Doktor Google ali doktor medicine – koga izbrati?

Za vami je nekaj neprespanih noči. Vstajate utrujeni, z razbolelimi mišicami, čez dan ste pozabljivi. V spletni iskalnik vpišete simptome in med drugim naletite na diagnozo bolezen ščitnice. Čeprav ste v resnici morda le zelo utrujeni, so dnevi do obiska osebnega zdravnika prežeti s skrbjo za lastno zdravje.

Čeprav ste v resnici morda le zelo utrujeni, so dnevi do obiska osebnega zdravnika prežeti s skrbjo za lastno zdravje.Škoda. Če bi se po telefonu pogovorili z zdravnikom, bi vas znal takoj pomiriti in pravilno usmeriti.

Pasti samodiagnosticiranja

Obveščenost o simptomih bolezni in zdravljenju je skokovito narastla z uporabo interneta. Po podatkih Evropskega statističnega urada je leta 2017 kar 54 % Slovencev internet uporabljalo za iskanje informacij, povezanih z zdravjem. To je dvakratnik povprečja izpred desetih let in več od evropskega povprečja.

Večina zdravstvenih nasvetov, ki jih dobite od svojih bližnjih, prijateljev in znancev, je dobronamernih. Veliko nasvetov, ki jih najdete na spletu, je neškodljivih. Toda »spletne klinike« in nekritično sprejemanje nasprotujočih si nasvetov lahko vam in vaši okolici povzročijo nepotrebne skrbi. Samodiagnosticiranje je povezano s številnimi pastmi, o katerih je vredno razmisliti.

Neustreznost informacij in presoja njihove točnosti

Presoja točnosti laičnih mnenj in informacij na spletu je za nestrokovnjaka zelo težka. Raziskovalci z ameriške univerze Washington so ugotovili, da obstajajo ogromne razlike med kakovostjo podatkov na spletnih straneh. Zdravstveni podatki na vladnih straneh so najnatančnejši, medtem ko ustreznost informacij strmo pade na sponzoriranih in novičarskih straneh, predvsem pa na straneh, ki jih ustvarjajo posamezniki brez strokovne usposobljenosti. Večina podatkov tam je bodisi nepovezanih z resničnim problemom ali celo nepravilnih. Zaupanja vredni so le forumi, ki jih moderirajo zdravniki, specialisti določenega področja medicine.

Podobno pa velja za nasvete laikov: pesimist vas bo z razlago simptomov morda prestrašil, optimist pa nevarno pomiril. Edina pravilna izbira za prepoznavanje bolezenskih stanj in njihovo zdravljenje je zato zdravnik.

Informacije na spletu in v vaši okolici so pogosto lahko zastrašujoče, predvsem pa napačne. Zato se vsaj pri zdravstvenih vprašanjih, ki se vam porajajo za vas ali vaše otroke, splača upoštevati poltretje tisočletje star nasvet pisca najznamenitejših basni, Ezopa:

»Ne verjemite vsega, kar slišite.«

V nadaljevanju preberite, kaj je potrebno vzeti v obzir, ko iščete informacije na spletu. In predvsem, se ne bi raje obrnili na zdravnika?

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,662
26.02.2024 ob 12:23
3,901
18.03.2024 ob 22:13
33,796
02.03.2024 ob 17:52
1,234
16.03.2024 ob 00:33
567
09.02.2024 ob 19:03
Preberi več

Več novic

New Report

Close