fbpx

Dojenje – bo steklo?

Zanimivo, Zdravje, Zdravje otrok, Žensko zdravje

Kaj naj naredim, da mi ne bo zmanjkovalo mleka? … Oglejte si še druga pogosta vprašanja in odgovore glede dojenja.

dojenje

Mojca Kurent, dipl. med. sestra, svetovalka mamicam ob in po rojstvu, nam je odgovorila na nekaj večnih vprašanj o dojenju.

Zakaj je dojenje tako pomembno?

Prednosti dojenja so raznolike in številne. Dojenje prinaša veliko telesnega stika med materjo in otrokom, le tako se lahko nadaljuje povezanost iz nosečnosti. Otrok neizmerno uživa ob dotiku s kožo, ob tem pa presnova postaja optimalna in otrokovi čuti se lahko razvijajo.

Kakšne so dobrobiti dojenja – telesne, čustvene, duševne?

Materino mleko vsebuje mnoge obrambne snovi, ki preprečujejo, da bi otrok zboleval, zato so dojeni otroci malokdaj bolni. Dojenje varuje tudi pred alergijami, zato je pomembno v družinah, kjer imajo starši tovrstne težave. Dojenje vpliva na razvoj zobovja, govora in seveda dobro prebavo.

Če ženska doji, je njeno krčenje maternice pospešeno, kar vpliva na njeno hitrejše vračanje v prejšnje stanje in na manj težav v poporodnem obdobju. Tudi maščobne celice, ki nastanejo v času nosečnosti kot zaloga, hitreje izginejo.

Kaj naj naredim, da mi ne bo zmanjkovalo mleka?

Stres, negotovost in strah vplivajo na uspešno dojenja. Dobro pristavljanje je zagotovljeno, če ženska ni v časovni stiski, zanjo skrbi ljubljena oseba v varnem okolju, kjer ni motečih dejavnikov zanjo, številnih obiskov in prekomernih nasvetov.

Kako je z dojenjem ponoči?

Tudi nočno dojenje je zelo potrebno, saj se v tem času raven prolaktina zviša, kar vpliva na nastajanje mleka in pomembno je, da se otrok hrani v prvih treh mesecih 1- do 2-krat na noč.

Kako naj vem, ali dojim pravilno?

Dojenja se je treba naučiti, tako kot marsikatere veščine v času materinstva, in treba je spoznati določene načine pristavljanja. Zato vabljene na srečanje, kjer bo se boste bodoče mamice naučile malih skrivnosti najlepšega opravila po porodu!

Več o brezplačnih predavanjih za starše in nosečnice ter jogici za otroke in dojenčke si lahko preberete na facebook.com/otroskajogica in citypark.si.

Vabljeni na forum Obporodno obdobje, kjer se lahko posvetujete z našimi strokovnjaki.


Sledite nam