnost, tako v svojem poklicnem krogu, kot tudi med širšimi skupinami.

Priljubljene tematike in izkušnje ljudi

Po nasvet se obrnejo ljudje z najrazličnejšimi težavami. Pogosto se zanimajo o različnih oblikah bolečin, kako jih odpraviti, o boleznih, alergijah, spopadanju s kroničnimi boleznimi in stresom, o posebnih prehranskih dietah, raku, tudi nosečnosti in prepoznavanju bolezenskih simptomov, za katere upajo, da jih bo lahko zdravnik prepoznal in za njih podal drugo mnenje.

Glavna prednost anonimnosti na spletu se izrazi takrat, ko ima človek osebno težavo, ki se je sramuje, je tabu tema ali nima nikogar, s katerim bi delil svoje pomisleke.

Neplodnost je ena izmed tistih tem, o kateri se najpogosteje ne govori v krogu znancev, prav tako to velja za nasilje v družini, psihične težave, spolne zlorabe, alkoholizem, genetske okvare in druge teme, ki jih ljudje doživljajo kot preveč intimne, da bi o njih upali javno spregovoriti. Kadar človek stisko doživlja kot nekaj, kar je potrebno skriti, je anonimna pomoč preko e-svetovanja toliko bolj dobrodošla.

0B7880A2-586E-11E1-9B16-199C65B94067

Pri uporabi e-svetovanja pazite

Nekatere spletne strani lahko prosto prebirate, za druge se je potrebno registrirati. Spletni obrazci zahtevajo različne podatke. Nekateri so obvezni, drugi ne. Preden se lotite postopka registracije preverite, ali ste pripravljeni podati vse zahtevane podatke in se odločite, ali boste podali tudi ne-zahtevane. Po vsej verjetnosti se z njimi ne bo zgodilo nič, ampak imejte v mislih, da se vse na internetu shranjuje in vam morda nekoč ne bo vseeno, da bo nekdo videl, da ste vi – oseba z imenom in priimkom, povpraševali za vprašanji glede vašega telesa ali počutja.

Za potrebe registracije lahko uporabite poseben e-naslov, ki ne razkriva vaše identitete. Kreiranje e-naslova je ob številnih ponudnikih veliko in ne bo vam vzelo veliko časa, vaša identiteta pa bo na ta način nekoliko bolj varovana.

Pri pisanju morate biti pozorni na to, da podate samo potrebne podatke in ne poveste več, kot bi bilo potrebno. Predvsem se izogibajte osebnih podatkov, kot so kraj bivanja, navajanje sorodnikov in znancev, šole, ki ste jo obiskovali ali podjetja, kjer ste zaposleni. Nehote se lahko izdate že e-naslovom. To je dobro iz več razlogov. Najpomembnejša sta, da lahko nekdo poveže različne informacije in vas razkrinka. Drugi je ta, da morda nekomu, ki si se prepoznal v zgodbi, ne bo prav, da se o njem piše na forumu. To velja predvsem za starševske teme in medsebojne odnose, saj se je že zgodilo, da sta se partnerja prepoznala na forumu in kasneje pregledala tudi vso zgodovino vpisov, kar utegne biti zelo neprijetno.

Iskanje pomoči na spletu

Med.Over.Net

 

1E9A9480-586F-11E1-B1C4-199C65B94067

Je pionir v razvoju e-zdravja pri nas. Prvi zdravnik, ki je začel svetovati na vprašanja pacientov preko interneta je bil prof. dr. Janko Kersnik, dr. med., družinski zdravnik iz Kranjske gore, ki je pred 11 leti prepoznal vrednost ozaveščenosti bolnikov in pomena preventive, za kar si prizadeva še danes.

Na portalu pomoč iščete po različnih kliničnih strokah, ki so razdeljene na 90 zdravstvenimi posvetovalnic, kot so npr. ABC Ginekologije in porodništva, Pediatrija, Družinska medicina, Kontracepcija, Kako živeti z rakom in številnimi drugimi. Pri reševanju osebnih stisk in starševskih dilem pomagajo nasveti in izmenjava izkušenj med uporabniki v 33 starševskih in 32 socialnih posvetovalnicah.

Glavna prednost tega sistema sta anonimnost, saj za strokoven nasvet ni potrebno oddati nobenega osebnega podatka in baza 500 tisoč že odgovorjenih vprašanj.

 

To sem jaz

Mladostnikom med 13. in 18. letom je na voljo spletna stran www.tosemjaz.net, projekt Celjskega zavoda za zdravstveno varstvo z bazo več kot 20 tisoč odgovorov, ki zanimajo mlade. Psihologi, zdravniki in drugi strokovnjaki mladim pomagajo pri njihovih stiskah in jih podpirajo pri reševanju vsakdanjih mladostniških težav.
Ta oblika pomoči je takoj dostopna in mladim dobro prilagojena. Največ tem na spletni strani je povezanih z ljubeznijo in spolnostjo, veliko pozornosti strokovnjaki namenjajo zaupanju vase in dvigovanju samopodobe mladostnikov.
Poleg prebiranja že objavljenih nasvetov lahko mladostnik postavi vprašanje na forum, kjer odgovarja 40 prostovoljcev – psihologov, zdravnikov, socialnih delavcev in socialnih pedagogov.
V desetih letih delovanja so pomagali številnim mladostnikom, ki so se obrnili na njihov naslov.

Na spletu se lahko poišče pomoč za zdravstvene težave že na nekaterih naslovih društev. Na spletni strani Društva bolnikov s krvnimi boleznimi (drustvo-bkb.si) na primer po potrebi odgovarjata zdravnika, DAM – Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami (nebojse.si) nudi pogovor z vodstvom društva preko spletnega obrazca, Društvo za cistično fibrozo Slovenije (drustvocf.com) svoje obiskovalce informira preko foruma. Pomoč in nasvet preko foruma nudijo Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije (osteoporoza.si), Društvo Metuljčica (metuljcica.medianos.tv) in Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L (limfom-levkemija.org).

Svetovanje preko interneta ponujajo tudi organizacije za pomoč v socialni stiski. Gerontološki center Danica iz Maribora (danica.si) na primer nudi pomoč starejšim. Preko spletnega obrazca se vpiše vprašanje in dobi odgovor z e-pošto. Humanitarna organizacija Slovenska karitas (www.karitas.si) ima na svojih spletnih straneh tematske forume za pomoč zasvojenim, ženskam žrtvam nasilja ter starejšim in bolnim. Na spletni strani www.ne-odvisen.si lahko e-svetovalca vprašate za nasvet glede zasvojenosti, predvsem alkoholizma, drog, interneta, medosebnih odnosov in iger na srečo.

Na internetu obstaja še nekaj spletnih strani, ki nudijo svetovanje preko spleta. Med komercialnimi stranmi sta najbolj priljubljeni vizita.si in viva.si, ki imata prav tako svojo bazo zdravnikov in strokovnjakov, ki odgovarjajo na vprašanja uporabnikom. Slednja je svojo dejavnost iz revije širila tudi na splet. V reviji so specialisti dolga leta odgovarjali na telefonski liniji, zadnje leto lahko vprašanje postavite tudi na spletni strani.

Razvoj e-zdravja

Trendom v Sloveniji med drugimi najbolj sledi Bolnišnica Golnik – Klinični oddelek za pljučne bolezni in alergije. Je ena prvih bolnišnic, ki je pred leti razvila sistem, ki omogoča bolnikom in specialistom, da se preko spletnega mesta dogovorijo za pregled. V uporabi imajo tudi sistem za spremljanje kroničnih bolnikov, ki se lahko na svojega zdravnika obrnejo preko interneta.

40F606E0-5874-11E1-B529-199C65B94067

Strokovnjaki iz bolnišnice Golnik poleg tega sodelujejo tudi na dveh spletnih forumih, kjer pokrivajo področje astme in kronične obstruktivne bolezni (KOPB). Povprečno jih na forumih mesečno obišče 2.000 ljudi, ki preberejo 10 tisoč strani objavljeni nasvetov, ki že odgovarjajo na postavljena vprašanja.

Slovenija si prizadeva, da bi tudi na nacionalnem nivoju uresničila priporočila in smernice za informatizacijo. Zadnjih nekaj let posveča pozornost projektu E-Zdravje, katerega namen je pripraviti enotni zdravstveni portal, povezati sistem v enotno informacijsko infrastrukturo in vpeljati elektronski zdravstveni zapisa. Zdravstvenega portala zaenkrat še nimamo, medtem ko digitalizacija in informatizacija že tečeta.

Preden se lotite pisanja se spoznajte s sistemom, kamor želite postaviti vprašanje. V kolikor se vam zgodi, da ste se preveč razkrili, se obrnite na skrbnika strani, moderatorja ali  administratorja na strani. Kjer kontakti niso objavljeni in ne morete ugotoviti, kdo skrbi za spletno stran, bodite toliko bolj previdni. Morda tudi ni najbolj pametno in poiščite drug naslov, ki mu bolj zaupate.

Za objavo pripravila: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del
Kontakt: [email protected]


Sledite nam